Hlavní obsah

Čínská propaganda se vysmívá USA kvůli sestřelenému balonu

Foto: Profimedia.cz

Čínský balon krátce před sestřelením u pobřeží amerického státu Jižní Karolína.

Reklama

„Civilní balon odhalil dno imperialistických USA. – Létá jim tam UFO, problém je ale balon. – To Čína je stvořena pro mír.“ Peking na pochyby kolem špionážního balonu vytasil osvědčený recept – vlastenectví a propagandu.

Článek

Velmi křehký náznak smíru, který panoval od listopadového summitu Si Ťin-pchinga a Joea Bidena, definitivně pohřbila diplomatická roztržka kolem výškového balonu, který před několika dny na svém území sestřelilo americké letectvo.

Ještě předtím stačil balon podniknout cestu z čínského Chaj-nanu na Aljašku, přeletět přes celou Kanadu na jih a dotáhnout to až na pobřeží Jižní Karolíny na východě USA.

Podle Pentagonu byl obrovský balon vybaven anténami určenými ke sledování zpravodajských služeb a Čína obdobná zařízení vysílá ke sledování více než 40 zemí na pěti kontinentech. Všechna podle Američanů dokážou shromažďovat komunikační signály nad citlivými vojenskými místy.

Rozsáhlá špehovací akce

Podle Washingtonu špehovací zařízení napojená na čínskou armádu operovala po celém světě a byla součástí rozsáhlé špionážní akce. Konkrétně se měly balony pohybovat nad územím více než 40 států.

Minulý týden totiž podobné zařízení přeletělo taktéž nad Kostarikou a Kolumbií. Loni zase pozorovalo objekt takového druhu i Japonsko. Není to poprvé, kdy Spojené státy balon nad svým územím zaznamenaly. Jen během Trumpovy administrativy pozorovaly úřady nejméně tři.

Na příběh o špionážním balonu, který plní světová média i sociální sítě, má Čína podstatně jiný názor. Ostatně, jednou z mnoha nezodpovězených otázek zůstávalo, jak Peking svůj nepovedený husarský kousek vysvětlí domácímu publiku. Soudě dle zpráv ve státních médiích se mu to na první pohled ale podařilo – a jako bonus zase trochu v lidech podnítil nacionalistické nadšení.

Univerzální recept

Politování, které Čína původně naznačila, nemělo dlouhého trvání. Spojené státy její vysvětlení o civilních účelech balonu neuspokojilo, balon sestřelily a oheň byl znovu na střeše.

Peking tak sáhl po receptu, který se na obyvatelstvu rozhořčeném tříletými covidovými problémy a hospodářskou krizí už osvědčil. Nacionalismu a podněcování lidí k nepřátelství vůči čínskému politickému rivalovi. Stranická propagandistická mašinérie napnula všechny síly.

Nejdřív bylo třeba ukázat, jakým „těžkým obdobím“ Spojené státy procházejí a udělat ze špionážního balonu „zástěrku na odlákání pozornosti“.

„Spojené státy nečelí faktům, a tak splétají zápletky hodné románů nebo hollywoodských filmů. Tzv. špionážní balon je prý součástí rozsáhlého sledovacího programu. (…) Demokraté i republikáni se již připravují na prezidentské volby v roce 2024 a snaží se jen zesílit každou záležitost, kterou lze využít k získání politického kapitálu,“ píše v jednom ze svých článků čínské státní médium Global Times.

Ani tentokrát nechybí expert, který oficiální propagandu posvěcuje. Podle Lü Sianga, odborníka na americká studia z Čínské akademie společenských věd, „Bidenova administrativa potřebuje zveličit globální hrozby čínského civilního balonu používaného k výzkumu“ a „svalit vinu na svého republikánského předchůdce, který se nedokázal vypořádat s čínskou hrozbou“. Biden dle odborníka hraje na protičínskou kartu a vede tak válku o veřejné mínění v USA.

Američané navíc „nezvládli komunikaci“, na rozdíl od Číny, která „vychází z faktů“ a „je pevnou silou pro světový mír“. Spojené státy oproti tomu rozdmýchávají „toxickou atmosféru studené války“.

Více o čínském balonu nad USA

Seznam Zprávy připravily přehled toho nejdůležitějšího, co je dobré o těchto špionážních objektech vědět.

Americká armáda v neděli potvrdila, že po zbytcích sestřeleného čínského balonu, který byl podle Washingtonu vybaven špionážní technikou, pátrá. Chce lépe pochopit, jaké informace mohl Peking získat.

Pro pestrost nechybí ani zmínky o UFO. Dle Global Times obdržela americká vláda od března 2021 hlášení o „více než 350 nových neidentifikovatelných létajících objektech“. To jí divné nepřijde a nemá potřebu to mediálně zveličovat – „což je v příkrém rozporu s tím, jak se postavila k čínskému balonu“.

Čínská propaganda nezapomněla vyzdvihnout ani „osamělost“ USA – kromě generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga se k USA veřejně přihlásilo jen několik vrcholných představitelů některých zemí a mezinárodních či regionálních organizací. „Vzhledem k tomu, že NATO je pouze vojenským nástrojem USA, nemají Stoltenbergovy výroky v této věci žádnou hodnotu,“ píše se v dalším stranickém článku.

Američané dostávají co pro to i na oficiálních stranických kanálech na sociálních sítích. Mládežnické křídlo Komunistické strany Číny na Sina Weibo uvedlo, že tato krize odhalila „tři chronické nemoci“ USA: antiintelektualismus, stranickou politiku a politickou korektnost. „Někteří američtí politici a média bez jakéhokoli věcného základu učinili ukvapené závěry, rozdmýchali plameny a zinscenovali frašku,“ stojí v příspěvku.

Na státem kontrolované sociální síti jsou tak nejhlasitější hlasy vlastenců. Videa, v nichž vystupují klíčoví představitelé veřejného mínění, shodně zesměšňují a pranýřují Spojené státy za podkopávání Číny.

„Čína nesmí spolknout svůj hněv a dovolit USA, aby na nás kydaly špínu. Čína se musí odvážit odhalit odporné činy USA,“ uvádí britský The Guardian jako příklad komentář na Weibo pod příspěvkem o čínském balonu. „Civilní balon odhalil dno imperialistických Spojených států,“ píše další.

Reklama

Doporučované