Hlavní obsah

„Tohle musí skončit.“ Britskými ostrovy otřásla další vražda mladé ženy

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínka na Ashling Murphyovou v městském parku v irském městě Tullamore, kde se vražda stala.

Reklama

Irská policie pátrá po vrahovi 23leté Ashling Murphyové. Mladá učitelka byla ve středu zavražděna v hrabství Offaly, když se šla večer proběhnout. V Irsku i Spojeném království roste frustrace z násilí na ženách.

Článek

Smutek, šok, naštvání. Tak irská a britská média popisují náladu v irské společnosti po vraždě třiadvacetileté pedagožky Ashling Murphyové. Ženu uškrtil zatím stále neznámý útočník na břehu Canal Grande u města Tullamore ve středním Irsku.

Irská policie krátce po objevení těla zadržela jednoho muže, ten byl ale krátce poté propuštěn. „Muž byl vyřazen z vyšetřování a již není podezřelý,“ uvedla mluvčí irské Gardy pro server Irish News. Policie nicméně slíbila, že při hledání vraha nenechá „kámen na kameni“.

Vyšetřování se posléze zaměřilo na muže, který aktuálně leží v jedné z dublinských nemocnic. Policie podle informací deníku The Irish Times aktuálně porovnává jeho DNA se vzorkem DNA z místa činu a dalšími forenzními důkazy na horském kole, které se nedaleko místa vraždy našlo a o kterém detektivové předpokládají, že ho vrah použil.

Podezřelý z vraždy Ashling Murphyové je v nemocnici od čtvrtečního večera. Podle zdrojů deníku utrpěl vícečetná zranění, z nichž některá lze považovat za sebevražedná a vážná. Policii na hospitalizovaného muže upozornil lékařský personál.

Muž podle Irish Times nebyl schopný původ svých zranění uspokojivě vysvětlit a bylo možné ho velmi brzy spojit právě s hrabstvím Offaly. Vyšetřovatelé s podezřelým zatím mohli mluvit pouze krátce a zatím nebyl zatčen, uvádí deník.

Policie mezitím požádala o pomoc veřejnost. Příslušníci Gardy pátrají po „muži v černé teplákové soupravě“, který může mít s případem spojitost. Vyšetřovatelé také žádají místní obyvatele o poskytnutí případných videozáznamů z místa vraždy.

Policejní sbor ale podle svého vyjádření učinil „významný pokrok ve vyšetřování“. Policie mezitím prohledává okolí místa činu, do pátrání po dalších stopách jsou zapojení i potápěči. Policisté také vyšetřují svědectví další ženy, která uvedla, že byla sledována neznámým mužem na stejné trase u kanálu několik hodin před vraždou Murphyové.

Uplynulý víkend mezitím proběhly vzpomínkové akce v Irsku i Spojeném království. Jen do městského parku na okraji Tullamore, kde na Ashling Murphyovou vzpomínali její rodiče, sourozenci i partner, dorazily tisíce lidí. „Byla to výjimečná dívka. Naše nejmladší, andílek,“ řekl na setkání otec oběti Ray.

Na místě za svitu svíček a v doprovodu tradiční irské hudby proběhla také bohoslužba. „Poslední věc, kterou řekla, když ráno šla ven, bylo ‚Mami, miluji tě‘,“ vzpomínala matka Ashling Kathleen.

V pátek se konaly podobné akce také v Belfastu, Dublinu a dalších městech po celém irském ostrově, na mladou ženu se pak vzpomínalo také v Londýně. Pohřeb Ashling má proběhnout v úterý v nedalekém Mountbolus.

Školské odbory vyzvaly, aby školy po celé zemi v úterý v 11 hodin místního času za Murphyovou držely minutu ticha, informuje stanice Sky News.

Vraždou Murphyové jako by přetekl pomyslný pohár trpělivosti nejen irské společnosti. Za poslední rok jde minimálně o třetí ostře sledovaný případ vraždy mladé ženy na Britských ostrovech.

V září dostal za vraždu Londýňanky Sarah Everardové doživotní trest Wayne Couzens. Příslušník policie využil k březnovému únosu ženy v Londýně svůj služební průkaz a pouta. Předstíral, že ji zatýká kvůli porušení karanténních opatření proti covidu-19.

Marketingová manažerka Sarah Everardová zmizela 3. března poté, co se vracela z návštěvy v londýnské části Clapham domů, do čtvrti Brixton na jihu britské metropole. Její tělo policie objevila zhruba po týdnu v lese u města Ashford v hrabství Kent. Couzens ženě ukázal svůj průkaz, spoutal ji, posadil do pronajatého auta a odjel, informoval server BBC News.

Couzens následně podle prokuratury Everardovou zavezl do odlehlé oblasti, kde ji znásilnil. Poté ji zavraždil a tělo zapálil, aby zakryl své činy, tvrdí prokurátor.

V září loňského roku také došlo k další vraždě. 28letou učitelku Sabinu Nessaovou zavraždil 18. září albánský státní příslušník Koci Selamaj, když se kolem půl deváté večer vydala pěšky ze svého domova do baru The Depot, kde se měla setkat s kamarádkou. Následujícího dne byla nalezena mrtvá v parku Cater v jihovýchodním Londýně. Rozsudek nad Selamajem by měl soud vynést letos v únoru, informuje deník The Guardian.

Jak irské, tak britské úřady slibují investovat více financí i úsilí, aby veřejný prostor udělaly pro ženy bezpečnějším. Irská ministryně spravedlnosti Helen McEnteeová uvedla, že do března bude zveřejněna nová strategie pro boj s domácím, sexuálním a genderově podmíněným násilím, která slibuje přístup „nulové tolerance“ k násilí na ženách, píše Guardian.

„Moje myšlenky jsou s rodinou mladé ženy zabité při skutečně šokujícím zločinu, s jejími přáteli a její komunitou,“ napsala na twitteru McEnteeová. „Garda vyšetří tento hrozný zločin a zajistí, že bude spravedlnosti učiněno zadost,“ dodala ministryně.

„Mužské násilí na ženách a dívkách musí skončit,“ řekla Guardianu vicepremiérka severoirské vlády Michelle O’Neillová. „Fakt, že v každém městě, vesnici a kraji na tomto ostrově se lidé ve velkém shromažďují, aby si připomněli Ashling Murphyovou, ukazuje, že ženy už toho mají dost. Máme právo cítit se v bezpečí, máme právo být v bezpečí. Máme právo si jít zaběhat. Máme právo chodit do práce a cítit se bezpečně, máme právo chodit do obchodů a cítit se bezpečně. Myslím, že toto je zlomový okamžik v naší dnešní společnosti,“ dodala O’Neillová.

Podle ředitelky organizace Safe Ireland Mary McDermottové, která se zabývá násilí na dětech a ženách, je problémem roztříštěnost tohoto tématu mezi hned několik ministerstev. O centralizaci v této oblasti se podle deníku The Guardian mluví v Irsku i Velké Británii už od 90. let, k výraznějším změnám ale stále nedošlo.

Podle McDermottové je čas, aby zákonodárci přestali považovat „domácí, sexuální a genderově podmíněné násilí“ za „amorfní masu“. Šéfka organizace Safe Ireland uvedla, že problém je třeba řešit jako naléhavou záležitost a dát mu stejnou váhu jako například klimatické krizi.

Statistiky z Britských ostrovů mezitím dokládají, nakolik rozsáhlý je tento problém. Podle deníku The Guardian odhadem 1,6 milionu žen ve věku od 16 do 74 let jen v Anglii a Walesu za poslední rok čelilo domácímu násilí. V období od března 2019 do března 2020 bylo v rámci domácího násilí zabito 81 žen.

Nejméně jedna ze tří žen starších 16 let ve Velké Británii byla v minulém roce vystavena alespoň jedné formě sexuálního obtěžování. Toto číslo se pak zvyšuje na dvě ze tří u žen ve věku od 16 do 34 let, uvádí Britský národní statistický úřad.

Linka pomoci National Stalking pro Anglii a Wales pak přijala za období duben 2020 až duben 2021 871 hovorů, tedy o 14,9 procenta více než v předchozím roce.

Podle průzkumu Britského národního statistického úřadu z červnu 2021 pak 89 procent žen ve Velké Británii, které někdy zažily obtěžování, uvedlo, že se po setmění při chůzi samy cítily „velmi, nebo docela nebezpečně“. Stejně tak tomu bylo u 78 procent žen, které obtěžování nečelily.

Reklama

Související témata:

Doporučované