Hlavní obsah
Online

„Léto bude pro okupanty horké.“ Na Ukrajinu dorazily americké raketomety

Američané dodali na Ukrajinu raketomety HIMARS. Ilustrační video.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 23. června

  • Na Ukrajině již jsou americké raketomety HIMARS, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Poděkoval svému americkému protějšku Lloydu Austinovi za dodání těchto „silných nástrojů“, které Kyjev delší čas požadoval. „Toto léto bude pro ruské okupanty horké, pro některé z nich poslední,“ napsal Reznikov na twitteru.
  • Očekávané schválení kandidatury Ukrajiny do Evropské unie bude zřejmě nejsledovanějším bodem úvodní části jednání prezidentů a premiérů členských zemí v Bruselu. Podle unijních činitelů nevyjádřil ke kandidatuře Ukrajiny a Moldavska do EU námitky žádný stát a očekává se proto potřebný jednomyslný souhlas.
  • Britská ministryně zahraničí Liz Trussová varovala, že krizi s obilím na Ukrajině musí světoví lídři vyřešit během příštího měsíce, jinak by svět mohl zažít „zničující následky“.
  • Ruské síly pokračovaly v ziscích jižně od Lysyčansku a v nadcházejících dnech pravděpodobně dosáhnou města, i když je nepravděpodobné, že by se jim podařilo rychle dobýt oblast Severodoněcku a Lysyčansku, uvádí válečný institut ISW.

DĚNÍ NA UKRAJINĚ JSME SLEDOVALI TAKÉ VE STŘEDU:

  • Zelenskyj obvinil Moskvu, že se snaží zničit Donbas

    „V Donbasu došlo k masivním leteckým a dělostřeleckým útokům. Cíl okupantů je zde nezměněn, chtějí postupně zničit celý Donbas,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videu, které zveřejnil v noci. Rovněž vyzval západní země, aby urychlily dodávky zbraní.

    „Znovu a znovu zdůrazňujeme potřebu urychlení dodávek zbraní na Ukrajinu. To, co je rychle potřeba, je rovnost na bojišti, aby bylo možné zastavit tuto ďábelskou armádu a vytlačit ji za hranice Ukrajiny,“ uvedl také.

  • Ukrajina podala na Rusko stížnost u Evropského soudu pro lidská práva

    Ukrajina u Evropského soudu pro lidská práva podala stížnost na Rusko. Jeho síly viní z hrubého porušování lidských práv během současné války na Ukrajině. Jde ale pouze o symbolický krok, poněvadž Rusko uzákonilo, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva již nebude respektovat, podotkla agentura Reuters.

  • Macron: Ukrajincům kandidaturu do EU dlužíme

    „Dlužíme to Ukrajincům, kteří bojují i za naše hodnoty, suverenitu a územní celistvost,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron v souvislosti s rozhodnutím Evropské rady přidělit Ukrajině kandidátský status. Jednomyslné rozhodnutí unijních lídrů je podle něj jasným signálem jednoty sedmadvacítky vyslaným směrem k Rusku.

  • Ukrajinci pravděpodobně dále útočí na Hadí ostrov

  • Rozhodnutí o Ukrajině a Moldavsku vítá i premiér Fiala

  • Od začátku invaze se na Ukrajině pohřešuje 10 tisíc lidí

    Na Ukrajině se od začátku ruské invaze pohřešuje 10 tisíc lidí, informovala dnes agentura Ukrinform s odvoláním na Oleksije Serhejeva z ukrajinské policie. „Od 24. února obdržely policejní složky hlášení o zmizení 20 tisíc lidí, z nichž téměř polovinu se podařilo vypátrat,“ uvedl Serhejev.

    Lidé podle něj policii nahlásili rovněž zmizení 533 dětí, nalézt se jich povedlo 360, píše ukrajinská agentura. „Z celkového počtu nezvěstných dětí se jich 169 pohřešuje v důsledku bojů,“ dodal policista.

  • Zelenskyj rozhodnutí lídrů EU vítá

    „Chválím rozhodnutí lídrů EU na Evropské radě udělit Ukrajině kandidátský status. Je to unikátní a historický krok ve vzájemných vztazích. Jsem vděčný šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi, předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a dalším lídrům za podporu. Budoucnost Ukrajiny je v EU.“

  • Michel: Ukrajina a Moldavsko jsou kandidáty do EU

    Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes na summitu udělili Ukrajině a Moldavsku status kandidátské země, oznámil šéf Evropské rady Charles Michel na twitteru. Gruzii přislíbili kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí. Stalo se tak po shodě členských států.

  • USA dodají Ukrajině další zbraně

    USA dodají Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 450 milionů dolarů (10,6 miliardy korun). Podle dnešní zprávy agentury AP bude i tato další dodávka obsahovat raketomety HIMARS, munici a další vybavení.

  • Zelenskyj zkritizoval Izrael, že nepřistoupil k sankcím proti Rusku

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes kritizoval izraelskou vládu za to, že se nepřipojila k mezinárodním sankcím uvaleným na Rusko kvůli válce na Ukrajině. Izraelským občanům ale poděkoval za zaslanou humanitární pomoc, informovala ruská redakce BBC.

    Přestože podpora Ukrajiny je podle Zelenského mezi lidmi v Izraeli patrná, neodráží se to v konkrétních krocích izraelského kabinetu.

    „Izrael se bohužel zatím nepřipojil k (protiruským) sankcím,“ konstatoval Zelenskyj ve svém virtuálním projevu k asi 20 tisícům izraelských vysokoškolských studentů a učitelů. „Jsem vděčný vašemu lidu, ale chtěli bychom podporu od vaší vlády,“ podtrhl.

  • Johnson: Británie je ochotna pomoci s odminováním ukrajinských přístavů

    Británie je ochotna pomoci s odminováním přístavů na jihu Ukrajiny a nabídnout pojištění lodím, aby bylo možno vyvézt miliony tun obilí, řekl dnes britský premiér Boris Johnson agentuře Reuters na summitu Společenství ve Rwandě.

    „Co může Británie nabídnout především, je odbornost v oblasti námořního pojištění a zkušenosti s přepravou zboží skrze řekněme sporná námořní území,“ řekl premiér.

  • Ukrajinští vojáci se možná budou muset z Lysyčansku stáhnout

    Ukrajinská vojska se možná budou muset stáhnout od Lysyčansku, strategického města na východě Ukrajiny, připustil dnes gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

    „Naše velení může dát vojskům příkaz stáhnout se a zaujmout nové pozice ve snaze předejít obklíčení,“ řekl o situaci v Lysyčansku podle ruské redakce BBC v televizním vysílání gubernátor Hajdaj. Upřesnil, že město zatím odříznuto není a že z něho pokračuje evakuace obyvatel. „Celý Lysyčansk je na dosah ruské palby. Je v něm velmi nebezpečno,“ doplnil.

  • Lídři EU zahájili summit, čeká se schválení kandidatury Ukrajiny

    Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes zahájili summit, na němž se očekává schválení kandidátského statusu Ukrajiny a Moldavska, které žádají o přijetí do evropského bloku. Tématem budou i další dodávky zbraní Kyjevu či pokračující dopady ruské invaze na Ukrajinu.

  • EU a Norsko se dohodly na zvyšování dodávek norského plynu do členských států

    Evropská unie a Norsko se dohodly na posílení spolupráce s cílem zvýšit dodávky norského plynu do členských zemí EU. Vyplývá to ze společného prohlášení zveřejněného po dnešní schůzce místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse s norským ministrem ropy a energetiky Terjem Aaslandem. Řada evropských zemí se nyní potýká s poklesem dodávek plynu z Ruska.

    Norsko a Evropská komise podle prohlášení „posílí spolupráci s cílem zajistit dodatečné krátkodobé i dlouhodobé dodávky plynu z Norska“. „Existuje velký potenciál pro zvýšení prodeje do Evropy v roce 2022, které by na evropský trh přineslo dodatečnou energie kolem 100 TWh (terawatthodin),“ píše se rovněž v prohlášení.

  • Evropská unie se na další rozšiřování musí připravit, řekl Scholz

    Evropská unie se musí připravit na další rozšíření a nabídnout kandidátským zemím reálnou perspektivu členství. Před dnešním jednáním unijního summitu, který by měl schválit kandidátský status Ukrajiny a Moldavska, to řekl německý kancléř Olaf Scholz. Udělení tohoto statusu Ukrajině podpořil těsně před jednáním vedle dalších lídrů také nizozemský premiér Mark Rutte, který se ještě nedávno stavěl k tomuto kroku skepticky.

    „Musíme pro Ukrajinu vytvořit nutné podmínky, aby mohla pokračovat ve své slibné cestě kupředu. Zároveň musíme pochopit, že je třeba se připravit na další rozšíření,“ řekl Scholz novinářům při příchodu na summit.

  • Rusko je připraveno rozvíjet spolupráci se zeměmi BRICS, řekl Putin

    Rusko je připraveno dále rozvíjet mnohostrannou spolupráci s Brazílií, Indií, Čínou a Jihoafrickou republikou a podporovat globální roli zemí BRICS, uvedl dnes ruský prezident Vladimir Putin při on-line setkání těchto zemí. Podle Putina mohou národy podpořit globální stabilitu.

    Čínský prezident Si Ťin-pching dnes na téže akci zkritizoval kroky západních zemí, které se vymezily proti válce na Ukrajině. Označil to za zneužívání mezinárodních sankcí a vyzval Rusko, Indii, Brazílii a Jihoafrickou republiku, aby dostály své odpovědnosti ve světě, informuje agentura Reuters.

    „Musíme opustit mentalitu studené války, zamezit konfrontaci a postavit se proti jednostranným sankcím a proti jejich zneužívání,“ dodal Si. Globální hospodářské oživení podle čínského prezidenta zůstává složitým procesem, zatímco mír a bezpečnost se stávají stále významnějším problémem.

Reklama

Hlavní zprávy