Hlavní obsah

„To by mi neodpustili.“ Princ Harry má ještě 400 pikantních stran své knihy

Foto: ComposedPix, Shutterstock.com

Princ Harry se svou chotí, Meghan Markleovou.

Reklama

Princ Harry od vydání své knihy rozdává jeden rozhovor za druhým. Tentokrát prozradil, že má ještě 400 stran materiálu, které by mu „bratr a otec neodpustili“. „Teď mě možná nemusíte, ale jednou mi za to poděkujete,“ věří Harry.

Článek

Kniha prince Harryho už několik dní v řadě vyvolává bouřlivé reakce. Nyní však vévoda ze Sussexu přišel s tím, že zdaleka nepublikoval vše, co měl na srdci. Deníku The Daily Telegraph řekl, že by mu zatím utajené příběhy rodina nikdy neodpustila. Dodal, že svou knihou chce monarchii zachránit, ne ji zničit.

Prince Harryho od vydání knihy Spare (Náhradník) zaměstnávají série rozhovorů, v nichž knihu propaguje. Tento týden se publikace stala nejrychleji prodávanou knihou literatury faktu v historii - v den jejího vydání se ve Velké Británii, USA a Kanadě prodalo 1,43 milionu výtisků. A to i přestože (nebo právě proto) většina odhalení v ní obsažených unikla ve Španělsku do médií pět dní před zahájením oficiálního prodeje.

Dosavadní rekord držela čtvrtá kniha Baracka Obamy Země zaslíbená (2020), které se během dne prodalo 887 000 výtisků.

V knize, která vznikla na základě 50 telefonátů se spisovatelem JR Moehringerem, Harry popisuje, jak ho princ William fyzicky napadl při hádce kvůli Meghan či jak spolu bratři prosili svého otce, aby si nebral Camillu. Také v ní mimo jiné tvrdí, že zaměstnanci paláce lhali, aby Williama ochránili.

„Média překrucují“

Princ Harry zkritizoval média za to, jak v uplynulých dnech referovala o jeho vzpomínkách na zabíjení v Afghánistánu. „Vytrhli to z kontextu, ničím jsem se nechlubil,“ řekl v pořadu The Late Show na stanici CBS.

V rozhovoru s novinářkou Bryony Gordonovou, s níž již dříve hovořil o svých psychických problémech, prozradil, že má dost materiálu na další čtyřsetstránkovou knihu. Původní verze knihy byla totiž osmisetstránková, uvedl Harry, a většina vyškrtnutého materiálu se týkala interakcí s jeho otcem a bratrem.

Harryho výrok, že kdesi existuje dalších 400 stran možných odhalení, pravděpodobně palác příliš neuklidní. Už se přesvědčil, že vévodu ze Sussexu může k napsání další knihy motivovat cokoli - ať už hněv, či finanční situace, píše britský tisk.

„Můj první návrh byl jiný. Z 800 stran jsme publikovali jen 400. Mohly to být dvě knihy, řekněme to takhle. A nejtěžší bylo z toho něco vypustit,“ řekl v rozhovoru. „Jde o věci, které se staly zejména mezi mnou a mým bratrem a do jisté míry i mezi mnou a mým otcem, a já prostě nechci, aby se o nich svět dozvěděl. Protože si myslím, že by mi to nikdy neodpustili.“

Podle Harryho palác spolupracuje s médii až příliš a podsouvá jim negativní příběhy o něm a jeho ženě Meghan. Prohlásil, že média mají na jeho rodinu „tunu špíny“. „Vím to, a zametají je pod koberec kvůli šťavnatým příběhům o někom jiném,“ dodal.

Zlomový bod prý pro něj byl, když našel Meghan, která, kojíc syna Archieho, ronila slzy. „To byl pro mě zlomový bod,“ řekl. „A ona je někdo, kdo ty příběhy nečte. Kdyby je četla, byla by už mrtvá.“

Podle něj by královská rodina neměla mít možnost využívat svého privilegia, aby jí „věci procházely“. „Žádná instituce není imunní vůči kritice a kontrole, a kdyby se na tuto instituci vztahovalo jen 10 procent kontroly, která se vztahovala na mě a Meghan, nebyli bychom teď v takovém průšvihu,“ věří Harry.

Padouch Camilla

Podle prince Harryho potřebovala Camilla, kterou média vinila z rozpadu manželství jeho rodičů, „rehabilitovat svou pověst“. Proto britským novinářům ochotně poskytovala informace ze soukromí královské rodiny a prince „obětovala“.

A proč tedy s rodinnými historkami vyšel na veřejnost? Svou motivaci vylíčil jako snahu reformovat monarchii pro dobro dětí z Walesu - devítiletého prince George, sedmileté princezny Charlotte a čtyřletého prince Louise. „I když jsme o tom s Williamem jednou nebo dvakrát mluvili a on mi dal jasně najevo, že jeho děti nejsou mou zodpovědností, přesto ji cítím, když vím, že z těch tří dětí alespoň jedno skončí jako já, náhradník,“ řekl. „A to mě bolí, dělá mi to starosti.“

„Nejde mi o to zničit monarchii, ale zachránit ji před ní samou,“ dodal. „Vím, že mě za to řada lidí ukřižuje. Mám pocit, že je to moje životní poslání, napravit křivdy právě toho, co nás vyhnalo.“

Harryho kniha trhla rekordy

V hlavním městě Spojeného království se při vydání Harryho memoárů ponocovalo. Londýnská knihkupectví mimořádně otevřela o půlnoci, aby uspokojila poptávku po nové knize prince Harryho - Náhradník (Spare).

Harry si prý upřímně přeje, aby měl bratra Williama a otce, krále Karla, zpět v životě. A právě proto se snaží chránit královskou rodinu a přesvědčuje ji, aby omezila své vztahy s tiskem. „Když se snažíte změnit instituci a od základu i mediální prostředí, není to malý úkol,“ řekl Harry. „Rozsah této výzvy je obrovský a já musím být schopen se během tohoto procesu psychicky a emocionálně chránit.“

Vévoda ze Sussexu připouští, že je usmíření s rodinou ještě běh na dlouhou trať. „V tuto chvíli mě možná nemáte rádi, ale možná mi za pět nebo deset let poděkujete,“ dodal.

Reklama

Doporučované