Hlavní obsah

Téměř tři roky vězení a žádné obvinění. Saúdská princezna je zpět na svobodě

Foto: Profimedia.cz

Princezna Basma bint Saúd během diskuze ve Washingtonu v dubnu 2017.

Reklama

Saúdské úřady propustily princeznu Basmu a její dceru, které byly téměř tři roky vězněny bez vznesení jakéhokoli obvinění. Známá obhájkyně lidských práv opakovaně kritizovala saúdský režim i královskou rodinu.

Článek

Princezna Basma bint Saúd, obhájkyně lidských práv a členka královské rodiny, zmizela v březnu 2019 spolu se svou dospělou dcerou Suhoud. Tehdy obě ženy při pokusu opustit zemi a odcestovat do Švýcarska zadržela skupina osmi ozbrojenců.

Na svobodu se Basma a její dcera dostaly až na začátku tohoto roku. „Obě dámy byly propuštěny z vězení a do jejich domu v Džiddě dorazily ve čtvrtek 6. ledna 2022,“ řekl v sobotu jejich právní poradce Henri Estramant.

„Princezna se má dobře, ale bude hledat lékařskou expertizu.“ Zdá se vyčerpaná, ale má dobrou náladu a je vděčná, že se se svými syny znovu setkala osobně,“ cituje právníka deník The Guardian.

Saúdská vláda se k jejímu propuštění nevyjádřila, tedy stejně jako tomu bylo po celou dobu věznění.

V roce 2020 princezna Basma prostřednictvím sociálních sítí uvedla, že byla více než rok vězněna v hlavním městě Rijádu a také že je nemocná. Požadovala, aby ji současný vládce a její bratranec v jedné roli, korunní princ Muhammad bin Salmán, propustil a poskytl jí lékařskou péči.

Basma v příspěvku také tvrdila, že byla bez jakýchkoli obvinění zadržována ve věznici al-Ha'ir, kde saúdský režim drží mnoho dalších politických vězňů. Podle princezny ani ona, ani její dcera nedostaly vysvětlení, proč byly zatčeny, navzdory opakovaným prosbám u královského dvora a jejího strýce krále Salmána.

Princezna Basma je nejmladší dítě zesnulého krále Saúda bin Abd al-Azíze, která je známá svou kritikou ​chování saúdského režimu vůči ženám. Basma opakovaně jako novinářka a aktivistka požadovala změny týkající se ústavy, rozvodových zákonů, revizi vzdělávacího systému, kompletní reformu sociálních služeb nebo změny v roli mahrama, tedy mužského opatrovníka, informuje BBC.

V době svého zatčení na jaře 2019 měla Basma odcestovat do Švýcarska kvůli lékařskému ošetření. Po zadržení měla být informována, že byla obviněna z pokusu o padělání pasu, uvedl tehdy jeden z jejích blízkých příbuzných. Další detaily ohledně obvinění i zdravotní diagnózy ale veřejnost nezná.

„Byla jí odepřena lékařská péče, kterou potřebovala pro potenciálně život ohrožující stav. Během jejího uvěznění proti ní nebylo vzneseno žádné obvinění,“ uvedla po jejím propuštění skupina ALQST hájící lidská práva.

Reklama

Související témata:

Doporučované