Hlavní obsah

Twitter žaluje Elona Muska, chce, aby dokončil akvizici za miliardy dolarů

Foto: Naresh111, Shutterstock.com

Elon Musk.

Reklama

Twitter označil důvody, které Elon Musk uvedl při odstupu od smlouvy, za záminku, jež nemá opodstatnění.

Článek

Sociální síť Twitter podala žalobu na Elona Muska kvůli porušení dohody o její koupi za 44 miliard USD (1,1 bilionu Kč). Požaduje po soudu, aby Muskovi nařídil dokončit transakci za dohodnutou cenu 54,2 USD za akcii, uvedla agentura Reuters.

Musk a Twitter se připravují na právní bitvu od pátku, kdy miliardář oznámil, že odstupuje od dubnové dohody o koupi společnosti. Podle Muska Twitter porušil dohodu tím, že nereagoval na žádosti o informace týkající se falešných nebo spamových účtů na platformách, což je zásadní pro obchodní výsledky.

„Musk se zřejmě domnívá, že - na rozdíl od všech ostatních stran podléhajících smluvnímu právu státu Delaware - si může svobodně změnit názor, pomluvit společnost, narušit její provoz, zničit hodnotu akcií a odejít,“ uvádí se v žalobě.

Akcie společnosti v úterý uzavřely na ceně 34,06 USD. Klesly tak z více než 50 USD, kde se ocitly koncem dubna, kdy správní rada Twitteru schválila dohodu.

Musk na žádost o komentář nereagoval. Na svém účtu na twitteru uvedl: „Ach ta ironie lol.“

Twitter označil důvody, které Musk uvedl při odstupu od smlouvy, za záminku, jež nemá opodstatnění. Podle něj rozhodnutí opustit dohodu souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Akcie Tesly, která je hlavním zdrojem Muskova majetku, ztratily od oznámení dohody 30 procent své hodnoty. V úterý uzavřely na ceně 699,21 USD.

Podle právních expertů se ze zveřejněných informací zdá, že Twitter má navrch, kvůli způsobu, jakým Musk o transakci vyjednával.

Reklama

Doporučované