Hlavní obsah

Prvňáci, druháci… USA oněměly nad seznamem 19 mrtvých dětí ze školy v Texasu

Foto: Profimedia.cz

Jedna z rodin školáků z Uvalde na fotkách z večerní tryzny ve městě.

Reklama

aktualizováno •

Motiv vraždy školních dětí především hispánského původu je zatím neznámý. 18letý pachatel útok nepřežil. Jeho kamarád ovšem americkým médiím řekl, že ho spolužáci ve škole šikanovali.

Článek

Spojené státy zažívají další otřesný případ střelby na školní děti. V texaském městečku Uvalde se odehrál jeden z nejkrvavějších útoků, na jehož konci je v tuto chvíli 21 mrtvých osob. Dva dospělí a 19 velmi malých žáků.

Střelba se odehrála na místní Robbově základní škole, kde většinu žáků tvoří příslušníci hispánské komunity.

Zabité děti byly ve druhé, třetí a čtvrté třídě, tedy ve věku 7 až 10 let, uvedl na tiskové konferenci místní policejní šéf Pete Arredondo. Mezi oběťmi je i učitelka, kterou média identifikovala jako Evu Mirelesovou.

Kromě potvrzených úmrtí policie uvedla, že ze školy odvezla řadu dalších zraněných. Mezi nimi i dva policisty, kteří byli zasažení při přestřelce s útočníkem. Jejich zranění ale nejsou vážná. V kritickém stavu zůstávají po útoku 66letá žena a 10letá dívka.

Americké úřady už krátce po tragédii zveřejnily totožnost pachatele. Střílel 18letý Salvador Ramos, který v Uvalde žil a chodil zde na střední školu. Policie jej při střetu zlikvidovala.

Varování na sítích

Ramos dovršil věku 18 let teprve nedávno – 16. května. Den poté si legálně zakoupil útočnou pušku typu AR-15 spojenou s mnoha krvavými útoky, píše list Houston Chronicle. O den později si údajně koupil 375 nábojů a o další dva dny později, tedy minulý pátek, další pušku.

V hodinách a dnech před útokem na svých sociálních sítích naznačoval, že se k něčemu chystá.

„Děti by si měly dát pozor,“ napsal například. A později zveřejnil na Instagramu post se slovy „Chystám se“.

Svůj záměr poodhalil i v konverzaci s neznámou ženou z Los Angeles, kterou označil na fotce se zbraněmi. Podle americké CNN ji kontaktoval 12. května přes zprávy na Instagramu. V chatu jí psal: „Budeš sdílet moje fotky se zbraněmi“, „Chystám se“, „Jen jsem tě chtěl označit“ nebo „Mám malé tajemství, které ti chci říct… buď vděčná, že jsem tě označil.“

Poslední zprávu s oznámením, že jde na vzduch, jí poslal v 9 hodin 16 minut. Krvavou lázeň tedy rozpoutal o pouhé dvě hodiny později.

Žena po tragickém incidentu reagovala na sociálních sítích zděšením. „Jediný důvod, proč jsem mu odpovídala, byl, že jsem se ho bála. Kéž bych zůstala vzhůru a aspoň ho zkusila přemluvit, aby ten zločin nespáchal. Nevěděla jsem to,“ cituje její slova britský server The Daily Mail.

Ramos se zbraněmi chlubil i před jedním ze svých spolužáků ze školy, kterému poslal fotky.

„Čas od času mi napsal a před čtyřmi dny mi poslal fotku poloautomatické pušky… a batohu plného nábojů, pravděpodobně sedmi zásobníků,“ svěřil se spolužák CNN.

Uvedl dále, že se Ramosovi jeho spolužáci posmívali za způsob, jakým chodil oblékaný, i za finanční situaci jeho rodiny. Do školy podle něj chodil stále méně, až nakonec přestal úplně. Následně nastoupil do fastfoodového řetězce Wendy's.

Právě z práce znal pachatele i večerní manažer pobočky fastfoodu Adrian Mendes. Podle něj byl Ramos velmi uzavřený.

„Připadal mi tichý. Jako ten, co toho moc neřekne. S ostatními se moc nesocializoval… Jen pracoval, dostal zaplaceno a přišel si pro šek,“ popisuje mladíka.

Rekonstrukce

18letý Ramos přijel v úterý ke škole osobním automobilem. Ozbrojený byl pistolí, poloautomatickou puškou a vysokokapacitními zásobníky.

Střílet začal v 11:32 lokálního času.

Nikdo další mu podle policie nepomáhal.

Před běsněním na škole údajně postřelil svoji babičku, informuje britská BBC. Ani v tomto případě není známo, co ho k činu vedlo. A zatím také není známo, zda seniorka přežila.

Ramos střílel už cestou do školy a pak i uvnitř. Guvernér Greg Abbott podle agentury AP uvedl, že vraždil „strašným, nepochopitelným způsobem“.

Reakce

Incident tvrdě odsoudil americký prezident Joe Biden, který uvedl, že už „má po krk“ těchto událostí; opět apeloval na větší kontrolu zbraní v USA. „Kolik desítek malých dětí vidělo, co se stalo – viděly, jak jejich kamarádi umírají, jako by byly na bitevním poli, proboha… Budou s tím žít do konce života,“ řekl. „Jako národ se musíme ptát, kdy se proboha postavíme lobby výrobců střelných zbraní? Kdy proboha uděláme to, co je třeba udělat?“

Reagovala i americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která konstatovala, že „už toho bylo dost“, a i ona vyzvala k regulaci zbraní.

Emotivní projev v reakci na střelbu přednesl demokratický senátor Chris Murphy zvolený za stát Connecticut. Právě tam, ve městě Newtown, se odehrála jedna z dosud nejhorších školních střeleb. V roce 2012 tam dvacetiletý, po zuby ozbrojený muž zabil 20 dětí a šest dospělých, než si vzal vlastní život.

„Stojím tu, abych prosil, doslova na kolenou a se sepjatýma rukama. A prosím kolegy… najděte způsob, jak prosadit zákon, aby ke střelbě (útočníků) docházelo méně,“ řekl.

Jako připomínku tragédie nařídil prezident Biden vyvěsit vlajky do 28. května na půl žerdi až do západu slunce.

Všechny školy v zasaženém okrese byly kvůli případu dočasně uzavřeny.

Reklama

Související témata:

Doporučované