Hlavní obsah

Trojice mužů odsouzená za vraždu černocha Arberyho dostala doživotí

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínka ve Washingtonu, kterou lidé vytvořila u příležitosti ročního výročí úmrtí Ahmauda Arberyho.

Reklama

Muži v únoru 2020 pronásledovali a zastřelili Arberyho, když si šel v jejich čtvrti zaběhat. Obvinění již dříve odmítli a tvrdili, že chtěli Arberyho „občansky zatknout“, protože si mysleli, že je zlodějem na útěku.

Článek

Trojice mužů dostala doživotí za vraždu pětadvacetiletého černocha Ahmauda Arberyho v americkém státě Georgia. Soud je uznal vinnými už na konci listopadu, informovala agentura AP.

Gregory McMichael a jeho syn Travis dostali doživotní trest bez možnost požádat o předčasné propuštění. Na doživotí soud poslal do vězení také jejich souseda Williama Bryana, který však bude moci žádat o propuštění po 30 letech.

„Ahmauda Arberyhy pronásledovali a zastřelili; byl zabit, protože osoby v této soudní síni vzaly zákon do svých rukou,“ uvedl soudce Timothy Walmsley před vynesením rozsudku.

Muži tvrdili, že Arberyho zastřelili v sebeobraně. Podle vyšetřovatelů McMichaelovi nasedli do auta ozbrojeni a Arberyho pronásledovali. Z honičky pořídil záznam jejich soused Bryan. Ten také natočil, jak Travis McMichael na Arberyho vystřelil.

Bryanovo video je klíčovou součástí příběhu i proto, že policie trojici útočníků zatkla až poté, co uniklo do médií, více než dva měsíce po Arberyho smrti.

Trojice mužů se mimo jiné odvolávala na institut „občanského zatčení“, kterým soukromým osobám v Georgii dává právo někoho zadržet, pokud dotyčného považují za prchajícího pachatele těžkého zločinu. Muži tvrdili, že Arberyho pronásledovali, protože se domnívali, že je zlodějem na útěku. To však prokuratura odmítla a označila trojici za agresory.

Arberyho sestra tvrdí, že muži jejího bratra pronásledovali jen z toho důvodů, že měl tmavou pleť, sportovní postavu a sluneční brýle. „To jsou rysy, kvůli kterým se tito muži domnívali, že Ahmaud je nebezpečným zločincem,“ uvedla Jasmine Arberyová.

Arberyho případ patří do série kontroverzních úmrtí černochů, která v roce 2020 otřásla Spojenými státy a rozvířila debaty o rasismu a policejní brutalitě v zemi. Někteří aktivisté tehdy incident, který se odehrál za bílého dne, popisovali jako lynč, přičemž tento výraz použil i pozdější vítěz prezidentských voleb Joe Biden.

Reklama

Související témata:
Ahmaud Arbery

Doporučované