Hlavní obsah

„Vítejte v klubu.“ Lipavský přivítal Maďarsko na seznamu ruských nepřátel

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský prezident Viktor Orbán na snímku z roku 2019.

Reklama

Na seznamu nepřátelských zemí, který si Moskva vede, se ocitlo i Maďarsko. Podle ruského velvyslance proto, že Budapešť podpořila protiruské sankce. Český ministr zahraničí Maďarsko ve skupině „nikoli přátelských zemí“ přivítal.

Článek

Česká diplomacie reagovala na rozhodnutí Moskvy přidat Maďarsko na seznam nepřátelských zemí. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) připomněl, že Česká republika je na něm vedena už dlouho, a vzkázal do Budapešti, že se rád podělí o zkušenosti.

„Rusko zařadilo Maďarsko na svůj seznam ‚nikoli přátelských zemí‘. Vítejte v klubu, milí přátelé! Jsme připraveni se s vámi podělit o naše know-how, neboť jsme jedním ze dvou nejdéle sloužících členů,“ napsal na twitter Lipavský.

Ruská vláda zařadila Maďarsko na seznam zahraničních zemí, které „se dopouštějí nepřátelských akcí vůči Rusku, jeho firmám a obyvatelstvu,“ informovala ve středu ruská státní agentura TASS. Krok Moskvy potvrdil také ruský velvyslanec v Budapešti Jevgenij Stanislavov.

Maďarsko se na seznamu ocitlo, protože podpořilo protiruské sankce, uvedl pro ruskou státem řízenou agenturu RIA Novosti Stanislavov.

„Maďarsko podepsalo všechny protiruské sankční balíčky Bruselu“ a je „nuceno je dodržovat“, míní ruský velvyslanec. Dodal ovšem, že Budapešť „zastává pragmatický postoj“, kterého se „zatím nehodlá vzdát ani pod tlakem svých spojenců v Evropské unii a NATO“.

Maďarsko rozložilo V4

Podstata Visegrádské skupiny se s ruskou invazí změnila a jednání čtveřice států se od ruské invaze na Ukrajinu neobejdou bez emocí. Na vině je hlavně postoj orbánovského Maďarska.

Do budoucna je proto Kreml s Maďarskem ochotný vyjednávat. Kanály pro dialog zůstávají nadále otevřené, vzkázal Stanislavov.

Vláda maďarského premiéra Vikora Orbána patří v Evropské unii k nejhlasitějším zastáncům Moskvy. Budapešť se například dlouhodobě staví proti tomu, aby dodávky zbraní ze Západu na Ukrajinu putovaly přes maďarské území, a torpéduje i unijní sankce namířené proti Kremlu.

Orbán se také v osobní rovině opakovaně tvrdě opřel do Zelenského a stejné téma využil loni na jaře i v předvolební kampani.

Maďarská vláda také tvrdí, že unijní sankce proti Moskvě ekonomiku zemí sedmadvacítky poškozují více než tu ruskou. Kabinet opakuje, že konec bojů na Ukrajině mohou přinést jedině jednání mezi Moskvou a Washingtonem, ne stažení ruských jednotek z Ukrajiny.

Reklama

Doporučované