Hlavní obsah

Americká stopa ve vyšetřování plánů na vraždu saského premiéra

Foto: Profimedia.cz

Saský policista po zásahu v kauze údajných plánů na vraždu zemského premiéra Kretschmera.

Reklama

Ve vyšetřování údajných plánů na vraždu saského premiéra Michaela Kretschmera z CDU se objevila linka směřující do Spojených států. Němečtí radikálové byli podle zjištění televize ZDF v kontaktu s americkými extremisty.

Článek

S novými detaily v kauze údajné přípravy vraždy saského premiéra Michaela Kretschmera (CDU) přišel v týdnu investigativní pořad Frontal televize ZDF, který o plánech na politikovo odstranění informoval už loni na začátku prosince. Následovala policejní razie na několika místech v Sasku a zahájení vyšetřování.

V chatu Dresden Offlinevernetzung (Offlinové spojení Drážďany) v aplikaci Telegram debatovali radikální odpůrci očkování a odpůrci vládních protiepidemických opatření o odporu vůči „covidové politice“. Psali si a nahrávali si vzkazy také o plánech na fyzickou likvidaci Kretschmera, o shánění zbraní a výbušnin. O provedení vraždy mluvili i na několika osobních setkáních v lese u Drážďan.

Podle nových zjištění ZDF byli saští popírači pandemie v kontaktu se sítí amerických neonacistů MZWNEWS spojených s popíračem holokaustu a antisemitou Johnem de Nugentem. Americká síť vyzvala účastníky německé skupiny v aplikaci Telegram k vytvoření ozbrojených skupin odporu.

„Vytvářejte malé skupiny o maximálně 15 lidech a začněte s úklidem,“ cituje ZDF část chatu. Podle televize skutečně vzniklo více než deset malých skupin, jejichž členové se setkávali osobně v souladu s doporučením od MZWNEWS. Někteří se sešli až v Hamburku. Síť MZWNEWS v prohlášení uvedla, že nikdy nevyzývala k násilným trestným činům.

Magazín Focus minulý týden přinesl vyjádření administrátora skupiny Daniela G. Ten připustil, že s dalšími kritiky epidemických opatření debatoval o možné násilné akci proti Kretschmerovi. Vzkazy prý ale nemyslel vážně a informace z reportáže ZDF zlehčuje. Prý šlo jen o opilecké plácání hloupostí.

„Byli jsme špehováni a odposloucháváni novináři ZDF, když jsme dávali v noci po mnoha pivech průchod vzteku. Ve skutečnosti nikdo nic takového neplánoval. Když lidé vykládají hlouposti v hospodě, nikdo to nikam nehlásí,“ napsal Focusu.

Jenže nové informace ZDF svědčí o jiné verzi. V audionahrávce určené pro telegramovou skupinu Daniel G. uvádí, že si plánuje nechat na zbraň nainstalovat zaměřovací zařízení. Odůvodnil to obavou, že se před jeho dveřmi může objevit mobilní očkovací tým. V takovém případě by prý reagoval střelbou přes dveře z pušky nebo kuše, protože by tak trefil dva lidi naráz, popisuje obsah nahrávky televize.

Daniela G. a dalších šest členů telegramové skupiny vyšetřuje státní zastupitelství kvůli podezření ze „společné přípravy závažného násilného činu ohrožujícího stát“. Trestní sazba je v tomto případě od šesti měsíců vězení do deseti let. Státní zástupce zatím nikoho neobvinil, ale podle Focusu očekává, že Daniel G. dostane trest asi dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované