Hlavní obsah

Trump je příběhem. Pořád. Jeho republikáni opět hlásí úspěch

Foto: Profimedia.cz

Podle amerických médií je hlas Donalda Trumpa stále slyšet.

Reklama

Donald Trump v primárkách podpořil řadu republikánských kandidátů, po boku mu ovšem stojí i ti, kterým se jeho oficiální přízně nedostalo. Jak se „vyvoleným“ daří? A jak velký vliv má bývalý prezident téměř dva roky po volbách?

Článek

Primárky za oceánem odstartovaly již v březnu, jejich větší vlna se ale spustila až s letošním květnem. Úterý patřilo celkem pěti státům – Idahu, Kentucky, Severní Karolíně, Oregonu a Pensylvánii. V těch republikánských opět uspěli někteří kandidáti, které podpořil Donald Trump, a vyvstává otázka, jak významný má bývalý prezident vlastně nyní hlas.

V již proběhlých volbách Trumpem podporovaní kandidáti většinou vyhráli. Například začátkem května si vítězství v senátorských primárkách v Ohiu urval J. D. Vance, Trumpův bývalý kritik, který časem změnil týmy.

O týden později pak v Západní Virginii v primárních volbách do sněmovny drtivě bodoval „Trumpův kůň“ Alex Mooney, který dříve hlasoval pro zvrácení výsledků prezidentských voleb z roku 2020. Na druhém místě politik nechal republikánského kolegu Davida McKinleyho, kterého podporoval guvernér státu i demokratický senátor Joe Manchin.

Trumpovo skóre ohledně podpory v ostře sledovaných republikánských primárkách bylo po těchto volbách 2:1. Neúspěch totiž zaznamenal v Nebrasce, kde souboj o poslaneckou nominaci vyhrál jeho názorový odpůrce Don Bacon. Test Trumpovy politické síly se tak ztížil.

Podle novináře a politického analytika Davida Chaliana je ovšem důležité podívat se také na kandidáty, které Trump nepodpořil. „Většina republikánských kandidátů – kandidujících s podporou bývalého prezidenta nebo bez něj – vede kampaně, které se shodují s Trumpem a jeho hnutím MAGA (Make America Great Again),“ vysvětlil v analýze zveřejněné na webu CNN.

„To znamená, že bez ohledu na vítězství/prohry jím podporovaných, Trump v těchto republikánských primárkách stále do značné míry diktuje herní pole a pravidla hry,“ dodal před týdnem analytik. „Stále ho ale čekají velké zkoušky síly jeho podpory v místech, jako je Pensylvánie, Georgia a Wyoming. Faktem ale je, že dnešní Republikánská strana je stále stranou utvořenou k jeho obrazu.“

Nešťastné kolo?

Po nejnovějším kole primárek se ohledně Trumpova vlivu objevují i mnohem skeptičtější názory – podle serveru The Hill zůstává síla bývalého prezidenta spíše pochybná.

Jím preferovaný kandidát Ted Budd sice v senátních primárkách Severní Karolíny snadno porazil své protivníky a Trumpova podpora dovedla k vítězství i bývalého univerzitního fotbalistu Boa Hinesa, tím ale v rámci státu dobré zprávy pro bývalého prezidenta spíše došly.

Se zklamáním se nyní potýká například Madison Cawthorn, oddaný spojenec bývalé hlavy státu, od které kongresman získal podporu již v loňském roce. Po úterním primárkách však bylo šestadvacetiletému politikovi druhé funkční období v Kongresu odepřeno poté, co prohrál souboj se státním senátorem Chuckem Edwardsem.

Právě Edwardse v primárkách podpořil například Thom Tillis, úřadující americký senátor za Severní Karolínu. Na druhé straně Cawthorn se v posledních týdnech potýkal spíše s nesouhlasnými pohledy jak z vyšších pater Republikánské strany, tak i od důležitých postav z vlastního domovského státu. Mezi ty patří třeba tamní milionář Art Pope.

Na hlavu Cawthorna, který se na veřejnosti prezentuje velmi konzervativně, totiž dopadlo několik skandálů. Jejich podstatou bylo, že se choval v rozporu s tím, co říkal. A zcela otevřeně špinil své republikánské kolegy v Kongresu. (I proto pak kolovaly spekulace, že za uniklými a Cawthorna poškozujícími informacemi mohli stát právě oni.)

Ať tak, či onak, Cawthorn na svá rozhodnutí očividně doplatil.

Více jsme o Cawthornových skandálech psali zde:

V Idahu byla Trumpova kandidátka na republikánského guvernéra Janice McGeachinová mezitím tvrdě poražena úřadujícím Bradem Littleem.

A zatímco bývalý prezident doufal, že jeho podpora dotlačí slavného lékaře Mehmeta Oze přes cílovou čáru v senátorských primárkách v Pensylvánii, zdá se, že souboj kvůli těsnému výsledku skončí přepočítáním.

V Pensylvánii však získal nominaci na guvernéra Trumpův podporovatel Doug Mastriano, který se mimo jiné nacházel před Kapitolem, když 6. ledna loňského roku vtrhl do sídla amerického Kongresu dav příznivců tehdejšího prezidenta. Pokud by Mastriano vyhrál, měl by možnost jmenovat nového státního tajemníka, který je nejvyšším volebním činitelem státu.

Nejtěžší test

S nejnovějšími výsledky je tak Trumpova pozice spíše nejistá. Největší zkoušce svého vlivu bude bývalý prezident čelit již příští týden, kdy se v rámci primárek odehraje klání o post guvernéra Georgie.

Trump, kterého pobouřila neochota dosavadního republikánského guvernéra Briana Kempa zvrátit ve státě výsledky posledních prezidentských voleb, naverboval a podpořil bývalého senátora Davida Perduea, aby proti úřadujícímu politikovi vytáhl do boje.

Podle amerického politického komentátora Chrise Cillizzyho bychom tak měli mít mnohem lepší představu o tom, jak všemocná (či bezmocná) může být Trumpova podpora, již na konci května. „Co víme již nyní: Trump je příběhem. Pořád,“ píše novinář ve svém newsletteru.

V blížících se podzimních kongresových volbách se republikáni budou snažit získat většinu v obou komorách Kongresu. Podle agentury Reuters k tomu mají dobře nakročeno v případě Sněmovny reprezentantů, zatímco v Senátu mají větší šance demokraté.

Reklama

Doporučované