Hlavní obsah

Trump požádal o pomoc Putina. Chce kompromitující informace o synovi Bidena

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident USA Donald Trump.

Reklama

Nejdříve Putina nazval géniem, teď s ním chce spolupracovat na odhalení tajemství syna amerického prezidenta. Donald Trump vyzval Putina, který má na svědomí krveprolití na Ukrajině, aby mu vyzradil špínu na Bidenovu rodinu.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump pokračuje v politickém tažení proti svému nástupci Joeu Bidenovi. O pomoc se tentokrát rozhodl požádat ruského prezidenta Vladimira Putina, který se po odstartování ruské invaze na Ukrajinu stal americkým nepřítelem číslo jedna.

Trump v rozhovoru pro Just The News zveřejněném v úterý předložil nepodložené informace o obchodních vazbách syna amerického prezidenta Huntera Bidena na Rusko. Prohlásil, že Bidenův syn získal vysokou sumu peněz od bývalé manželky zesnulého moskevského starosty Jeleny Baturinové. Putina vyzval, aby mu poskytl kompromitující materiál.

„Dala mu 3,5 milionu dolarů, takže bych si myslel, že Putin bude znát odpověď na tuto otázku,“ řekl Trump ve zmiňovaném rozhovoru. „Myslím, že by to měl zveřejnit. Myslím, že bychom tu odpověď měli znát,“ dodal.

Trump se podle serveru NBC News odvolával na zjištění republikánské senátní zprávy, která byla zveřejněna jen několik týdnů před volbami v roce 2020 a zaměřovala se mimo jiné na roli Huntera Bidena v dozorčí radě ukrajinské energetické společnosti Burisma.

Bidenův právní tým uvedl, že Huntera se společností, která obdržela platbu od Baturinové, nepojí žádné obchodní zájmy. „Tvrzení, že mu bylo vyplaceno 3,5 milionu dolarů je nepravdivé,“ uvedli jeho právníci pro zmiňovaný server v roce 2020. 

Podobně se vyjádřil v říjnu roku 2020 také ruský prezident Putin. Uvedl, že si není vědom žádných obchodních vazeb mezi Bidenem a Baturinovou.

Obchodní záležitosti Huntera Bidena v USA dodnes vyvolávají značné kontroverze. Když byl jeho otec viceprezidentem, vydělával si v cizích zemích, včetně Ukrajiny a Číny, za poradenskou činnost nemalé peníze. Ministerstvo spravedlnosti podle deníku The New York Times stále prověřuje možné finanční zločiny.

Neobjevily se však žádné důkazy, které by podporovaly Trumpova tvrzení, že se Bidenovi dopustili korupce nebo ovlivňovali politiku USA za účelem osobního prospěchu, píše server CNN.

Trumpův zájem o Bidenovo podnikání vedl v roce 2019 k jeho prvnímu impeachmentu. Bývalý americký prezident se tehdy měl snažit přinutit ukrajinské vedení, aby mu pomohlo v politické kampani před listopadovými prezidentskými volbami. Podle médií Trump naléhal na prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena kvůli podezření z korupce při jeho podnikání na Ukrajině.

Prosba o sdílení informací o Bidenovi není Trumpovým prvním veřejným apelem na Kreml. Americká média v souvislosti s tím připomínají rok 2016, kdy Trump ruskou vládu požádal, aby se nabourala do e-mailové konverzace jeho politické oponentky Hillary Clintonové.

Reklama

Doporučované