Hlavní obsah

Video z Austrálie: Měsíce bez rodiny skončily. Ale nebylo to bez nervů

Bez komentáře: Konec lockdownu v Queenslandu umožnil rodinám obejmout po dlouhých měsících své milované.Video: AP

 

Reklama

Australský stát Queensland po více než pěti měsících uvolnil tvrdá omezení na svých hranicích, ke kterým přistoupil kvůli koronavirové pandemii.

Článek

Mezistátní letiště a pohraniční města australského Queenslandu ožila. Lidé hromadně využili toho, že stát konečně uvolnil koronavirové restrikce. Teď cestujícím při vstupu na území stačí mít ukončené očkování a negativní PCR test na koronavirus, napsal deník The Guardian.

Letecké společnosti uvedly, že jen na pondělí evidují přílet a odlet asi 10 tisíc lidí. Na tento týden pak bylo rezervováno dalších 700 letů, píše britská BBC.

Zástupkyně queenslandské policie Katarina Carrollová sdělila Guardianu, že odhaduje, že v ranních hodinách přejede hranice přibližně 50 tisíc vozidel. Očekávají se zácpy.

První cestující, kteří překročili pozemní hranici v časných hodinách, popsali, že kontrola proběhla bez problémů. „Hraniční kontrola byla hladká, bylo tam asi 100 vozidel a vše probíhalo opravdu dobře,“ pochvaloval si Charlie Love z města Mackay.

Spolu se svým partnerem cestovali do Glamorganského údolí, aby vyzvedli psa, kterého neviděli tři měsíce - tedy od chvíle, kdy odjeli za prací do sousedního státu Nový Jižní Wales. „Získat propustku byla hračka, trvalo to maximálně 10 minut,“ reagoval na dotaz, jestli bylo těžké vyřídit potřebné dokumenty. Tedy cestovní propustku vystavenou na základě doložených dokladů o testu a očkování.

+2

Dvě hodiny čekání na hranicích

Opačnou zkušenost udělala Alison Turnbullová, která se snažila dostat na Gold Coast. Společně se svým manželem pravidelně navštěvuje nemocnou matku v sousedním státě a nyní se potřebovali dostat zpět do Queenslandu za nemocnou dcerou. S manželem a s dalšími cestujícími trávili nedělní noc na silničním odpočívadle, aby se co nejdřív dostali k přechodu.

Uvedla, že se v noci všichni snažili vyřídit dokumenty, ale bezvýsledně. „Lidé byli o půlnoci rozčilení a zběsilí, jak se ve tmě snažili vyřešit propustku. Většině z nich ale byla odepřena,“ popsala v sms zprávě. „Kdyby registr spustili o dva dny dříve, mohlo být všechno jednodušší.“

Žádost se jí nakonec po hodinovém snažení podařilo vyřídit. Pak ji lidé prosili, aby jim pomohla vyřídit i jejich dokumenty. „Plakaly tam dvě sedmdesátnice. Ten rozrušený výraz v jejich tvářích, zvlášť těch osamělých nebo starších, byl hrozný.“

Když dojeli k hranicím, chtěla po nich policie vidět vytištěné propustky. Kromě jejich auta zastavila kontrola dalších asi třicet vozů. „Trvalo to dvě hodiny, než jsem projela“.

Negativní zkušenost má i rodina Hokinových, která se stěhuje z Newcastlu do Queenslandu. Kvůli tomu žije už tři týdny v kempu. Překvapilo je, jak malý provoz byl na hlavní silnici, když okolo 01:30 ráno dorazili na hranici. Vstup do státu jim však byl odepřen, protože kontrola stále neměla výsledky PCR testu, přestože si ho celá rodina dělala 40 hodin před tím, než vyrazila k přechodu.

V testovacím centrum jim následně sdělili, že nestíhají vyhodnocovat testy.

„Spoléhal jsem na provoz, abychom měli trochu víc času na výsledek testu,“ postekl si otec rodiny Daniel Hokin. „Testovací centrum vědělo, že bude obrovský příliv testů, až se bude hranice otevírat. Proč tam nebylo víc lidí? I při testování, které jsme absolvovali v Graftonu, tam při čekání omdlela dívka. Bylo to šílené.“

Queensland uzavřel hranice v červnu, kdy epidemie delty zasáhla dvě největší australská města, Sydney a Melbourne.

Tamní vláda od občanů sklidila hněv za to, že uzavřela hranice s okolními státy a zabránila lidem navštěvovat vlastní rodinu, například nemocné příbuzné. Úředníci však oponovali tím, že se jim díky tomu daří držet - oproti jiným státům - nízká čísla nakažených.

Ve státě s pěti miliony obyvatel bylo během pandemie zaznamenáno kolem dvou tisíc infekcí, oproti 136 tisícům případů ve Victorii a 86 tisícům v Novém Jižním Walesu.

Přestože v říjnu Sydney a Melbourne zrušily několikaměsíční lockdown, Queensland se rozhodl zůstat uzavřen, dokud se nenaočkuje 80 % dospělé populace.

Znovuotevření hranic souvisí se změnou strategie místní vlády pro boj s koronavirem. Postupně svůj postoj rozvolňuje a spoléhá především na ochranu, kterou poskytují vakcíny.

Jediným státem, který dosud zakazuje mezistátní dopravu, je Západní Austrálie. Očekává se, že se znovu otevře až počátkem příštího roku.

Reklama

Doporučované