Hlavní obsah

„Turecké Egejské moře.“ Reklama na turismus pobouřila Řeky

Foto: Ali Balli / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Fotografie z letošního června pořízená z turecké provincie Mugla ukazuje militarizaci na řeckém ostrově Pserimos ležícím v Egejském moři.

Reklama

Nová turecká reklama na turismus prezentuje sporné území v Egejském moři jako „Turecké Egejské moře“. Název pro západní břehy moře, které Turecku patří, schválila i EU. Řečtí představitelé mluví o uzurpování jejich kultury.

Článek

Nová turecká reklama láká na tamní „pobřeží štěstí“, které nazývá Tureckým Egejským mořem (v originále „TurkAegean“, pozn. red.). Zemi patří západní břehy moře, které tvoří sporné území se sousedním Řeckem. Ankara už loni řekla, že nastal čas, aby se region u Egejského moře přestal spojovat výhradně s Řeckem. Minulý prosinec podala žádost u úřadu EU pro duševní vlastnictví, aby bylo území, které zemi patří, označeno jako Turecké Egejské moře. Úřad minulý týden žádost schválil.

Schválení využívání hesla ze strany EU prohlubuje rozpory mezi soupeřícími členy NATO, protože Řekové tvrdí, že jejich kultura je uzurpována. „Někteří lidé prostě nedělali svou práci dobře,“ okomentoval rozhodnutí řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. „Vláda využije všechny možnosti, jak se s tímto vývojem vypořádat,“ řekl.

Řečtí politici uvedli, že je třeba turistickou kampaň vnímat v kontextu strategie tureckého prezidenta. Reklama se v minulých dnech ještě více rozšířila a spustila pobouřené reakce řeckých politiků.

„Není to jen nevinná reklama, ale další argument, který Turecko využívá ke zpochybnění naší suverenity na řeckých ostrovech v Egejském moři,“ řekl pro britský The Guardian bývalý řecký ministr zahraničí a levicový poslanec Syrizy George Katrougalos. „Pokud by řekli, že mají pobřeží v Egejském moři, je to samozřejmě geograficky správné. Ale tento termín implikuje, jako důsledek jejich propagandy, že celé nebo většina Egejského moře je turecké, a to je zjevně špatně,“ vysvětlil.

„Turecké Egejské moře je jedním z nejúžasnějších regionů, které může země nabídnout,“ řekl listu Financial Times turecký ministr kultury a cestovního ruchu Mehmet Nuri Ersoy s odkazem na oblast s ruinami, mezi které patří starověká Troja a přístavní město Efez, které bylo pro Řeky historicky nejdůležitějším obchodním městem.

Stoupající napětí mezi zeměmi

Turistická kampaň vznikla na pozadí už tak komplikovaných vztahů mezi Řeckem a Tureckem. Turecko obvinilo Atény z militarizace na Egejských ostrovech v blízkosti tureckého pobřeží, což by bylo v rozporu s mezinárodními smlouvami. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu minulý měsíc varoval, že pokud Řecko své síly nestáhne, Turecko zpochybní řecký status ostrovů.

Atény naopak argumentují právem na obranu vlastního území a upozorňují na dlouhotrvající hrozbu války z turecké strany.

Obě země dělí mimo nároky na ostrovy v Egejském moři řada sporů, například o vymezení námořních ekonomických zón či budoucnosti Kypru. V roce 2020 neshody vyvrcholily v souvislosti s tureckým geologickým průzkumem ve východním Středomoří.

Napětí mezi regionálními rivaly vzrostlo minulý měsíc kvůli sporům o vzdušný prostor v Egejském moři. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nepřímo kritizoval Mitsotakise, že nevede jednání s Ankarou poctivě, napsala agentura AFP.

„Nebudeme mít s nimi (Řeky) další bilaterální jednání,“ oznámil na začátku června Erdogan. Dodal, že ministerstvu zahraničí dal příkaz vypovědět dohodu z roku 2010, na jejímž základě vysocí turečtí a řečtí představitelé diskutovali. Turecký prezident řekl minulý týden, že se s Mitsotakisem nesejde, dokud se „nedá dohromady“.

Reklama

Související témata:

Doporučované