Hlavní obsah

Syn imigrantů, který porazil Nadala. Příběh vycházející tenisové hvězdy

Foto: Profimedia.cz

Americký tenista Frances Tiafoe aktuálně drží 26. příčku světového žebříčku.

Reklama

K tenisu se Tiafoe dostal náhodou, když jeho otec získal práci na stavbě tenisového areálu. Skvělé sportovní výkony mu měly zaplatit vysokoškolské vzdělání. Místo toho se z něj ale stal profesionál, který porazil Rafaela Nadala.

Článek

Když čtyřiadvacetiletý Frances Tiafoe v osmifinále turnaje US Open porazil tenisovou špičku Rafaela Nadala, schoval hlavu do dlaní a chvíli bezcílně kroužil po hřišti, po tvářích mu stékaly slzy štěstí.

„Měl jsem pocit, že se svět zastavil,“ popsal podle agentury AP své pocity Tiafoe krátce po zápase. „Chvíli jsem nic neslyšel,“ dodal.

Ještě neuvěřitelnější byl ale tento zážitek podle Tiafoea pro jeho rodiče, matku Alphinu a otce Constanta, kteří do Spojených států emigrovali, když v jejich rodné Sierra Leone zuřila občanská válka.

„Vidět, jak jsem porazil Rafu Nadala? Viděli, jak jsem vyhrál velké zápasy, ale porazit tyhle chlápky z Mount Rushmore? Nedokážu si představit, co se jim honilo hlavou,“ uvedl podle serveru Huffington Post Tiafoe krátce po zápase. „Chci říct, že na dnešek budou vzpomínat do konce života,“ dodal.

Zahraniční média popisují vítězství jako velký úspěch a Tiafoeova popularita rychle roste. Jeho zápasy bedlivě sledují v Sierra Leone, kde je tenis normálně zastíněn fotbalem, a k výhrám mu gratulují i takoví sportovní velikáni jako basketbalová star LeBron James.

Jaký je příběh syna imigrantů, který zdolal Rafaela Nadala?

„Spal jsem na skládacích stolech v kanceláři“

Oba Tiafoeovi rodiče se narodili v africké Sierra Leone. Poznali se ale až ve Spojených státech, kam se v 90. letech dostali, když prchali před občanskou válkou. Po seznámení se přestěhovali do Marylandu a krátce nato se jim narodila dvojčata – Franklin a Frances.

Příběh tenisové hvězdy se začal psát, když Francesův otec Constant získal práci na stavbě Juniorského centra tenisových šampionů v College Park, upozorňuje deník The New York Times. Protože svou práci vykonával dobře, časem povýšil na ředitele údržby areálu a dostal vlastní kancelář.

Právě tato místnost se přitom Francesovi stala po dlouhou dobu částečným domovem. Jeho matka Alphina pracovala jako zdravotní sestra a během týdne v nemocnici zůstávala často do pozdních nočních hodin. Jeho rodiče se proto domluvili, že pro chlapce bude lepší trávit čas s otcem v tenisovém centru. Malou kancelář s jedním oknem přestavěli na místnost, která se jim na pět dní v týdnu stala domovem.

„Spaní na skládacích stolech v kanceláři. Tam začalo moje dobrodružství. Říkal jsem si: ‚Jak tenhle příběh skončí?‘ Tenis jsem vnímal jako způsob, jak se dostat někam dál. Říkal jsem si: ‚Dokážeš si představit, že se to podaří?‘ Bylo by to neuvěřitelné. To se nedá vymyslet. Teď chci ten příběh využít k tomu, abych inspiroval ostatní. Nemusíte být z vyšší společnosti, abyste byli skvělí. Pokud v životě něco chcete, jděte si pro to,“ popisuje své sportovní začátky v rozhovoru pro stanici CBS Tiafoe.

Rozhodnutí zabydlet se s chlapci v kanceláři tenisového klubu se nakonec ukázalo jako klíčové pro Tiafoeovu budoucí kariéru. Jakmile dvojčata povyrostla natolik, aby byla schopná držet v rukou tenisové rakety, poslal je otec na kurty, kde si Frances tenis zamiloval.

Tenis měl zaplatit vysokou školu

„Frances byl tenisem posedlý,“ popisuje Tiafoeovy začátky Mark Ein, podnikatel a předseda Citi Open ve Washingtonu, D.C., který stál u jeho tenisových začátků. Tiefoea poznal, když mu bylo pět let a stal se jeho přítelem a mentorem.

Už v té době trávil Tiafoe na tenisových kurtech hodiny a hodiny. Pozoroval starší chlapce, jak trénují, a všechny jejich pohyby s nadšením napodoboval. Hrál o zeď sám se sebou a na prázdném hřišti až do stmívání neúnavně trénoval podání.

Kromě nadšení se brzy u Francese projevil také jedinečný talent a velká atletická zdatnost. Tiafoea si vzal krátce nato pod křídlo juniorský trenér z Ruska Misha Kouznetsov, který ho provedl tenisovými začátky.

Více k letošnímu ročníku turnaje US Open

Hysterie kolem Sereny, vzestup Kyrgiose, čtvrtfinále pro Kvitovou, Plíškovou a osvědčený pár Krejčíková–Siniaková… US Open vstoupilo do druhé poloviny, v té první se děly věci.

„Nic takového nebylo v plánu,“ řekl Tiafoe po tom, co v pondělí porazil Rafaela Nadala. To, že se stane tenisovou hvězdou, nikdo neplánoval. Podle Tiafoea brali jeho rodiče tenis jako prostředek k tomu, jak zajistit chlapcům univerzitní vzdělání. Rodina měla málo peněz, a stipendium tak pro ně bylo jedinou možností.

Tiafoe ovšem už v útlém věku dosáhl tak mimořádných sportovních výsledků, že univerzita musela ustoupit na druhou kolej. Před Francesem se namísto knih otevřela profesionální tenisová kariéra.

Jeho cesta k vítězství nad Nadalem ovšem nebyla jednoduchá. Profesionálem se Tiafoe stal v roce 2015 a za následující čtyři roky se dostal do třetího kola významného turnaje pouze jednou, a to ve Wimbledonu v roce 2018.

Loňský rok zakončil na 38. místě světového žebříčku a aktuálně je na 26. pozici. To se ovšem po jeho průlomovém výkonu na US Open zlepší bez ohledu na to, jak dopadne ve středu proti nasazené devítce Andreji Rubljovovi.

Sportovní fanoušci a analytici tak očekávají, že Tiafoe má před sebou zářnou kariéru. Nasvědčuje tomu i fakt, že Tiafoe je nejmladším Američanem, který se dostal do čtvrtfinále US Open od roku 2006, kdy se to podařilo Andymu Roddickovi ve věku 24 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované