Hlavní obsah

„Teď, nebo nikdy.“ Porodnost v Japonsku klesá pod hranici únosnosti

Foto: Profimedia.cz

Japonský premiér Fumio Kišida.

Reklama

Japonský premiér tvrdí, že situace v zemi je natolik vážná, že pokud Japonsko klesající trend v porodnosti okamžitě nezvrátí, ztratí jako společnost svou životaschopnost.

Článek

Japonský premiér Fumio Kišida v pondělí promluvil o problému, který v posledních letech sužuje ostrovní stát. Řekl, že porodnost v zemi je natolik nízká, že hrozí, že Japonsko brzy přestane být fungující společností.

V Japonsku, které má 125 milionů obyvatel, se v minulém roce narodilo méně než 800 tisíc dětí, upozorňuje stanice BBC s tím, že v sedmdesátých letech počet dosahoval až 2 milionů. Vláda předpokládala, že k tomuto nepříliš povzbudivému milníku dospěje až o osm let později.

„Japonsko stojí na hraně toho, zda může nadále fungovat jako společnost,“ uvedl premiér Kišida v projevu mířeném k japonským zákonodárcům.

Podle Kišidy musí Japonsko okamžitě podniknout kroky, které klesající trend zvrátí. „Zaměření pozornosti na politiku týkající se dětí a jejich výchovy je otázkou, která nesnese odkladu,“ tvrdí Kišida, podle kterého se dá současná situace v Japonsku charakterizovat slovy „teď, nebo nikdy“.

Japonsko není jedinou společností, kterou trápí klesající porodnost. S historicky nízkou porodností se potýká například Čína, která minulý týden oznámila největší úbytek obyvatel za posledních šedesát let.

Více o situaci v Číně:

Čínská populace v tomto roce zaznamenala největší úbytek obyvatel za šedesát let. Hlavní příčinou je historicky nízká porodnost a nejvyšší úmrtnost od roku 1974. Experti Organizace spojených národů (OSN) předvídají, že populace Číny se do roku 2050 zmenší až o 109 milionů lidí.

Japonsko se v posledních letech snaží své obyvatele motivovat k tomu, aby měli více dětí. V minulosti tak například mladým lidem slibovalo finanční bonusy či další benefity, připomíná stanice Deutsche Welle. Porodnost v zemi však navzdory tomu už 14 let nepřetržitě klesá.

V posledních desetiletích se navíc v zemi zvyšuje průměrná délka života. Spolu s tím roste i počet starších lidí v poměru k lidem v produktivním věku, což výrazně dopadá na japonskou ekonomiku.

Japonsko má v současné době druhý největší podíl obyvatel ve věku 65 let a více na světě. Podle údajů Světové banky tvoří tito lidé až 28 % obyvatelstva. S 49 lety má také druhý nejvyšší průměrný věk obyvatel na světě. Před ním je v obou kategoriích pouze Monako.

Řešení?

Kišida v projevu k poslancům nastínil, jak se chystá s nepříznivými statistikami bojovat. Oznámil, že v dubnu bude zřízena nová vládní agentura, která se bude zabývat otázkou porodnosti. Slíbil také, že do června předloží plány na zdvojnásobení rozpočtu na příslušnou politiku.

V současné době je výchova dítěte v Japonsku třetí nejdražší na světě, po Číně a Jižní Koreji, uvádí společnost YuWa Population Research.

Podle odborníků by mohlo Japonsko stárnutí společnosti zpomalit, kdyby upustilo od přísné migrační politiky, kterou léta uplatňuje, píše server Al-Džazíra. K tomu v posledních letech částečně dochází. Japonská vláda postupně upravuje tamní zákony a snaží se většímu počtu lidí umožnit, aby se mohli v Japonsku usadit.

Reklama

Související témata:

Doporučované