Hlavní obsah

Ukrajina se obává migrantů. Posiluje ostrahu hranice s Běloruskem

Bez komentáře: Ukrajina posiluje ostrahu hranice s Běloruskem.Video: YouTube/Поліція Житомирщини, AP

 

Reklama

Ukrajina zahájila u hranice s Běloruskem speciální operaci. Posílení ostrahy o 8 500 vojáků a policistů má zabránit možným pokusům o nelegální překročení hranice a nepřipustit vznik migrační krize.

Článek

O začátku operace informovala média ukrajinská pohraniční stráž, která operaci koordinuje. Podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra jde prakticky o zdvojnásobení dosavadního počtu strážců hranice.

„Na ukrajinsko-běloruské hranici přetrvává hrozba rozšíření migrační krize a pravděpodobnost přesměrování toku migrantů na Ukrajinu, a proto státní orgány společně přijímají opatření k posílení ochrany hranice na tomto úseku,“ citoval list Ukrajinska pravda z vyjádření pohraniční stráže.

K ochraně hranice má být nasazeno i letectvo včetně dronů. V pohraničí vzniknou kontrolní stanoviště na silnicích, hlídky budou prověřovat také autobusová a železniční nádraží.

Evropská unie obviňuje autoritářský režim Alexandra Lukašenka, že nalákal migranty původem hlavně z Blízkého východu do Běloruska a vyvolal migrační krizi v odvetě za sankce, které EU uvalila na Minsk kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice. Lukašenko obvinění odmítá.

V médiích se již dříve objevila varování před možností, že by se migranti, kteří se z Běloruska marně snaží dostat do Polska či Pobaltí, mohli pokusit proniknout do EU přes Ukrajinu.

Nechybí ani výstrahy, že migrační krize, kterou rozpoutal nejbližší spojenec Moskvy, by mohla dále eskalovat a posloužit ke vpádu Ruska na Ukrajinu. Kreml ujišťuje, že se Rusko nechystá napadnout sousední zemi. Ale u ukrajinských hranic soustřeďuje vojenské síly.

Reklama

Doporučované