Hlavní obsah

Studie: Omikron dokáže obejít imunitu z prodělaného covidu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Nová varianta omikron má značnou schopnost vyhnout se imunitě z předchozí infekce covidem-19, uvádí první reálná studie účinků této varianty.

Článek

Nová varianta by mohla způsobit další velké vlny infekcí, a to i ve společnostech s vysokou hladinou protilátek, varuje studie amerického Národního ústavu pro infekční nemoci (NICD). Poukázal na ni server Sky News. Zjištění studie byla publikována na serveru MedRxiv, dosud ovšem neprošla recenzním řízením.

Podle výzkumníků mohou mít tato zjištění dalekosáhlé dopady na celosvětové veřejné zdraví. „Naléhavou otázkou zůstává, zda je omikron také schopen vyhnout se imunitě navozené vakcínou a jaké důsledky může mít snížená imunita vůči infekci na ochranu před závažným onemocněním a smrtí,“ komentuje NICD výsledky studie.

Vědci zkoumali téměř 2,8 milionu případů covidu-19 v jižní Africe od března roku 2020. Odhalili přitom 35 670 případů opakované infekce.

Riziko opakované infekce bylo nižší v dobách, kdy převažovaly varianty beta a delta, než při první vlně případů v březnu 2020, která byla způsobena kmenem viru Wuhan. Zjistili také, že riziko opakované infekce je v současné omikronové vlně naopak až 2,4krát vyšší než při první vlně.

„Nalezli jsme důkazy o značném a trvajícím nárůstu rizika reinfekce, které časově odpovídá době výskytu varianty omikron v jižní Africe, což naznačuje, že její selekční výhoda je přinejmenším částečně způsobena zvýšenou schopností infikovat dříve infikované jedince,“ uvedli výzkumníci.

Vědci zatím ohledně varianty omikron nenabízejí jednoznačné odpovědi.

Profesorka Anne von Gottbergová, která rovněž působí v Národním ústavu pro infekční nemoci, dříve na brífinku Světové zdravotnické organizace uvedla, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by byla varianta omikron snadněji přenosná než předchozí dominantní varianty.

Současný nárůst případů je podle ní způsoben náchylností populace k opětovné infekci omikronem. Dodala ovšem, že už existují první důkazy toho, že lidé, kteří se znovu nakazili, mají mírné příznaky. To je dobrá zpráva, uvedla Gottbergová.

Výskyt varianty omikron podle WHO zatím hlásilo 24 zemí. Variantu koronaviru poprvé identifikovali výzkumníci v Jihoafrické republice. Omikron znepokojuje odborníky, jelikož má největší počet mutací na takzvaném hrotovém proteinu.

Reklama

Doporučované