Hlavní obsah

Svědectví kapely z Bataclanu: Nejdřív jsem myslel, že jen vybuchl soundsystém

Foto: Profimedia.cz

Americký zpěvák Jesse Hughes (vlevo) a kytarista Eden Galindo ze skupiny Eagles of Death Metal odcházejí od soudu. Snímek ze 17. května.

Reklama

V Paříži svědčili členové kapely, která hrála v době atentátu v klubu Bataclan

Článek

U soudu v Paříži v procesu kvůli teroristickým útokům v Paříži v roce 2015 svědčili členové kalifornské rockové skupiny Eagles of Death Metal, kteří v době atentátu vystupovali v napadeném klubu Bataclan.

Fanoušky na koncertu považuje zpěvák kapely Jesse Hughes za přátele, hovořil o „90 mrtvých kamarádech“.

Dnes již bývalého kytaristu kapely Edena Galinda prožité události „navždy změnily“, informovala stanice BFM TV.

Galindo svědčil dnes u soudu z hudebníků jako první. Kapela má podle něj k Paříži vřelý vztah, koncert v listopadu 2015 byl vyprodaný a vše probíhalo hladce. „Lidé se dobře bavili, tančili a pak jsem uslyšel zvuk střelby. Nevěděl jsem, co to je za zvuk. Myslel jsem si, že vybuchl soundsystém… Viděl jsem záblesky v davu. Lidé v první řadě koukali jen na nás a neviděli, co se děje za nimi. Viděl jsem jejich výrazy,“ vzpomíná na 13. listopad 2015 Galindo.

Střelba podle členů kapely přicházela v dávkách, mezi nimiž byly odmlky. V jedné z nich hudebníci utekli.

Na závěr svědectví se Galindo obrátil na pozůstalé po obětech. „Myslím na ně každý den a každý den se za ně modlím,“ řekl.

Hughes u soudu vypověděl, že na rozdíl od kolegů okamžitě poznal zvuk střelby a měl pocit, že je „obchází smrt“. Ocenil také, že to byli právě Francouzi, kdo mu dal odvahu vrátit se opět na pódium. Teroristé podle něj ten večer prohráli, protože lidi nepřipravili o radost ze života.

Skupina teroristů 13. listopadu 2015 zaútočila v Paříži na hudební klub Bataclan a na další místa a zabila 130 lidí. Většině z 20 obžalovaných hrozí doživotní vězení. Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích.

Proces začal loni na podzim, čtení rozsudku je zatím v plánu ke konci června. Proces byl několikrát odročen kvůli nákaze covidem-19.

Reklama

Doporučované