Hlavní obsah

„Ubližovat ženě znamená urážet Boha,“ odsoudil papež násilí na ženách

Foto: Profimedia.cz

Papež František při mši ve Svatopetrské bazilice. Římskokatolická církev si na Nový rok připomíná slavnost Panny Marie.

Reklama

Papež František důrazně vyzval k ukončení násilí páchaného na ženách; takové činy označil za urážku Boha. Učinil tak při mši ve Svatopetrské bazilice.

Článek

Novoroční kázání papeže Františka ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu mělo dva hlavní motivy, mateřství a ženy. Ty podle jeho slov „drží pohromadě nitky života“.

Své poselství papež využil k jedné ze svých dosud nejsilnějších výzev k ukončení násilí na ženách. „A protože matky darují život a ženy drží svět (pohromadě), vynakládejme všichni větší úsilí na podporu matek a ochranu žen,“ řekl.

„Kolik násilí je namířeno proti ženám? Dost. Ubližovat ženě znamená urážet Boha, který z ženy vytvořil naši lidskost,“ dodal v narážce na Ježíšovu matku, Pannu Marii.

Pětaosmdesátiletý papež František se v nedávné době vyjádřil i k tématu domácímu násilí, připomněl web The Guardian. To v mnoha zemích vzrostlo poté, co kvůli covidovým restrikcím zůstalo mnoho žen uzavřeno v domácnostech spolu s násilníky.

Minulý měsíc v italském televizním pořadu řekl ženě, kterou bil její bývalý manžel, že muži, kteří se dopouštějí násilí na ženách, se dopouštějí „téměř satanského“ hříchu.

Papež František se v sobotu zdál být v dobré formě, napsala agentura Reuters. Navázal tak na nevysvětlený incident ze silvestrovské noci, kdy se zúčastnil bohoslužby, ale na poslední chvíli se oproti očekávání zřekl jejího vedení a seděl v ústraní.

Na začátku dnešní mše prošel celou délku centrální uličky baziliky, zatímco v pátek se vynořil z bočního vchodu poblíž oltáře. Papež trpí zánětem sedacího nervu, který způsobuje bolesti nohou. Onemocnění mu někdy brání dlouho stát.

Účast na mši byla nižší než v minulých letech, a to kvůli omezením, která jsou v platnosti kvůli právě probíhající pandemii onemocnění covid-19. Itálie oznámila v pátek rekordní počet 144 243 nově nakažených koronavirem a nedávno zavedla nová opatření včetně povinného nošení roušek venku.

V poselství ke Světovému dni míru z minulého měsíce František uvedl, že státy by měly peníze vynakládané na zbrojení raději investovat do vzdělání. Rovněž vyjádřil politování nad rostoucími náklady na armádu na úkor sociálních služeb.

V tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi), které se konalo minulou sobotu, se papež k hrozící ruské invazi na Ukrajinu. Vyzval ke svornosti a dialogu, který je podle něj jediným prostředkem, jak vyřešit konflikty od rodinných až po ty válečné.

V nynější době pandemie covidu-19 je zvlášť důležité, abychom se neuzavírali do sebe a nesnažili se věci zvládnout na vlastní pěst, prohlásil tehdy papež.

Reklama

Doporučované