Hlavní obsah

Učitel zraněný při střelbě ve škole označil policisty za zbabělce

Foto: Profimedia.cz

Studenti požadují zpřísnění zákona o držení zbraní. Snímek z pondělní demonstrace.

Reklama

Zraněný učitel ze základní školy v Uvalde, který ležel postřelený ve třídě, když útočník zastřelil jeho 11 žáků, zkritizoval postup policie.

Článek

Střílení na základní škole v texaském Uvalde, které si vyžádalo 21 obětí, zůstává opředeno kontroverzí. K obyvatelům města, kteří kritizují místní policii za to, že nezasáhla rychleji a nevynaložila veškeré úsilí, aby zachránila jejich děti, se přidal také učitel Arnulfo Reyes, jehož 11 studentů bylo mezi oběťmi.

Zraněný učitel poskytl v úterý z nemocnice rozhovor kanálu Good Morning America. Policisty označil za zbabělce a vyčetl jim, že stáli nečinně za dveřmi, zatímco útočník zastřelil všech 11 dětí v učebně, píše web HuffPost. Celkově si incident vyžádal 21 obětí, kromě devatenácti dětí také dva učitele.

„Mají neprůstřelné vesty, já neměl nic. Jsou povinni pomáhat a chránit. Jejich chování je neomluvitelné a já jim to nikdy neodpustím,“ uvedl v rozhovoru.

Podle Reyese se v den incidentu rozdávala ve třídě ocenění a poté několik žáků zůstalo a všichni společně sledovali film. Před polednem zaslechli výstřely a Reyes žáky instruoval, aby si lehli pod stůl a „předstírali spánek“ tak, jak to znali z cvičení na danou situaci.

Za malou chvíli se však útočník objevil ve třídě a dvakrát učitele postřelil.

„Řekl jsem svým dětem, aby se chovaly, jako by spaly, a tak se budu chovat, jako bych také spal,“ řekl o utrpení, které trvalo zhruba dalších 80 minut. „A já se jen modlil a modlil, aby nikdo z mých studentů nepromluvil.“

Osmnáctiletý vrah Salvador Ramos však zůstal zabarikádovaný ve třídě a postupně zastřelil nejen všechny Reyesovy studenty, ale i další studenty a učitele ve vedlejší propojené třídě.

Nesprávný postup policie

Policisté ke škole přijeli krátce před dvanáctou hodinou a vydali se za útočníkem, který po nich začal střílet, a proto se stáhli. Následně zavolali posily, vyjednavače a taktické jednotky.

Před dveřmi třídy, kde útočník střílel, čekalo více než hodinu nejméně 19 policistů. I přes několik volání na tísňovou linku a dokonce i volání o pomoc dítěte z vedlejší třídy nikdo z nich nezasáhl. Po více než hodině se tým důstojníků vzepřel rozkazu, vtrhl do třídy a střelce zneškodnil.

Správnost postupu zpochybnilo i texaské ministerstvo pro veřejnou bezpečnost. Jeho šéf Steven McCraw v pátek 27. května, tedy tři dny po incidentu, na tiskové konferenci uvedl, že policie při zásahu proti střelci učinila špatné rozhodnutí. „S odstupem času to samozřejmě nebylo správné rozhodnutí, bylo to špatné rozhodnutí,“ uvedl McCraw.

Policisté, kteří byli na chodbě před třídou, nezasáhli, protože velící důstojník se údajně domníval, že pachatel se pouze zabarikáduje, ale střílet nebude. Rozhodl tedy, že do přímé konfrontace s útočníkem nepůjdou a počkají na taktické jednotky, což se zřejmě ukázalo jako zásadní chyba.

Arnulfo Reyes vyjádřil lítost nad tím, že nemohl pro své žáky udělat víc. „Omlouvám se. Dělal jsem, co jsem mohl. Prosím nezlobte se na mne,“ vzkázal jejich rodičům.

Reklama

Související témata:

Doporučované