Hlavní obsah

„Turecko náš vstup do NATO schválí, i když nesplníme podmínky,“ tvrdí Švédsko

Foto: Profimedia.cz

Švédský premiér je přesvědčený, že Turecko nebude dál blokovat vstup Švédska a Finska do Severoatlantické aliance.

Reklama

Švédský premiér Ulf Kristersson je přesvědčený, že Turecko schválí vstup jeho země do NATO. A to i přesto, že nesplní všechny podmínky, které si Ankara stanovila: Stockholm například odmítá vydat některé Kurdy.

Článek

Švédsko je přesvědčeno, že Turecko schválí jeho žádost o vstup do Severoatlantické aliance. Zároveň ale odmítá splnit všechny podmínky, které si Ankara pro svou podporu stanovila, uvedl podle zpravodajského kanálu Al Jazeera švédský premiér Ulf Kristersson.

„Turecko potvrzuje, že jsme udělali to, co jsme slíbili. Zároveň ale požaduje věci, které mu nemůžeme nebo nechceme dát,“ řekl švédský vládní předseda na nedělní bezpečnostní konferenci.

Koncem prosince totiž sice Ankara pochválila Švédsko za reakci na turecké bezpečnostní obavy, zdůraznila ale, že k získání plné podpory pro přistoupení Stockholmu k Alianci bude potřeba více.

Obě severské země požádaly o vstup do vojenské aliance v květnu. Šlo o odpověď na ruskou invazi na Ukrajinu. Turecko se ale proti jejich členství vymezilo a obvinilo země z ukrývání kurdských rebelů.

Země pod vedením prezidenta Recep Tayyip Erdoğana oznámila, že dokud se Finsko i Švédsko nepřipojí k tureckému boji proti zakázané Straně kurdských pracujících, kterou Spojené státy a Evropská unie označují za teroristickou skupinu, jejich členství v Alianci neschválí. Turecko také žádá o vydání lidí, které považuje za teroristy: Celkem jde o třiatřicet údajných kurdských bojovníků a osob podezřelých z pokusů o puč.

Turecké požadavky pro vstup Švédska do NATO

Turecký provládní list zveřejnil adresu tureckého novináře, který žije ve Švédsku a je kritický vůči režimu ve vlasti. Ankara ho považuje za teroristu a právě vydáváním „teroristů“ Turecko podmiňuje svůj souhlas s rozšířením NATO.

Švédsko má ale pevné vazby s kurdskou diasporou. V prosinci také švédský nejvyšší soud zablokoval vydání exilového tureckého novináře Bulenta Kenese, což je klíčový požadavek Ankary k ratifikaci stockholmského členství v NATO. Turecko obvinilo Kenese z pokusu o svržení současného prezidenta Erdoğana v roce 2016.

Chybí už jen turecký souhlas

Ze třiceti členských států NATO zatím žádosti obou severských zemí neschválilo pouze Maďarsko a Turecko. Maďarský premiér Viktor Orbán ale prohlásil, že tamější parlament už brzy schválí přístup Finska i Švédska. Jedinou překážkou, která zůstane, tak bude právě stanovisko Turecka.

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg uvedl, že očekává, že Švédsko a Finsko vstoupí do Aliance už letos. Připustil také, že rozhodnutí závisí na tureckém a maďarském parlamentu. „Očekávám, že přistoupení proběhne v roce 2023, ale přesné datum nezaručím, protože jde samozřejmě o suverénní rozhodnutí tureckého a maďarského parlamentu, které dohodu ještě neratifikovaly,“ řekl Stoltenberg. .

Finsko a Švédsko jsou podle něj jasně odhodlány k dlouhodobé spolupráci s Tureckem. „Nadešel čas dokončit přístupový proces a ratifikovat přístupový protokol,“ uzavřel generální tajemník.

Reklama

Doporučované