Hlavní obsah

Tchaj-wan se zásobuje na černý scénář

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem zůstávají napjaté. Ostrovní stát počítá s možnou eskalací a shromažďuje zásoby, které by mu pomohly přežít útok i blokádu.

Článek

Tchaj-wan se připravuje na případnou blokádu nebo útok ze strany Číny a shromažďuje nouzové zásoby. Podle serveru The Times to uvedl vysoce postavený představitel Tchaj-wanu.

Náměstek tchajwanského ministra hospodářství Čchen Čern-čchi oznámil, že ostrovní stát musí pro vlastní bezpečnost neustále udržovat přiměřené množství zásob důležitých surovin. Co pod pojmem „přiměřené“ myslí, neupřesnil.

„S ohledem na možný vojenský konflikt jsme se připravili na shromažďování potravin, energií a dalších důležitých zásob, včetně výrobních zásob. Máme systém – každý měsíc provádíme inventuru,“ vysvětluje náměstek.

„Chceme zajistit, abychom měli na Tchaj-wanu zásoby na určité období, včetně potravin, kritických zásob, nerostů, chemikálií a samozřejmě energie,“ dodává náměstek s tím, že přestože během pandemie covidu-19 vytváření zásob zpomalilo, v posledních měsících opět nabralo na obrátkách.

Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a dlouhodobě se snaží diplomaticky izolovat jeho demokraticky zvolenou vládu. Ve snaze prosadit své nároky na teritorium v posledních letech stupňuje politický a vojenský tlak na ostrovní stát.

Čínsko-tchajwanské napětí

Kariéra Nancy Pelosiové, která dala svou návštěvou Tchaj-wanu záminku Číně k vyvolání napětí, je protkaná většími i drobnějšími „šťouchanci“ vůči komunistickému režimu:

A k čemu může stupňující se napětí mezi Čínou a USA dospět?

Hlavní město ostrova Tchaj-pej v srpnu navštívila předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Stala se tak nejvyšší americkou představitelkou za poslední čtvrtstoletí, která tak učinila.

Peking návštěvu označil za porušení svrchovanosti Číny a v okolí Tchaj-wanu uspořádal rozsáhlá vojenská cvičení. Řekl, že jde o varování pro provokatéry, kteří zpochybňují nároky Pekingu ohledně Tchaj-wanu.

Tchaj-wan se nyní obává toho, že Čína se chystá vystupňovat „nátlak a zastrašování“ a pokusí se ostrov dostat pod svou kontrolu.

„Domníváme se, že činnost pekingských úřadů na Tchaj-wanu vstoupila do fáze posilování boje proti nezávislosti a prosazování sjednocení,“ uvedl Čchiu Tchaj-san, šéf tchajwanské Rady pro záležitosti pevninské Číny.

Ten se domnívá, že se Čína bude v budoucnu snažit „narušit a ztížit interakci a spolupráci Tchaj-wanu s mezinárodním společenstvím za účelem dosažení svých cílů vůči Tchaj-wanu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované