Hlavní obsah

Ukrajina hlásí akutní nedostatek munice

Foto: Profimedia.cz

Záběry z východoukrajinského Donbasu. Ukrajinské jednotky pálí na ruské pozice na frontové linii.

Reklama

Podle zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Ukrajině začíná docházet munice a budoucnost země závisí na dodávkách zbraní ze Západu.

Článek

„Vše závisí na tom, co nám dodá Západ,“ shrnul neutěšenou situaci na frontě zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadim Skibickij. Ukrajinská armáda podle něj v boji na frontě prohrává a její obranyschopnost už závisí téměř výhradně na dodávkách západních zemí.

„Nyní je to dělostřelecká válka,“ uvedl pro deník The Guardian Skibickij. „A my, co se týče dělostřelectva, prohráváme,“ dodal s tím, že Ukrajina má jedno dělo na 10 až 15 ruských děl. Podle dříve uniklých informací zpravodajských služeb, ke kterým se dostal deník The Independent, by se ovšem mohlo jednat dokonce o 20 děl. „Naši západní partneři nám poskytli asi 10 % toho, co mají,“ dodal Skibickij.

Ukrajina podle něj denně spotřebuje 5 až 6 tisíc dělostřeleckých nábojů a pomalu se blíží vyčerpání zásob. „Spotřebovali jsme téměř všechnu naši (dělostřeleckou) munici a nyní používáme standardní granáty NATO ráže 155 mm,“ uvedl Skibickij.

„Evropa dodává i granáty nižší ráže, ale s tím, jak Evropě docházejí, se jejich množství snižuje,“ vysvětluje zástupce šéfa ukrajinské rozvědky.

Z uniklých dokumentů zpravodajských služeb vyplývá, že Ukrajina má výrazně méně munice než její protivník, píše deník The Times. Ruské zásoby munice mají být na základě těchto informací až čtyřicetkrát vyšší.

Podle poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajla Podoljaka západní země Ukrajině neposkytují dostatečnou pomoc. Britské stanici BBC Podoljak sdělil, že Ukrajina potřebuje k poražení Ruska stovky těch nejsilnějších dělostřeleckých systémů, nikoliv hrstky, které Západ doposud poslal.

Skibickij zdůrazňuje, že potřeba jsou zejména raketové systémy dlouhého doletu, které by Ukrajině umožnily zasahovat proti ruskému dělostřelectvu na dálku. O další balíček zbraní se Ukrajina chystá požádat při osobní schůzce v sídle Severoatlantické aliance v Bruselu, která se bude konat 15. června.

Ukrajinský prezident Zelenskyj minulý týden uvedl, že v bojích každý den umírá 60 až 100 ukrajinských vojáků a dalších 500 je zraněno. Celkový počet obětí ovšem Ukrajina nezveřejnila.

Podle zprávy ukrajinských a západních zpravodajských služeb, ke které se dostal deník The Independent, má zhoršující se situace v oblasti Donbasu na ukrajinské vojáky „vážně demoralizující účinky“. V důsledku toho přibývá případů dezerce.

Podle Skibického ani do budoucna ukrajinskou armádu nečekají lehké časy. Upozorňuje na to, že Rusko může se stejnou intenzitou v bojích pokračovat ještě další rok, aniž by muselo vyrábět nové zbraně nebo mobilizovat obyvatelstvo.

„Kremelské vedení se pravděpodobně pokusí válku na nějakou dobu zmrazit, aby přesvědčilo Západ ke zrušení sankcí, ale pak bude v agresi pokračovat,“ uvedl Skibickij v příspěvku na síti Telegram.

Reklama

Doporučované