Hlavní obsah

Tragédie, na kterou si svět zvykl. Zemřela ředitelka, údržbář, učitelka a tři třeťáci

Bez komentáře: Policie v Nashvillu zveřejnila záběry z budovy školy, kde došlo k brutálními útoku. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ředitelka, o které rodiče žáků mluví jako o „světici“, údržbář, učitelka, která v ten den jen zaskakovala, a tři devítileté děti. Oběti školního masakru na křesťanské škole v americkém Nashvillu, kde vraždila bývalá studentka.

Článek

V křesťanské škole v americkém městě Nashville došlo v pondělí k dalšímu útoku střelce, kterým americké školy pravidelně čelí. Osmadvacetiletá bývalá studentka při něm zabila tři žáky a tři zaměstnance školy.

Mezi nimi byla tamní ředitelka, kterou rodiče studentů popisují jako „světici“, údržbář, který „naprosto miloval svou práci“, nebo učitelka, která v den útoku na škole pouze zaskakovala. Všem zemřelým dětem bylo do devíti let.

Policie se domnívá, že oběti nebyly vybrány záměrně. „Vystřelila na kohokoli, s kým přišla do styku,“ tvrdí šéf nashvilleské policie John Drake.

Útok na křesťanskou školu Covenant byl ale podle něj pravděpodobně cílený. Policie identifikovala střelkyni jako Audrey Hale. Nejdříve o ní mluvila coby o osmadvacetileté ženě, která kdysi sama vzdělávací zařízení navštěvovala. Později dodala, že se Hale „identifikovala jako transgender“.

Při domovní prohlídce u útočnice, která byla během policejního zásahu zastřelena, našla policie podrobný plánek školy i manifest s poznámkami. Oba dokumenty jsou nyní předmětem vyšetřování.

Více podrobností o útoku zde:

Mladá žena ozbrojená dvěma poloautomatickými puškami v pondělí zabila tři dospělé a tři děti v křesťanské škole v americkém městě Nashville, načež ji zastřelili zasahující strážníci, oznámila místní policie. Podrobnější informace o podezřelé ani možný motiv útoku ihned neposkytla. Bílý dům v reakci na krveprolití znovu vyzval republikánské zákonodárce, aby podpořili zákaz prodeje „útočných zbraní“.

Šéf nashvilleské policie podle stanice CBS naznačil, že útočnici mohlo k činu dohnat „rozhořčení“ pramenící z toho, že kdysi musela tuto školy navštěvovat. Z dokumentů, které si v Covenantu vedou, vyplývá, že Hale pravděpodobně tamní školu nedochodila a po dokončení čtvrtého ročníku přešla jinam.

Policejní mluvčí serveru ABC vysvětlila, že zatímco v rodných dokumentech byla Hale vedena coby žena, na svých sociálních sítích vystupovala pod osobními zájmeny he/him, která odkazují k mužské identitě.

Podle Drakea ovšem zůstává dosud nejasné, zda fakt, že se Hale „identifikovala jako transgender“ s útokem jakkoliv souvisel. „Stále jsme v počáteční fázi vyšetřování toho všeho a toho, zda to skutečně hrálo roli v tomto incidentu“.

Bývalý ředitel školy Bill Campbell vzpomíná na dobu, kdy Hale chodila do školy v Covenant a tvrdí, že byla „typickou studentkou“ bez jakýchkoliv problémů. „Byla milována a oceňována jako všichni naši studenti,“ míní Campbell.

Ředitelka, údržbář i dcera pastora

Jednou z šesti obětí, které si pondělní útok vyžádal, se stala šedesátiletá Katherine Koonceová, která na škole Covenant působila coby ředitelka. Matka, jejíž dvě děti zařízení navštěvují, popsala pro stanici BBC Koonceovou, která školu vedla od července 2016, jako „světici“, která „dělala všechno, aby pomohla svým žákům“.

„Znala každého studenta jménem. Když si rodiny něco nemohly dovolit platit, bylo to jedno. Našla způsob, jak mohly děti ve škole zůstat,“ vysvětluje.

„Udělala toho pro ty děti tolik. A teď za jejich ochranu položila svůj život,“ dodává matka.

Sama Koonceová na webových stránkách školy píše, že v Covenant „jde o víc než jen vzdělávání studentů“. Posláním školy je podle ní „pomáhat dětem stát se tím, kým je Bůh chce mít“.

Kromě ředitelky byla Koonceová také autorkou knihy Rodičovství podle Božího vzoru: Odmítnutí opakování chyb svých rodičů. Na stránkách vydavatelské firmy Penguin Random House popisují Koonceovou jako ženu s osmnáctiletou praxí a magisterským titulem „se specializací na problémy s učením, chováním a pozorností“.

Během pondělní střelby zemřel také údržbář školy Covenant Mike Hill. Bylo mu jednašedesát let. Žena, která se na facebooku označuje jako jeho dcera, píše, že Hill „naprosto miloval svou práci“.

Na zesnulého údržbáře vzpomíná také tamní pastor Tim Dunavant, který kdysi působil na škole Covenant a Hilla před více než 13 lety na pracovní pozici přijímal.

Tvrdí, že by nebyl překvapen, kdyby později vyšlo najevo, že Hill zemřel, protože obětoval sám sebe, aby zachránil ostatní. „Je to typ člověka, který by udělal,“ vysvětluje.

Mezi zemřelými byla také jednašedesátiletá Cynthia Peaková, která v den útoku na škole podle policie pouze zaskakovala.

Zemřelé děti policie identifikovala jako Evelyn Dieckhausovou, Hallie Scruggsovou a Williama Kinneyho.

Příliš mnoho dalších informacích o nich známo není. Představitelé církve stanici CBS News sdělili pouze, že Hallie Scruggsová byla dcerou Chada Scruggse, staršího pastora presbyteriánského kostela Covenant. Uvedli také, že Evelyn Dieckhausová chodila do třetí třídy a měla o dva roky starší sestru.

Reklama

Související témata:

Doporučované