Hlavní obsah

Tonga se uzavírá do lockdownu, chce zamezit další katastrofě

Foto: Profimedia.cz

Premiér karanténu zavedl na neurčito, zdravotnické úřady situaci přezkoumají každých 48 hodin.

Reklama

Souostroví Tonga patřilo k posledním místům na planetě, kterým se covid-19 vyhýbal. Situace se ale mění. Tamní úřady nově ohlásily pět případů nakažení.

Článek

Souostroví Tonga, které nedávno zdevastovala sopečná erupce a vlna tsunami, zavádí od středy večer (ráno SEČ) celostátní lockdown. Podle agentury AP ho vyhlásil v úterý večer premiér Siaosi Sovaleni ve snaze zabránit šíření koronaviru. Učinil tak poté, co testy nákazu odhalily u dvou pracovníků přístavu. Nejedná se nicméně o mezinárodní přístav, kam putuje humanitární pomoc, informuje agentura Reuters. O dalších třech případech nakažení v jedné domácnosti informovalo místní rádio Broadcom FM.

Premiér karanténu zavedl na neurčito, zdravotnické úřady situaci přezkoumají každých 48 hodin. Lidé budou muset zůstat doma a fungovat budou pouze základní služby, přiblížil server The Guardian, podle něhož obyvatelé po oznámení opatření vyrazili na nákupy jídla a fronty se tvoří rovněž před bankami, kde se snaží vybrat peníze.

Oznámení ministerského předsedy tak zřejmě potvrzuje obavy, že by humanitární pomoc po katastrofě z minulého měsíce mohla vést k druhé pohromě v podobě zavlečení koronaviru do země, který se jí zatím vyhýbal, poznamenala AP.

Život na souostroví obrátila vzhůru nohama v polovině ledna erupce podmořského vulkánu, jež vyslala do atmosféry obrovský oblak popela, páry a sopečných plynů a rozpoutala tsunami. Tři lidé zemřeli, řada obyvatel zůstala bez domova, popel se slanou vodou znečistil pitnou vodu, tsunami přerušilo komunikační spojení.

Tichomořskému souostroví od té doby přivážejí humanitární pomoc lodě a letadla z Austrálie, Nového Zélandu, Japonska, Británie a Číny. Všechny slíbily vyložit zásoby vody a zdravotnických potřeb, aniž by posádky přišly do kontaktu s kýmkoliv v zemi. Zásoby musejí zároveň podle agentury AFP zůstat tři dny v izolaci, než s nimi mohou manipulovat místní. Země se tak snaží minimalizovat riziko zavlečení nákazy. Tonga zatím nezažila komunitní šíření této infekce, od začátku pandemie zaznamenala jediný případ.

Koronavirus se během plavby prokázal u desítek námořníků australského plavidla HMAS Adelaide, které na Tongu přivezlo 80 tun základních potřeb. Nákazu hlásily rovněž posádky humanitárních letounů z Japonska a Austrálie, poznamenala AP.

Tonga a několik dalších malých tichomořských států patřilo k posledním místům na planetě, jež se díky své odlehlé poloze a přísným hraničním kontrolám vyhnula šíření koronaviru. Situace se však mění v souvislosti s nakažlivější variantou omikron.

Dokončené očkování proti covidu-19 má za sebou 83 procent oprávněné populace.

Reklama

Doporučované