Hlavní obsah

Traktory a školní uniformy. Vůdce KLDR mluvil o domácím dění, USA nezmínil

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un přednesl projev na závěr několikadenního plenárního zasedání ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce.

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un završil svůj desátý rok u moci projevem, v němž podle státních médií mluvil spíše o vnitrostátních záležitostech než o Spojených státech či jaderných zbraních, píše Reuters.

Článek

Hlavním cílem KLDR v roce 2022 bude nastartování ekonomického rozvoje a zlepšení života lidí, prohlásil Kim v pátečním projevu, ve kterém mluvil více o továrnách na traktory a školních uniformách než o mezinárodním dění. Projev přednesl na závěr několikadenního plenárního zasedání ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce.

Jednání se časově protnulo s desátým výročím nástupu Kim Čong-una do čela země po smrti jeho otce Kim Čong-ila v roce 2011. Své dřívější projevy na přelomu let využíval k důležitým politickým prohlášením, včetně těch týkajících se vztahů Pchjongjangu se Spojenými státy nebo sousední Jižní Koreou.

Vůdce KLDR zmínil nutný ekonomický rozvoj a zlepšení životní situace Korejců, kteří čelí „problémům spojených s otázkou života a smrti“. „Hlavním úkolem, před kterým naše strana a lid stojí v roce 2022, je poskytnout jistou záruku pro realizaci pětiletého plánu a změnit rozvoj státu a životní úroveň lidí,“ řekl Kim na závěr několikadenního plenárního zasedání ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce. Představil dále ambiciózní plán pro stravování lidí na venkově, školní uniformy a potírání „nesocialistických praktik“, uvádí Reuters.

Zaměření projevu na domácí dění tak podle agentury zdůraznilo ekonomické problémy země, která je kvůli uzavření hranic v souvislosti s pandemií covidu-19 ještě izolovanější než dříve. KLDR uzavřela své hranice před okolním světem a potažmo Čínou, odkud se covid-19 začal šířit, již v lednu 2020. Mezinárodní humanitární organizace přitom varují před možným nedostatkem potravin a humanitární krizí v Severní Koreji.

Shrnutí jeho posledního projevu Kim Čong-una v severokorejských médiích však neobsahuje vyjádření o USA ani o jednáních ohledně denuklearizace Korejského poloostrova. Objevila se pouze letmá zmínka o blíže neupřesněných diskuzích ohledně mezikorejských vztahů a „vnějších záležitostí“.

Podle japonské tiskové agentury Kjódó severokorejský vůdce slíbil posílení obranných schopností země. Ticho v souvislosti se severokorejskou diplomatickou politikou pro tento rok naznačuje, že se Pchjongjang stále snaží vyvíjet nové zbraně a zároveň se chce vyhnout další eskalaci napětí ve vztazích s USA a Jižní Koreou, píše Kjódó s odvoláním na politology.

Důraz na rozvoj na vesnicích považuje zakladatel NK News Chad O´Carroll za populistickou strategii. „Celkově si Kim možná uvědomuje, že odhalovat sofistikované plány vojenského rozvoje, zatímco lidé trpí nedostatkem potravin a drsnými podmínkami mimo Pchjongjang, nemusí být letos tak dobrý nápad,“ cituje jeho prohlášení na twitteru server al-Džazíra.

Reklama

Doporučované