Hlavní obsah

Spor o jazyk. Španělský soud tlačí Katalánsko, ať učí víc ve španělštině

Foto: Profimedia.cz

„Svoboda vybrat si jazyk.“ I za to se v Barceloně demonstrovalo. (Snímek ze září 2018.)

Reklama

Katalánská regionální vláda se postavila rozhodnutí Nejvyššího soudu, které požaduje více vyučovacích hodin ve španělštině, nikoli jen katalánštině. Volání po výuce v jazyce, který je společný pro celou zemi, přibývá.

Článek

„Chceme, abyste i nadále pracovali stejným způsobem jako doposud,“ píše se v dopise katalánského ministra školství Josepa Gonzáleze-Cambraye, který obdrželo 5108 ředitelů škol této autonomní oblasti.

Podle regionální vlády, kterou tvoří převážně strany požadující katalánskou nezávislost, dovoluje španělský zákon o vzdělávání pokračování současného stavu, a školy tak nemají důvod měnit skladbu výuky, informuje deník El País.

Poslední dějství mnoho let trvajícího sporu ohledně jazyka, jímž se vyučuje na katalánských školách, přišlo po úterním rozhodnutí španělského Nejvyššího soudu. Ten zamítl odvolání regionální vlády proti rozhodnutí Katalánského vrchního soudu, který stanovil, že alespoň 25 procent vyučovacích hodin musí probíhat ve španělštině.

Španělské ministerstvo školství uvedlo, že se nebude k rozhodnutí vyjadřovat, dokud jeho právníci neprovedou potřebnou analýzu, uvádí Europa Press.

Další napětí mezi Madridem a odbojným severovýchodním regionem ale už teď dělá vrásky předsedovi menšinové vlády Pedru Sánchézovi, který se při hlasování v parlamentu často opírá právě o hlasy katalánských separatistů. Naposledy parlamentní Republikánská levice Katalánska pomohla vládě schválit státní rozpočet.

Katalánština v regionu na základě Katalánského lingvistického programu převládá od roku 1983, a to navzdory mnoha nepříznivým rozhodnutím Nejvyššího i Ústavního soudu. V běžné praxi je katalánština primárním jazykem většiny předmětů s výjimkou obecné španělštiny (označované jako castellano) a cizích jazyků.

Stále častěji ale také zaznívají názory, že spor se dostal už do příliš politické roviny. „Jazyk by nikdy neměl být politizován a být předmětem soudů,“ cituje El Paíš Rosu Marii Villaróvou ze španělského odborového svazu (CCOO). „Model vzdělávání nikdy nelze měnit soudními rozsudky. Žádáme, aby to skončilo,“ řekla deníku mluvčí školských odborů Iolanda Seguraová.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu – na rozdíl od regionální vlády – uvítala rodičovská skupina Shromáždění pro bilingvní školu, která výuku v Katalánsku opakovaně kritizuje i soudně napadá. „Je čas změnit model vzdělávání. Tisíce studentů v Katalánsku jsou součástí vzdělávacího systému, který je diskriminuje z jazykových důvodů. Ústava jim zaručuje právo na vzdělání ve všech úředních jazycích Katalánska,“ uvedla skupina.

Podle deníku El País má v praxi každá katalánská škola volnost při tvorbě svého studijního plánu a rozvrhu. Aktuálně se podle statistik, v závislosti na stupni vzdělávání, vyučují tři až čtyři hodiny ve španělštině týdně. Rozhodnutí Nejvyššího soudu by počet hodin ve španělštině zvýšilo na základní škole na zhruba šest hodin týdně, na střední škole a bachilleratu (nepovinné dvouleté maturitní studium) pak na sedm a půl hodiny týdně.

Nejvyšší soud uvedl, že španělská ústava zaručuje dostupnost španělského jazyka pro všechny. V prosincovém rozhodnutí pak katalánský Vrchní soud označil používání španělštiny v autonomní oblasti za nedostatečné, čímž podle něj Katalánsko porušuje stávající právní normy.

Některé školy nebo vzdělávací centra ale již teď vyučují ve španělštině více hodin, než kolik jim doporučuje ministerstvo školství. Často se španělština využívá pro činnosti, které nejsou součástí osnov. Střední škola Joan d'Àustria v Barceloně využívá španělštinu například v dramatickém kroužku nebo při recitaci poezie, střední škola Les Corts v Barceloně pak ve španělštině vydává studentský časopis.

Výsledky jazykových testů z roku 2018 dokonce ukázaly, že katalánští studenti vykazují v testech španělštiny srovnatelné a někdy i lepší výsledky než žáci z ostatních regionů země.

Podle katalánského ministerstva školství pak od roku 2005 pouze osmdesát rodin (z přibližně 1,5 milionu studentů v Katalánsku) požádalo o více hodin ve španělštině. „Očekávat, že osmdesát rodin změní celý model, je pobuřující a neslušné,“ komentovala údaje mluvčí školských odborů Seguraová.

Podle údajů katalánské organizace Llengua mluví katalánsky na školách jen 14 procent středoškoláků a 35 procent žáků základních škol. V katalánské metropoli Barceloně, kde žije 25 procent všech obyvatel Katalánska, pak na místní univerzitě 98 procent studentů mluví španělsky; jen 50 až 60 procent mluví vedle toho i katalánsky, informuje web Local.

Reklama

Související témata:

Doporučované