Hlavní obsah

Tajná izraelská skupina manipulovala volby a veřejné mínění po celém světě

Foto: Profimedia.cz

Snímek je ilustrační.

Reklama

Přísně tajná soukromá izraelská skupina manipulovala volby a veřejné mínění po celém světě pomocí hackingu, sabotáží a dezinformací na sítích. Ovlivnila až 30 volebních klání v různých státech, za což si nechávala štědře zaplatit.

Článek

Skupina pojmenovaná „Tým Jorge“ byla odhalená díky vyšetřování novinářů, kteří se vydávali za potenciální klienty, aby získali informace o jejích metodách a schopnostech, píše The Guardian. Novináři se v přestrojení dostali do kontaktu se šéfem skupiny, jemuž se přezdívá právě Jorge.

Ve skutečnosti se jedná o padesátiletého Tala Hanana, bývalého agenta izraelských speciálních sil. Ten mimo jiné novinářům vydávajícím se za klienty tvrdil, že je schopen ovládat údajně zabezpečené účty na telegramu či tisíce falešných profilů na sociálních sítích nebo že dokáže ovlivnit obsah zpráv v médiích.

Konsorcium novinářů, které Tým Jorge vyšetřovalo, zahrnuje reportéry ze 30 různých redakcí včetně Le Monde, Der Spiegel a El País. Projekt, který je součástí širšího vyšetřování dezinformačního průmyslu, koordinovala francouzská nezisková organizace Forbidden Stories, jejímž posláním je věnovat se práci zavražděných, perzekuovaných nebo uvězněných reportérů.

Hanan po zveřejnění případu neodpověděl na podrobné otázky o aktivitách a metodách Týmu Jorge a uvedl pouze: „Odmítám jakékoli provinění.“

Černé operace

Mezi červencem a prosincem loňského roku se novináři vydávající se za klienty zúčastnili několika setkání s Jorgem: tří on-line a jednoho v jeho kanceláři v Izraeli. Konsorcium rozhodlo, že je ve veřejném zájmu vystupovat v utajení, jelikož to byla jediná možnost, jak získat přístup do tohoto uzavřeného světa a získat důkazy o globální manipulaci.

Během tajně natočených schůzek Hanan a jeho tým hovořili o tom, jak mohou získat informace o politických soupeřích, včetně použití hackerských technik pro přístup k účtům na Gmailu a Telegramu. Pochlubili se také údajnou schopností ovlivnit obsah na legitimních zpravodajských serverech.

V týmu jsou podle Hanana „absolventi vládních agentur“, kteří mají zkušenosti s financemi, sociálními médii a kampaněmi, ale také s „psychologickou válkou“, a působí v šesti kancelářích po celém světě.

Ruská trollí farma

Zakladatel ruské soukromé Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin v úterý poprvé veřejně potvrdil, že založil Agenturu pro výzkum trhu – největší ruskou trollí farmu, která na sociálních sítích intenzivně šíří falešné zprávy a ruskou propagandu.

Hanan reportérům v utajení řekl, že jeho služby, které mnozí popisují jako „černé operace“, jsou dostupné zpravodajským agenturám, politickým kampaním a soukromým společnostem, které chtějí tajně manipulovat s veřejným míněním. Skupina podle něj operovala v Africe, Jižní a Střední Americe, USA a Evropě.

„Nyní jsme zapojeni do jedněch voleb v Africe… Máme tým v Řecku a tým v Emirátech…[Dokončili jsme] 33 kampaní na prezidentské úrovni, z nichž 27 bylo úspěšných,“ cituje jeho výroky deník The Guardian. Později údajně řekl, že se podílel na dvou „velkých projektech“ v USA, tvrdil ovšem, že se přímo nezapojuje do americké politiky.

Hanan se zmínil také o tom, že skupina přijímá platby v různých měnách, včetně kryptoměn jako bitcoin. Za vměšování do voleb si údajně účtuje od 6 do 15 milionů eur (132 až 331 milionu Kč).

Deník The Guardian má však k dispozici e-maily, které uvádějí skromnější poplatky. Jedna zpráva naznačuje, že v roce 2015 požádal Hanan o 160 tisíc dolarů (cca 3,5 milionu Kč) od dnes již neexistující britské poradenské společnosti Cambridge Analytica za zapojení do osmitýdenní kampaně v jisté latinskoamerické zemi.

Armáda botů

Hananova skupina nabízí širokou škálu služeb. Jednou z klíčových je sofistikovaný softwarový balíček Advanced Impact Media Solutions neboli Aims. Ten ovládá obrovskou armádu až 30 tisíc falešných automatizovaných profilů (tzv. botů) na sociálních sítích na Twitteru, LinkedIn, Facebooku, Telegramu, Gmailu, Instagramu a YouTube. Účty jsou velmi propracované a mají falešné zázemí, vlastní e-mail, ukradenou fotku a podobně.

Tento týden společnost Meta, která vlastní Facebook, údajně zablokovala na své platformě účty spojené s Aims poté, co reportéři sdíleli s firmou vzorek falešných účtů.

Tým Jorge má však zřejmě široké pole působnosti. Hanan reportérům rovněž ukázal, jak dokáže proniknout do účtů na Telegramu a Gmailu. Jeden z telegramových účtů patřil osobě v Indonésii, zatímco další dva zřejmě patřily Keňanům zapojeným do probíhajících voleb a blízkým tehdejšímu kandidátovi Williamu Rutovi.

Uniklé dokumenty rovněž odhalují, že Tým Jorge v roce 2015 skrytě pracoval na nigerijském prezidentském klání společně s pochybnou britskou poradenskou firmou Cambridge Analytica.

Ta později spolupracovala například na kampani Donalda Trumpa v roce 2016 a následně se ukázalo, že skupina za tímto účelem bez povolení shromáždila a využila osobní údaje 87 milionů uživatelů Facebooku, ke kterým jí platforma poskytla přístup, což vedlo k vysokým pokutám a soudním sporům.

Metody a techniky ovlivňování voleb a šíření dezinformací popsané Týmem Jorge přinášejí nové výzvy nejen pro velké technologické platformy, ale i pro demokratické státy po celém světě.

Reklama

Doporučované