Hlavní obsah

Toto je nejhlouběji potopený vrak. Leží sedm kilometrů pod hladinou

Foto: Profimedia.cz

Torpéda posetá podmořskou faunou, která vyfotila ponorka v hloubce 6895 metrů.

Reklama

Týmu okolo podmořského průzkumníka Victora Vescova se podařilo najít dosud nejhlouběji objevenou potopenou loď, americký válečný torpédoborec z dob druhé světové války.

Článek

Americký torpédoborec USS Samuel B. Roberts se potopil v říjnu 1944 během bitvy u Samaru ve Filipínském moři. Plavidlo pátrači našli v hloubce 6895 metrů, což je rekord.

Objevil ji bývalý námořní důstojník a podmořský průzkumník Victor Vescovo, který vlastní hloubkovou ponorku. „Sammy B“, jak se v anglosaském prostředí lodi přezdívá, objevil sice potlučenou, ale z velké části neporušenou.

Plavidlo proslulo heroickým bojem proti Japoncům, který mu nakonec byl osudný. Přestože proti němu stála obrovská přesila, dařilo se mu několika nepřátelským lodím úspěšně čelit. Z 224členné posádky Samuela B. Robertse zahynulo 89 členů. 120 přeživších čekalo v záchranných člunech na záchranu téměř 50 hodin.

Vescovo uvedl, že pro něj bylo mimořádnou ctí najít ztracenou loď a díky tomu mít možnost převyprávět její úžasný příběh hrdinství a povinnosti. „Rádi říkáme, že ocel nelže a že vraky těchto lodí jsou posledními svědky bitev, které svedly,“ řekl pro BBC.

„Sammy B se pustil do japonských těžkých křižníků na krátkou vzdálenost a pálil tak rychle, že vyčerpal svou munici. Poté se posádka ještě pokoušela nepřítele ostřelovat kouřovými a osvětlovacími granáty, jen aby se pokusila japonské lodě zapálit. Byl to prostě mimořádný hrdinský čin. Ti muži, na obou stranách, bojovali na život a na smrt,“ řekl.

Ponorka Limiting Factor, která loď objevila, pořídila její snímky. Na nich je možné vidět konstrukci trupu, děla a torpédomety. Plavidlo tam má zřetelné díry po japonských střelách, na zádi jsou stopy po jednom mohutném zásahu. Podle BBC se zdá, že plavidlo narazilo do mořského dna přídí napřed. Pro představu, jak hluboko loď leží, 98 procent dna světového oceánu má hloubku menší než 6000 metrů. Hlubších je jen několik míst ve velkých tektonických příkopech.

Foto: Profimedia.cz

Část zbraňového systému torpédoborce „Sammy B“.

Je možné, že existují i další potopené lodě, které se nacházejí ještě ve větší hloubce než Samuel B. V loňském roce se společnosti EYOS, která celou expedici organizovala a vedla, podařilo najít torpédoborec USS Johnston v hloubce 6460 metrů.

„Ještě jsme nenašli dvě další americké lodě, letadlovou loď USS Gambier Bay a torpédoborec USS Hoel. Máme historické záznamy, podle nichž lze určit oblast, kde se mohly potopit. Podívali jsme se po Gambier Bay, ale je to náročná detektivní práce a tento druh hlubokomořských operací dosud nikdy předtím nikdo nedělal,“ řekl Kelvin Murray ze společnosti EYOS.

Bitva u Samaru byla divokým střetnutím, napsal web BBC. Po intenzivních bojích nakonec silně rozvrácené japonské císařské námořnictvo své síly stáhlo. V hlubinách bylo ztraceno několik lodí obou stran.

Reklama

Doporučované