Hlavní obsah

Svoboda slova v ohrožení. Tálibánci zatkli profesora, který je kritizoval

Foto: Profimedia.cz

Profesor Kábulské univerzity Faizullah Džalal po boku své manželky Massoudy, která v roce 2004 kandidovala na prezidentku.

Reklama

Tálibán zatkl prominentního profesora Faizullaha Džalala a lidé se bojí, že znovu zavede přísná pravidla a omezí svobodu projevu.

Článek

Afghánského univerzitního profesora práv a politologie, který veřejně kritizoval tálibánskou nadvládu, zatkli v sobotu v Kábulu. Informoval o tom server Al-Džazíra.

Od doby, kdy se Tálibán v srpnu chopil moci, se Džalal několikrát objevil v televizních diskuzních pořadech. Otevřeně kritizoval Tálibán za to, že vládne za pomocí násilí, a obvinil ho ze zhoršující se finanční krize.

Při jednom televizním vystoupení nazval mluvčího Tálibánu Mohammada Naeema „teletem“, což platí v Afghánistánu za velkou urážku. Videa, kde Džalal vášnivě kritizuje Tálibán, se stala virálními na sociálních sítích.

Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid na twitteru uvedl, že Džalala v sobotu zadržela zpravodajská služba Tálibánu kvůli jeho výrokům na sociálních sítích. V nich se měl „snažit poštvávat lidi proti systému a zahrávat si s důstojností lidí“.

„Byl zatčen, aby se ostatní nedopouštěli podobně nesmyslných výroků, ve jménu toho, že jsou profesory nebo vědci, kteří poškozují důstojnost ostatních,“ dodal.

Mudžáhid přitom sdílel snímky twitterových příspěvků, které měl údajně publikovat Džalal. V nich se mimo jiné píše, že šéf zpravodajské služby Tálibánu je poskok Pákistánu a že nová vláda považuje Afghánce za „osly“.

Podle tamní tiskové agentury Aamaj News je ale profil, na který Mudžáhid odkazoval, falešný. Profesor dokonce využil svůj oficiální twitterový účet k tomu, aby upozornil na profil, který se za něj vydával.

„Doktor Džalal bojoval a vystupoval za spravedlnost a národní zájmy ve všech svých aktivitách, které se týkají lidských práv,“ uvedla podle agentury AFP na Facebooku Džalalova manželka Massouda, která jako první žena v roce 2004 kandidovala v afghánských prezidentských volbách.

„Vyzývám Tálibán, aby okamžitě propustil mého otce,“ uvedla pak v neděli na twitteru Džalalova dcera Hasina.

Zatčení profesora „za uplatňování svobody projevu“ odsoudila organizace pro lidská práva Amnesty International a vyzvala k jeho okamžitému a bezpodmínečnému propuštění.

„Ve světě Tálibánu totiž nemáte právě stěžovat si nebo kritizovat. Represivní autoritářské režimy nesnášejí nesouhlas,“ reagovala na zprávu o zatčení Patricia Gossman, zástupkyně ředitele organizace Human Rights Watch pro Asii.

Server Al-Džazíra poukazuje na to, že zatčení by mohlo ještě více zkomplikovat mezinárodní humanitární pomoc. Posiluje totiž obavy z toho, že Tálibán zavádí stejně tvrdou a represivní nadvládu, jako když byl naposledy u moci v letech 1996-2001.

Reklama

Související témata:

Doporučované