Hlavní obsah

„Systém Kafala“. První QR kód na dresu ukáže, co vadí na mistrovství v Kataru

Foto: Profimedia.cz

Pořadatel fotbalového mistrovství světa v roce 2022 nadále čelí kritice za porušování lidských práv.

Reklama

Norský fotbalový klub Tromso IL představil dres s QR kódem, po jehož načtení se v telefonu objeví informace o porušování lidských práv při přípravě mistrovství světa v Kataru. Země čelí kritice za tvrdé podmínky pro dělníky.

Článek

První fotbalový dres s QR kódem. V tomto trikotu brzy vyběhnou na hřiště hráči norského klubu Tromso IL. Dres klub vytvořil ve spolupráci s neziskovou lidskoprávní organizací Amnesty International a Keňanem Malcolmem Bidalim, který na vlastní kůži zažil a následně popsal tvrdé pracovní podmínky v Kataru, informuje stanice Deutsche Welle.

Po naskenování QR kódu mobilním telefonem se uživatel dostane na webovou stránku s informacemi o údajném porušování lidských práv v hostitelské zemi mistrovství světa ve fotbale 2022. Web upozorňuje na podmínky pracovníků převážně z Bangladéše, Filipín, Indie nebo Nepálu, kteří pomáhají s výstavbou stadionů, metra nebo infrastruktury.

Podle stanice přibližně 90 procent obyvatel Kataru přišlo do země z jiných států a nemá katarské občanství. „Doufáme, že tím podnítíme větší diskuzi, více debat. Chceme vidět více akce,“ cituje Deutsche Welle Toma Hogliho, bývalého fotbalistu, který má aktuálně v klubu na starosti styk s veřejností.

Klíčovým tématem kritiky Amnesty International u Kataru je takzvaný „systém Kafala“, tedy program, kdy jsou pracovníci z řad migrantů silně navázáni na svého zaměstnavatele. To znamená, že se nemohou volně pohybovat nebo měnit zaměstnání a často mají nedůstojné životní podmínky. Amnesty tvrdí, že systém není v souladu s mezinárodně uznávanými lidskými právy, která je Katar povinen respektovat.

Dres bude mít premiéru v ligovém utkání proti Viking FK příští neděli. „Nemůžeme předstírat, že fotbal a politika spolu nesouvisí, a nikdy se nesmíme dívat jiným směrem, když někteří využívají naši krásnou hru k zastínění porušování lidských práv,“ uvedl ve svém prohlášení klub. Tromso IL obviňuje Katar z takzvaného „sportwashingu“, tedy využívání prestižních sportovních akcí ke zlepšení své image.

Tromso IL už dříve vyzvalo Norsko a místní svaz, aby mistrovství světa bojkotovaly, pokud by se jeho národní tým dostal na finální turnaj. Norská fotbalová federace ale tuto výzvu v červenci při hlasování odmítla, země se ale nakonec na turnaj ani nekvalifikovala.

Samotní norští reprezentanti v březnu před kvalifikačním utkáním s Gibraltarem zpívali hymnu s tričky s nápisem „Lidská práva - na hřišti i mimo něj“. Později se k Norsku připojila také nizozemská a německá reprezentace.

Katar jakoukoli kritiku odmítá. Země argumentuje tím, že reformovala pracovní právo a zavedla minimální mzdu. Amnesty International nicméně tvrdí, že v zemi stále dochází k porušování lidských práv. Podle deníku The Guardian zemřelo v Kataru od udělení pořadatelství MS ve fotbale před deseti lety nejméně 6500 zahraničních dělníků.

Reklama

Doporučované