Hlavní obsah

Trumpovi spojenci falšovali volební listiny, dokládají dokumenty

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump se po předloňských prezidentských volbách označil za oběť podvodu.

Reklama

Část republikánů se pokusila nepravdivě doložit, že předloňské volby v několika státech vyhrál Donald Trump. Falšovali volební dokumenty, které získala organizace American Oversight. Listinami se zabývá výbor americké Sněmovny.

Článek

V týdnech po volbách v roce 2020 poslali spojenci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa do Národního archivu falešné certifikáty, které měly potvrdit, že Trump zvítězil v sedmi konkrétních státech. Ve všech ale bývalý prezident ve skutečnosti prohrál, hlasy volitelů získal demokratický kandidát Joe Biden.

Dokumenty, které pokus o podvod dokládají, získala organizace American Oversight již loni v březnu. Tento týden se jim však dostalo nové pozornosti, zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů vyšetřující události ze 6. ledna 2021 totiž při vyšetřování bude věnovat pozornost i tomu, jak se Trumpovi spojenci pokusili zabránit některým státům, aby potvrdily Bidenovo vítězství.

Falešné certifikáty, které měly doložit Trumpovo vítězství, vytvořili spojenci bývalého prezidenta v Georgii, Arizoně, Michiganu, Pensylvánii, Wisconsinu, Nevadě a Novém Mexiku. Dokumenty obsahují podpisy Trumpových příznivců, kteří tvrdili, že jsou právoplatnými voliteli ze sedmi států, které ovládl pozdější prezident Biden.

U dokumentů ale chyběl například vyžadovaný podpis guvernéra, který má doložit, že na certifikátu jsou uvedení legitimní volitelé. Některé z falešných certifikátů podle dokumentů zaslali do Národního archivu nejvyšší představitelé zastupující Republikánskou stranu v daných státech.

Dokumenty se následně zasílají do Národního archivu ve Washingtonu, který je zpracuje před odesláním do Kongresu, kde se hlasy volitelů formálně sečtou. Pravé certifikáty, které byly zveřejněny na webových stránkách Národního archivu, správně uváděly, že Biden v uvedených sedmi státech zvítězil.

Falešné certifikáty odeslali republikáni poté, co Trump sám nedokázal zabránit guvernérům v podpisu skutečných dokladů. Trump vyzval republikánské guvernéry ve státech jako Georgia a Arizona, aby neratifikovali výsledky voleb, a opakovaně tvrdil, že volby byly podvodné. Republikánští guvernéři se ale řídili zákonem, uvádí CNN.

Falešné certifikáty byly podle CNN součástí nátlaku Trumpových spojenců na viceprezidenta Mikea Pence, aby zasáhl proti volitelům Bidena. Plán, jak píše stanice, prosazovali Trumpovi poradci v Bílém domě i mimo něj, včetně kontroverzního pravicového právníka Johna Eastmana.

Na padělané certifikáty se odkazovalo v memorandu, které připravil právě Eastman. V něm nastínil šestibodový plán, podle něhož by tehdejší viceprezident Pence vyřadil platné volitele ze „sedmi států, které vyslaly dva seznamy volitelů“. Ve skutečnosti ale žádný stát dva seznamy neposlal.

Na falešné dokumenty se odkazovalo také v dopisu připraveném bývalým úředníkem ministerstva spravedlnosti Jeffrey Clarkem v prosinci 2020, ve kterém instruoval představitele státu Georgia, aby prošetřili „různé nesrovnalosti“ ve volbách.

Trump v tomto státě plánoval sesadit generálního prokurátora Jeffreyho Rosena a nahradit ho Clarkem, který byl ochoten podpořit Trumpova nepodložená tvrzení o rozsáhlých podvodech s voliči a pomoci mu využít ministerstvo spravedlnosti ke zvrácení volební prohry, uvádí web American Oversight.

Zmíněné dokumenty ale nebyly jedinými falešnými listinami zaslanými do Národního archivu. Arizonská generální prokurátorka a demokratka Katie Hobbsová řekla CNN, že skupina nazvaná „Suverénní občané státu Arizona“ poslala v roce 2020 do Národního archivu podvodný dokument, na kterém nesprávně použila státní pečeť státu Arizona. „Použili falešnou pečeť, aby to vypadalo jako oficiální dokument, což je nelegální,“ řekla stanici Hobbsová.

Falešné certifikáty a e-maily s nimi spojené, které také získala organizace American Oversight, byly odeslány v polovině prosince 2020, kdy Trumpův tým šířil nepravdivá tvrzení o volebních podvodech ve snaze zvrátit výsledek voleb. O několik týdnů později zaútočil protrumpovský dav na americký Kapitol v násilné snaze zabránit Kongresu, aby potvrdil Bidenovo vítězství.

Právě nátlaková kampaň proti volebním úředníkům v mnoha z těchto bojišť je nyní klíčovou oblastí, na kterou se zaměřuje užší výbor sněmovny, který vyšetřuje útok ze 6. ledna.

Komise složená ze sedmi demokratů a dvou republikánů zatím vyslechla téměř 350 lidí a předvolala k výslechu asi 50 osob a organizací. Šéf komise Bennie Thompson v prosinci AP sdělil, že navzdory odporu vysoce postavených Trumpových spojenců, jako jsou bývalý personální šéf Bílého domu Mark Meadows nebo exprezidentův poradce Steve Bannon, spolupracovalo s panelem asi 90 procent předvolaných svědků.

Od té doby bylo v souvislosti s napadením sídla Kongresu obviněno přes 700 lidí. Více než 150 z nich se přiznalo k různým zločinům, především jde o méně závažné činy. Desítkám výtržníků už byly vyměřeny tresty, ten nejpřísnější si vyslechl Robert Palmer, který dostal 63 měsíců vězení za napadání policistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované