Hlavní obsah

Téměř tři desítky migrantů se utopily v Lamanšském průlivu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Při nelegálním přeplouvání Lamanšského průlivu zemřelo 27 lidí. Migranti se pokoušeli dostat z Francie do Británie.

Článek

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin včera odpoledne hovořil o 31 obětech, pozdě večer celkovou bilanci jeho úřad snížil. Dva zachránění jsou nadále v ohrožení života.

Neštěstí se podle BBC odehrálo nedaleko francouzského přístavu Calais. Záchranáře zalarmoval jeden z místních rybářů, který si všiml prázdného člunu a lidských těl ve vodě. Francouzský námořní úřad tragédii označil za nejhorší neštěstí, které postihlo migranty pokoušející se touto cestou dostat do Británie.

Policie už zatkla čtyři osoby. Podezírá je z přímého zapojení do této převaděčské operace, která skončila smrtí většiny zúčastněných. Lítost nad neštěstím vyjádřili představitelé Francie i Británie.

„Francie nedovolí, aby se z Lamanšského průlivu stal hřbitov,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. Vzápětí požádal evropskou pohraniční agenturu Frontex o „okamžitou posilu“ a vyzval ke společnému jednání evropských zemí o migraci. Dosud problém migrantů v průlivu řešila společně jen Francie a Británie. K „mezinárodní koordinované a tvrdé reakci“ vyzval i ministr Darmanin.

Francouzský premiér Jean Castex označil událost za tragédii a dodal, že mrtví jsou oběťmi pašeráků lidí. „Mé myšlenky jsou s mnoha pohřešovanými a zraněnými, oběťmi zločinných pašeráků, kteří využívají jejich utrpení,“ uvedl ministerský předseda.

Britský premiér Boris Johnson v reakci na incident uvedl, že je „šokovaný, zděšený a hluboce zarmoucený“. „Ukazuje se, že gangy, které posílají lidi na moře v nebezpečných loďkách, se nezastaví doslova před ničím. (…) Je nepochybné, že budou dál klamat lidi a riskovat jejich životy, pokud jim neukážeme, že jejich obchodní model nefunguje. Že prostě nemohou lidi posílat po vodě z Francie do Británie,“ řekl dále.

Zdůraznil, že Británie přispívá 54 miliony liber (1,6 miliardy korun) na hlídkování na francouzských březích a poskytuje i technickou podporu, ale ani to podle něj očividně nestačí, citovala Johnsona BBC. Plánuje také svolat krizový výbor, který koordinuje činnost vládních orgánů v reakci na národní krize, informuje Guardian.

Macron a Johnson se během vzájemného telefonátu shodli na další úzké spolupráci, do které chtějí zapojit i Belgii a Nizozemsko a také partnery v zemích původu migrantů. Chtějí předcházet cestě, která migranty dovede na francouzské pobřeží a tvrdě zasáhnout proti gangům převaděčů, kteří ohrožují lidské životy, uvedl podle agentury Reuters Johnsonův mluvčí.

Lamanšský průliv je jednou z nejrušnějších plavebních cest na světě, kde jsou silné proudy. Migranty přetížené čluny se ale často sotva udrží na hladině a jsou vydány napospas vlnám, popsala agentura Reuters. Podle místních rybářů se nyní z francouzského pobřeží vydává směrem do Británie více migrantů, než je obvyklé. Vyžívají prý klidného moře. Podle BBC se dnes o překonání průlivu pokusilo 25 podobných lodí.

Do Británie letos připlulo třikrát více migrantů než za celý loňský rok, informovala před několika dny BBC s tím, že letošní bilance překonala 25 700 nelegálních vstupů na britské území přes moře. Situace zhoršuje už tak napjaté vztahy mezi Londýnem a Paříží.

Až do dnešního dne se předpokládalo, že v posledních několika týdnech zemřelo při pokusu o překonání této trasy nejméně 10 lidí, poznamenala BBC.

Reklama

Doporučované