Hlavní obsah

Tělo vyzvednuté v Amazonii patří pohřešovanému britskému novináři

Foto: Profimedia.cz

Těla by kvůli určení identity převezena do města Brasília.

Reklama

Policie dnes také prohlásila, že za vraždou britského novináře a jeho brazilského spolupracovníka a odborníka na domorodé národy Bruna Pereiry v Amazonii nestojí organizovaný zločin.

Článek

Analýza ostatků vyzvednutých ve čtvrtek v Amazonii potvrdila, že jedno z těl patří britskému novináři Domovi Phillipsovi, který byl pohřešovaný od začátku června. Další tělo lékaři stále zkoumají, uvedla brazilská policie.

Policie dnes také prohlásila, že za vraždou britského novináře a jeho brazilského spolupracovníka a odborníka na domorodé národy Bruna Pereiry v Amazonii nestojí organizovaný zločin. S tím ale nesouhlasí představitelé původního obyvatelstva, podle kterých v oblasti působí kriminální skupiny, napsala agentura Reuters.

Policie potvrdila předchozí informace brazilských médiích o analýze zubů, která ukázala, že jedno z těl objevených policií ve čtvrtek v místě označeném jedním z podezřelých patří britskému novináři Phillipsovi. Další tělo lékaři stále zkoumají. Policie již dříve uvedla, že se téměř nepochybně jedná o pohřešované muže.

„Průběh vyšetřování nás vede k domněnkám, že vrazi jednali sami, bez objednavatele a že zabití neiniciovala skupina organizovaného zločinu,“ uvedla policie. Současně ale nevyloučila, že dva hlavní podezřelí z vraždy měli další komplice.

Se závěry policie nesouhlasí představitelé domorodých kmenů, kteří se zúčastnili několikadenního pátrání po obou mužích. Podle nich policie soustavně ignoruje a přehlíží zprávy a oznámení o činnosti organizovaného zločinu v oblasti.

„Nejedná se jen o dva vrahy, ale o organizovanou skupinu, která naplánovala zločin do nejmenšího detailu,“ uvedli zástupci domorodého obyvatelstva. Poukázali na to, že Pereira dostával kvůli své činnosti, během které mimo jiné monitoroval nelegální rybolov, výhrůžky smrtí.

K úplnému vyšetření okolností smrti obou mužů dnes vyzval mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. „Musíme společně posílit snahy zlepšit ochranu ochránců přírody a novinářů,“ uvedl Price.

Hlavními podezřelými z vraždy Phillipse a Pereiry jsou bratři Amarildo da Costa de Oliveira, zvaný Pelado, a Oseney da Costa de Oliveira, zvaný Dos Santos. První z bratrů se podle policie k vraždě přiznal a vyšetřovatele dovedl na místo, kde se našly pozůstatky dvou lidí.

Phillips, který dříve psal pro deníky The Guardian a The Washington Post, se s Pereirou pohyboval v regionu Javari, který leží nedaleko hranic s Kolumbií a Peru a je jedním z největších brazilských regionů obývaných domorodými kmeny. O Amazonii chtěl napsat knihu. V oblasti se ale provozuje nelegální těžba či rybolov, což ohrožuje přírodu i původní obyvatelstvo, a příhraniční region je také důležitou oblastí pro pašování drog do Brazílie.

Reklama

Související témata:

Doporučované