Hlavní obsah

Ukrajina se kvapem připravuje na novou hrozbu z Běloruska

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí sešel v Minsku se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem.

Reklama

Ruský prezident se v pondělí sešel se svým běloruským protějškem. Podle Kyjeva bylo jeho cílem dotlačit Bělorusko k tomu, aby se zapojilo do války na Ukrajině. Napadená země v reakci na jednání posiluje obranu svých hranic.

Článek

Strach z toho, že se Rusko chystá na nový útok z Běloruska, roste. Ukrajina spolu s ním posiluje obranu na běloruských hranicích, oznámil ukrajinský vládní představitel.

Náměstek ministra vnitra Jevhen Jenin britské stanici BBC řekl, že se Ukrajina chystá hranice s Běloruskem posílit ozbrojenými silami a municí. „Budujeme naše obranné linie na celé hranici s Ruskem a Běloruskem,“ uvedl.

Zpráva přichází krátce poté, co se ruský prezident Vladimir Putin v Minsku setkal se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Do běloruského města se vydal poprvé po třech letech. Doprovázeli ho ruští ministři zahraničí a obrany Sergej Lavrov a Sergej Šojgu.

Putin později oznámil, že se Moskva chystá posílit hranice své země. Bezpečnostním službám přitom nařídil, aby navýšily obranu proti „zrádcům, špionům a sabotérům“.

Podle ruských státních médií Putin také Federální bezpečnostní službě vzkázal, že musí „chránit“ obyvatele částí Ukrajiny, které si Rusko nárokuje, jako je například Cherson, kde právě ruské jednotky zažívají značné vojenské ztráty. Agentům k těmto účelům slíbil „moderní vybavení a zbraně“.

Ruský ministr obrany Šojgu připojil, že ruské jednotky umístěné v Bělorusku čekají společná vojenská cvičení s běloruskou armádou.

Putin s Lukašenkem se setkali v Minsku

Oficiálně se jako témata jednání dvou autoritářů uvádějí obchodní vztahy, bezpečnost a stav integrace obou států ve Svazovém státu Ruska a Běloruska. Lukašenko ale na tiskové konferenci prohlásil, že Bělorusko uvedlo do pohotovostního bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, které dostalo od Moskvy.

Bělorusko se do války na Ukrajině zatím přímo nezapojilo. Jeho území ovšem ruským jednotkám v únoru posloužilo jako odrazový můstek pro plánovanou invazi.

Podle Kyjeva chce nyní Moskva Bělorusko dotlačit k tomu, aby svou roli v konfliktu posílilo. Cílem Putinovy návštěvy Minsku je podle něj zatažení běloruské armády do války na Ukrajině, a to včetně pozemní invaze.

O přípravě na možný útok z Běloruska mluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už před schůzkou Putina s Lukašenkem, upozornil deník The Guardian.

„Ochrana našich hranic, jak s Ruskem, tak s Běloruskem, je naší stálou prioritou,“ uvedl Zelenskyj v neděli po setkání s nejvyšším ukrajinským vojenským velením. „Připravujeme se na všechny možné scénáře obrany,“ dodal.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil zprávy o tom, že se Rusko snaží do války zapojit Bělorusko, za „naprosto hloupé a nepodložené výmysly“. Putin na tiskové konferenci v Minsku řekl, že Rusko nemá v plánu nikoho „pohltit“. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price Putinův výrok označil za „vrchol ironie“.

Reklama

Doporučované