Hlavní obsah

Tréninky formule 1 v Saúdské Arábii narušil útok na zásobníky ropy

Foto: Profimedia.cz

Záběry na zásobníky ropy, na které zaútočila raketami povstalecká skupinu Húsiů.

Reklama

Jemenská povstalecká skupina Húsiové zaútočila v pátek na ropný zásobník v saúdském městě Džidda. K útoku došlo těsně před velkou cenou formule 1.

Článek

Když se vozy formule 1 vydaly na okruh v Džiddě na úvodní trénink, větší pozornosti se namísto časů monopostů dostalo černému dýmu na obloze. Na svědomí ho měl velký požár v areálu Aramco poblíž místního mezinárodního letiště.

Závodní okruh se nachází asi šestnáct kilometrů od letiště, přesto během tréninku bylo možné cítit zápach hořící ropy.

Mluvčí Húsíů později potvrdil, že právě tato povstalecká skupina podporovaná Íránem provedla útok na zařízení společnosti Aramco. Ropný zásobník byl zasažen raketami, ropné rafinérie ve městech Ras Tura a Rabigh pak zasáhly drony, uvádí agentura AP.

Podle serveru Motorsport.com není jasné, zda Húsíové načasovali útok úmyslně. Útok ale vzhledem ke konání Velké ceny Saúdské Arábie výrazně zvýšil obavy z bezpečnosti po celý víkend. Vedení závodu se rozhodlo pro přerušení druhého pátečního tréninku, který ale nakonec proběhl.

Podle serveru ale Húsiové dali najevo, že útoky mohou pokračovat. K pátečnímu útoku došlo necelý týden poté, co Húsíové zaútočili na řadu cílů v Saúdské Arábii.

Nervozita ale podle serveru momentálně mezi stájemi formule 1 nepanuje. „Momentální situace je taková, že čekáme na další informace od úřadů o tom, co se stalo,“ uvedl pořadatel v prohlášení.

„Vláda nás ujistila, že je zde bezpečné jezdit,“ řekl stanici ServusTV šéf týmu Haas Gunther Steiner. „Po tréninku si ale dáme další schůzku. Osobně se cítím naprosto bezpečně. Jinak bych tu nebyl,“ dodal Steiner.

Reklama

Doporučované