Hlavní obsah

Těžká cesta královny choti od nenáviděné rozvracečky manželství k respektu

Foto: Peter Rhys Williams, Shutterstock.com

Nový britský královský pár: Královna choť Camilla a král Karel III. (Zde na snímku při návštěvě Walesu z roku 2013.)

Reklama

Britové ji dlouho vnímali jako tu, která rozbila svazek prince Charlese s jeho první ženou, Lady Dianou. Ani po sňatku s ním se nepočítalo, že by kdy nosila titul královna. Ale lidé Camillu nakonec přijali. Pomohla i Alžběta II.

Článek

Nová britská královna Camilla patřila léta k nejméně oblíbeným ženám na britských ostrovech. Fakt, že je rozvedená a že s princem Charlesem udržovala aféru vlekoucí se ještě z jeho mládeneckých dní, kterou neukončil ani její sňatek, ani jeho sňatek s Dianou Spencerovou, vedl královský dvůr k domněnce, že ji jako královnu Britové nikdy nepřijmou. Prostě nikdy.

I proto, když pár - po desetiletí vzájemných citů - v roce 2005 oznámil, že se přece jen vezme, vydal královský dvůr prohlášení, že Camilla královnou nebude.

Obvykle je to automatické: Pokud se muž stane králem, z jeho manželky je jednoduše královna. V případě Camilly to mělo být složitější. Až Její Veličenstvo, královna Alžběta II. zemře a z Charlese se stane král Karel, měla Camilla používat pouze titul „princezna choť“.

Stejně tak neměla Camilla po svatbě s Charlesem užívat titul princezna z Walesu, ale musela se spokojit s vévodkyní z Cornwallu. Titul princezny z Walesu měli totiž lidé spjat s tragicky zesnulou a nesmírně populární Dianou. A bylo by pobuřující, kdyby se jím pyšnila její rivalka, připomíná deník The Times.

Jenže platí stará pravda, že čas ohladí hrany. Dnes 75letá Camilla si krůček po krůčku, rok za rokem získávala veřejnost na svou stranu. Vyvarovala se výstřelků, nestrhávala na sebe pozornost, občas nechala vyznít svůj smysl pro ironický humor, neochvějně podporovala manžela v jeho programu. U Britů bodovala zejména svými charitativními aktivitami, vedla například kampaně proti analfabetismu nebo sexuálnímu násilí na ženách.

Srdce lidí si ale získala i svou vřelou povahou, a to dokonce i těch, kteří dříve vzhlíželi k tragicky zesnulé Dianě.

Foto: James Pearce, Shutterstock.com

Královna choť Camilla.

Vzpomínky na princeznu z Walesu zůstávají i 25 let po její smrti stále živé, názor veřejnosti na Camillu se ale radikálně změnil - už není považována za Charlesovu milenku, která zničila jeho manželství, ale za ženu, díky níž je nynější král šťastný. Ostatně princezna Diana svůj sňatek s Charlesem kdysi okomentovala těmito slovy: „Na naší svatbě jsme byli tři. Bylo tam trochu přeplněno.“ Camillu obviňovala za krach svého vztahu a mluvila o ní jako o rotvajlerce.

Královna otočila

K tomu, že nakonec o Camille budeme mluvit jako o královně choti, nakonec přispěla rozhodující měrou Alžběta II. Charlesova matka, která původně tomuto vztahu opravdu nepřála a syna v podstatě vmanévrovala do prvního, nešťastného svazku.

Její Veličenstvo k tomu využilo oslavy 70. výročí své korunovace. „Až se můj syn Charles stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste poskytli mně. Upřímně bych si přála, aby, až nastane čas, byla Camilla známá jako královna choť,“ napsala tehdy.

Charles jí byl za to hluboce vděčný: „Když jsme se společně snažili sloužit a podporovat Její Veličenstvo a lidi v našich komunitách, moje milovaná žena byla po celou dobu mou pevnou oporou,“ prohlásil.

O vztahu dnešního královského páru svědčí i tajně nahraný telefonát mezi nimi z roku 1993, z něhož citovala agentura Reuters: „Vytrpěla bych pro Tebe cokoliv. To je láska. To je síla lásky,“ řekla Camilla princi.

Pár se spolu poprvé objevil na veřejnosti u příležitosti narozenin Camilliny sestry v hotelu Ritz v roce 1999.

Později vyšlo najevo, že by Charlesovi velmi vadilo, kdyby jeho žena v době, kdy se stane panovníkem, nemohla užívat titul královny. Camilla se ale nyní stane královnou chotí stejně jako všechny její předchůdkyně v této pozici s výjimkou Marie II., která byla panovnicí společně s Wiliamem II.

S Charlesem se mstila za nevěru

Camilla tak bude korunována po boku Karla III. Konkrétně platinovou a diamantovou korunou, která byla vytvořena pro jeho babičku Alžbětu, pozdější královnu matku, před korunovací jejího manžela Jiřího VI. v roce 1937.

Nová královna se narodila jako Camilla Shandová do rodiny obchodníka s vínem. Vyrůstala v Kensingtonu a východním Sussexu, vzdělání pro dívku z vyšší třídy se jí dostalo v Queen’s Gate School, odkud později odešla dokončit vzdělání do Švýcarska. Do Londýna se vrátila v roce 1965. Tam se zamilovala do elegantního, ale opakovaně nevěrného armádního důstojníka Andrewa Parkera Bowlese.

S princem Charlesem se dala dohromady nejdříve proto, aby se pomstila Bowlesovi za to, že jí byl nevěrný s princeznou Annou. Přesto si ale nakonec záletníka vzala - a Charlesovi zlomila srdce.

Nebyla političkou, umění vlády ale ovládala

K úmrtí královny Alžběty II. si přečtěte komentář od šéfa Ústavu mezinárodních vztahů Ondřeje Ditrycha:

Současný královský pár si poté přešel řadou skandálů. Jeden z nejdrsnějších byl, když média zveřejnila hodně pikantní obsah jejich soukromé konverzace.

Charles se s Dianou rozvedl v roce 1996, Camilla s Andrewem o rok dříve. První pár, jak známo, spolu má dva sny (Williama a Harryho), Bowlesovi syna a dceru (Toma a Lauru).

Charles s Camillou se brali o deset let později. Královna Alžběta tehdy pronesla dojemný a vtipný projev, v němž svého syna a jeho choť přivítala ve „výběhu vítězů“ - v onen den se totiž běžel nejslavnější britský dostih Velká národní.

Ještě krátce po svatbě se do Camilly opírali někteří kritici a vyčítali jí lenost v přístupu ke královským povinnostem, časem ale všechny přesvědčila o opaku.

Už při sňatku působila jako vtipná a veselá žena, která má blízko k prostým lidem: ráda si dá cigaretu, gin s tonikem a žije v domě plném psů. Kromě obyčejných Britů si získala i přízeň své tchýně, jež ji letos vyznamenala Podvazkovým řádem, nejstarším britským rytířským řádem.

D+2: Co čeká Británii v sobotu 10. září

Přestože se Charles stal králem technicky ihned po smrti své matky a královny Alžběty II., oficiálně byl prohlášený za krále v sobotu před Radou pro nástupnictví. Přítomný byl i jeho syn William a vysocí vládní představitelé a tajní poradci.

Ceremoniál začal v 10 hodin ráno a proběhl v jednom z londýnských nejstarších paláců St James’s Palace.

Tajná rada se sešla nejprve bez krále, aby ho prohlásila novým panovníkem. Král se zúčastnil druhé části ceremoniálu, aby učinil prohlášení a složil slib, že zajistí chod vlády a bezpečnost Skotské církve. Ceremoniál byl poprvé v historii vysílán v přímém televizním přenosu.

V 11 hodin bylo oznámení o korunování nového krále vyhlášeno z jednoho z balkonů paláce. Vlajky stažené na půl žerdi se opět vytáhnou na dobu 24 hodin, aby tak upozornily na nově ohlášeného panovníka. Pak budou opět staženy jako výraz smutku.

Ve 12 hodin byl nový král ohlášen na Královské burze v Londýně, informuje britská veřejnoprávní BBC.

Později by se král měl sejít s premiérkou a jejím kabinetem, vůdcem opozice, arcibiskupem z Canterbury a westminsterským děkanem.

Mezi 14:00 a 22:00 se ve Westminsterském paláci sejde parlament, aby poslanci vzdali úctu zesnulé královně.

Královnina rakev po celou sobotu zůstává v Balmoralu, upozorňuje britský deník The Guardian.

V sobotu také Buckinghamský palác oznámil termín pohřbu zesnulé královny - bude se konat v pondělí 19. září.

Reklama

Související témata:

Doporučované