Hlavní obsah

Zelenskyj zpražil Kaczyńského. Zavrhl jeho nápad na mírovou misi

Foto: Profimedia.cz

Polský vicepremiér a šéf vládnoucí strany PiS Jarosław Kaczyński při březnové návštěvě Kyjeva.

Reklama

Návrh Jarosława Kaczyńského na vyslání mírové a humanitární mise na Ukrajinu je u ledu. Poslalo ho tam samotné NATO a nakonec i ukrajinský prezident.

Článek

„Tomuhle návrhu úplně nerozumím. Nepotřebujeme další zamrzlý konflikt na území naší země,“ komentoval v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj polský návrh na vysílání mírové mise na Ukrajinu.

„Vím, že (Poláci) pokračovali v této rétorice. Naštěstí, anebo naneštěstí, je to pořád ještě naše země, já jsem prezident, takže v tuto chvíli budeme rozhodovat my, zda tu budou nějaké síly,“ dodal Zelenskyj. Slova zazněla v nedělním rozhovoru pro nezávislá ruská média Meduza a Novaja gazeta a pro deník Kommersant, který se také zpravidla nedrží přísně propagandistické linie.

Překvapivý návrh na misi NATO

Návrh na mírovou misi Severoatlantické aliance zazněl překvapivě během polsko-česko-slovinské výpravy do Kyjeva od polského vicepremiéra Jarosława Kaczyńského. Šéf polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) na tiskové konferenci v napadané ukrajinské metropoli řekl, že na území Ukrajiny „je zapotřebí mírová, humanitární mise NATO a možná ještě dalších organizací, s obranným krytím“.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Zelenskyj s vicepremiérem Kaczyńskim, v pozadí premiéři Fiala a Janša.

Žádné podrobnosti tehdy Kaczyński neprozradil – bylo by to podle něj předčasné. Později vicepremiér doplnil, že by mise vyžadovala souhlas Ukrajiny jakožto suverénního státu a v takovém případě by byla z pohledu mezinárodního práva v pořádku.

Kaczyńského prohlášení bylo nečekané, zároveň však (kromě vyjádření podpory a solidarity Ukrajině) jediným „hmatatelným“ výsledkem cesty tří premiérů a vicepremiéra do Kyjeva z 16. března.

Svůj nápad Kaczyński několikrát obhajoval v polských médiích jako strategický. Dodal k tomu kritiku Francie a Německa za jejich „bismarckovskou“ a „proruskou“ politiku. Polský premiér Mateusz Morawiecki minulý týden vysvětloval polskou iniciativu potřebou vytvoření alternativy k zablokované OSN, jejíž Radě bezpečnosti teď předsedá Rusko.

Zelenskyj: Nepotřebujeme zamrzlý konflikt

Šéf poslaneckého klubu opoziční Občanské koalice Borys Budka označil Kaczyńského nápad za „nepromyšlený a nekonzultovaný se spojenci“. Plán polského vicepremiéra nakonec právě u spojenců narazil – a nejen u nich.

Zelenskyj v neděli označil mírovou misi za „nápad Polska“. „Když začala invaze, když se objevilo ohrožení našich jaderných elektráren a dalších strategických podniků, navrhovali jsme nějakým způsobem pozvat tam nějaké mírové síly. Nedočkali jsme se,“ uvedl v rozhovoru pro ruská média. Ke Kaczyńského nápadu dodal, že Ukrajina „nepotřebuje zamrzlý konflikt“. „Vysvětlil jsem to během schůzky s našimi polskými přáteli,“ řekl prezident.

Na summitu NATO, který se konal minulý týden, polský návrh na vyslání mírové mise podporu nezískal. Český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) k tomu uvedl, že Polsko ani s konkrétním návrhem nepřišlo.

Tradiční mírové mise jsou vysílány do míst, kde je domluven mír, uvedl ministr. „Nejsou vysílány za účelem vynucení míru a za účelem boje,“ řekl. „Podpoříme mírovou misi v situaci, kdy bude takovou misi možno vyslat, aby dohlížela právě na domluvený mír. Do momentu, než bude uzavřen mír, tak to nejzásadnější, co děláme a musíme v tom pokračovat, je maximální podpora Ukrajině a maximálně omezující opatření proti Ruské federaci,“ dodal minulý týden Lipavský.

Nechytejme se za slova, říká mluvčí vlády

Polská vláda, která teď v rámci EU platí za největšího zastánce Ukrajiny, svůj návrh obhajuje. „Nevidím tu zásadní rozpor a bylo by lepší soustředit se na to, jak Ukrajině pomoci než na to, zda se někoho podaří chytit za slovo, nebo ne,“ řekl v pondělí mluvčí strany PiS Radoslav Fogiel.

Upozornil, že Zelenského výroky padly v rozhovoru pro ruská média. „Prezident Zelenskyj musí kontrovat ruskému narativu a propagandě, že je Ukrajina loutkou Západu,“ dodal mluvčí.

O polském návrhu ve svém sobotním varšavském projevu nemluvil ani americký prezident Joe Biden, jenž byl na dvoudenní návštěvě Polska.

Kaczyńského nápad v pondělí objasňoval i náměstek polského ministra zahraničních věcí Marcin Przydacz. „Ta mise měla mít humanitární povahu. Ten nápad se na naší straně objevil, když začala bombardování měst na západní Ukrajině,“ řekl ve vysílání televize TVN.

Dodal, že se Kaczyński s Morawieckým shodují na tom, že Polsko „nechce zmrazení konfliktu na Ukrajině“. „To by bylo v zájmu Ruska – rozpůlit Ukrajinu a zmrazit tento konflikt,“ doplnil Przydacz s tím, že polská vláda „bude plně fungovat tak, jak si to bude přát vedení ukrajinského státu“. Podobně v pondělí hovořil i předseda poslaneckého klubu PiS Ryszard Terlecki.

Kritikou nešetří polská opozice. Podle místopředsedy Občanské platformy Tomasze Siemoniaka způsobil Kaczyńského návrh „zmatek v NATO“ a „ten, jehož se týká nejvíc, se od něj distancoval“.

Le Drian: Udělejme něco

Kaczyński ovšem není jediný, kdo v poslední době vyzval k nepříliš konkrétnímu mezinárodnímu zásahu. Například francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Yves Le Drian v neděli řekl, že by měl svět zasáhnout kvůli situaci v ukrajinském přístavním městě Mariupol. V něm Rusové obléháním, neustálými útoky a blokováním evakuačních tras způsobili humanitární katastrofu nevídaných rozměrů.

„Velmi dobře vidíte, že Mariupol je druhé Aleppo, poneseme kolektivní vinu, pokud nic neuděláme,“ řekl Le Drian na fóru v Dauhá s odkazem na syrské město, které se stalo dějištěm těch nejbrutálnějších bojů v syrské občanské válce.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované