Hlavní obsah

Tlačenice na Africkém poháru národů. Na stadionu zemřelo nejméně osm lidí

Foto: Profimedia.cz

Utkání se dohrálo i přes tragédii. Kamerun v osmifinále Afrického poháru národů zvítězil nad Komorským svazem 2:1.

Reklama

aktualizováno •

Tlačenici v útrobách stadionu v kamerunském hlavním městě Yaoundé nepřežilo nejméně osm lidí, zraněných jsou desítky. Podle zatím dostupných informací zřejmě lidé uvázli, když se snažili dostat na zápas osmifinále turnaje AFCON.

Článek

Nejméně osm mrtvých a desítky zraněných si vyžádala tlačenice před zápasem Afrického poháru národů (AFCON) v kamerunském hlavním městě Yaoundé. Podle zprávy ministerstva zdravotnictví, kterou disponuje tisková agentura AFP, je mezi mrtvými i jedno dítě. AFP také uvádí, že několik dětí ztratilo vědomí.

Podle informací deníku The Guardian se během tlačenice zranilo 38 lidí, z toho sedm vážně. „Zranění byli rozváženi do čtyř zdravotnických zařízení ve městě Yaoundé, kde o ně bylo okamžitě postaráno,“ uvedla kamerunská vláda ve svém prohlášení.

Jeden ze zdrojů obeznámených s uspořádáním stadionu podle BBC naznačil, že množství vchodů mohlo být neadekvátní počtu lidí, kteří se snažili dostat na stadion. Na záběrech ze sociálních sítí bylo zřetelné, jak se fotbaloví fanoušci při snahách dostat na stadion Paula Biyi přetlačovali a postrkovali.

Stadion ve čtvrti Olembe má maximální kapacitu 60 000 diváků. Kvůli omezením, která jsou v platnosti kvůli pandemii onemocnění covid-19, však neměl být zaplněn z více než 80 procent.

Organizátoři zápasu podle BBC uvedli, že se na největší stadion v zemi snažilo dostat asi 50 000 lidí. Ke slavnostnímu otevření sportovního komplexu, který má hostit i finále turnaje AFCON, došlo teprve v září 2021.

Na zápase byla přítomna novinářka Leocadia Bongbenová, jež s BBC spolupracuje. Pro pořad BBC Newsday uvedla, že viděla „rozruch, který vycházel z jedné z fanouškovských zón“ před stadionem. „Lidé začali křičet. Minutu poté přijela na stadion sanitka, ale když jsme dorazili na místo, policie nám nedovolila se k místu, kde byla tlačenice, přiblížit,“ uvedla.

Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) vyjádřila „hlubokou soustrast rodinám a přátelům obětí, které přišly o život v důsledku tragické události na stadionu Olembe“. „Myšlenky a modlitby světové fotbalové komunity jsou v této těžké chvíli s oběťmi, těmi, kteří byli při tomto incidentu zraněni,“ uvádí se v prohlášení FIFA.

Guvernér centrální oblasti Kamerunu Naseri Paul Biya podle agentury AP počet obětí potvrdil a naznačil, že se může ještě zvýšit. „Někteří zranění jsou v zoufalém stavu. Budeme je muset evakuovat do specializované nemocnice,“ řekla zdravotní sestra Olinga Prudenceová.

Zatím není jasné, za jakých okolností byli lidé zranění, ani to, zda už před výkopem nebo až v průběhu zápasu. Konfederace afrického fotbalu (CAF) okolnosti vyšetřuje.

Producent africké odnože BBC Nick Cavell se rovněž zápasu zúčastnil. Uvedl, že se zpráva o tom, že někteří lidé v tlačenicích přišli o život, na stadionu rozšířila až po zápase, primárně díky příspěvkům na sociálních sítích.

Osmifinále turnaje AFCON mezi Kamerunem a Komorami se i přes tento incident uskutečnilo. Kamerun zvítězil 2:1 a v sobotu bude ve čtvrtfinále hostit Gambii. Tento zápas se odehraje v největším městě Kamerunu, Douale, ale v případě vítězství Kamerunu by se semifinále a případné finále hrálo opět na stadionu Paula Biyi, pojmenovaném po dlouholetém kamerunském prezidentovi.

Kamerun pořádá AFCON poprvé po 50 letech. Středoafrická země měla turnaj hostit v roce 2019, ale kvůli obavám, zda se země dokáže na šampionát připravit, nakonec pořadatelství připadlo Egyptu. Jedním z témat, které tehdy budilo ohlas, byla právě kvalita a bezpečnost stadionů.

Pondělní incident byl druhou vážnou událostí v zemi během pouhých několika desítek hodin. V neděli při požáru v nočním klubu v Yaoundé zahynulo nejméně 17 lidí.

Reklama

Doporučované