Hlavní obsah

Ukrajina už ví, kdo terorizoval Buču. Brigáda děsu od čínských hranic

Foto: Profimedia.cz

Desítky místních obyvatel ukrajinské Buči mají na svědomí ruští vojáci. Dnes už jsou pohřbeni na místním hřbitově.

Reklama

Jednotka z Dálného východu, která terorizovala ukrajinskou Buču je známá i šikanou ve svých řadách. Ukrajina už zná jméno vojenského útvaru, který stojí za vraždami civilistů na kyjevském předměstí.

Článek

Když vojáci ruské 64. samostatné motostřelecké brigády dorazili v polovině března do Buči, přinesli do města dosud nevídanou úroveň teroru, píše deník The New York Times. Během následujících osmnácti dnů bylo jen v jedné části tohoto kyjevského předměstí, kde jednotka převzala kontrolu, zabito dvanáct lidí, včetně všech obyvatel šesti domů, kde si vojáci zřídili tábor.

Syn a zeť Olhy Havryljukové byli spolu s cizím mužem střeleni do hlavy na dvoře jejich domu. Ruští vojáci následně rozbili plot této ukrajinské rodiny, zaparkovali své obrněné vozidlo na zahradě a nastěhovali se do domu. Vařili na sousedově zahradě, zabíjeli a škubali kuřata a opékali je na grilu, zatímco v okolí stále ležela tři mrtvá těla.

Nešlo ale o jediné oběti v této ulici. Když se jednotky na konci března stáhly, dva bratři Jurij a Viktor Pavlenkovi, kteří bydleli na konci ulice, leželi mrtví v příkopu u železniční trati. Další místní obyvatel Volodymyr Čerednyčenko byl nalezen mrtvý v sousedově sklepě. Další muž, kterého ruští vojáci chytili, když běžel po železniční trati a odvedli do sklepa domu na konci ulice, byl také nalezen zastřelený.

Ukrajinští vyšetřovatelé ve spolupráci se soudními experty z celého světa dospěli k některým předběžným závěrům, které se zaměřily zejména na 64. brigádu. Identifikovali již deset vojáků z této jednotky a obvinili je z válečných zločinů.

Podle ukrajinských úřadů brigáda vznikla poté, co se Rusko v roce 2008 potýkalo s válkou v Gruzii. Minulý měsíc pak jednotce prezident Vladimir Putin udělil vyznamenání za její působení na Ukrajině.

Brigáda se přitom podle The New York Times jen zřídka účastnila jakýchkoliv bojů. Po obsazení Buči jinými jednotkami dostal tento útvar za úkol město „udržet“, vojáci zde tak zřídili síť kontrolních stanovišť a usadili se v obydlích místních obyvatel.

„Uvěznili naše lidi,“ řekl NYT hlavní žalobce pro zločiny páchané v Buče Ruslan Kravčenko. „Svázali jim ruce a nohy a zavázali oči. Bili je pěstmi, kopali a bili pažbami zbraní do hrudi a imitovali popravy,“ dodal Kravčenko.

Údaje o 64. motostřelecké brigádě včetně seznamu 1600 vojáků získali vyšetřovatelé po znovudobytí kyjevského předměstí ukrajinskou armádou, kdy se jim do rukou dostaly datové soubory ruské armády. Pracovník ukrajinské investigativní tiskové agentury Slidtsvo.info Dmytro Repliančuk následně jména z vojenské databáze spojil s profily na sociálních sítích a to včetně velitelů.

Tři obyvatelé Buči, kteří přežili ruské bití a mučení, následně identifikovali tři příslušníky ruské brigády, řekl ukrajinským médiím Kravčenko.

Jedním z obyvatel, kteří se zapojili do identifikace ruských vojáků, byl i padesátiletý tovární dělník Jurij. Ten řekl, že vojáky poznal, když mu prokurátor ukázal jejich fotografie. Vojáky označil za „drsné a neotesané“. „Bylo vidět, že jsou z tajgy,“ řekl Jurij s odkazem na krajinu na Sibiři. „Mluví tam jen s medvědy,“ dodal muž.

64. brigáda patří do takzvaného Východního vojenského okruhu, který je dlouho považován za součást ruské armády s nejnižší úrovní výcviku a vybavení. Jednotka mimo konflikt sídlí na ruském Dálném východě poblíž hranic s Čínou.

Velitelé brigády jsou etničtí Rusové, jinak se ale jednotka z velké části skládá z vojáků různých etnických skupin a znevýhodněných komunit Ruské federace, řekl deníku The New York Times plukovník Mykola Krasnyj z ukrajinské vojenské rozvědky.

V rádiové komunikaci, kterou zachytily ukrajinské ozbrojené síly, někteří členové jednotky například vyjádřili překvapení, že vesnické silnice v odlehlých oblastech Kyjeva jsou vyasfaltované. „Vnímáme to jako záměr povolávat vojáky z nerozvinutých oblastí Ruska,“ řekl NYT Krasnyj.

O brigádě se toho obecně příliš neví, podle ukrajinské rozvědky se ale útvar opakovaně vyznačoval nedostatkem morálky, bitím vojáků a krádežemi. Brigáda byla vytvořena z pluku, který sloužil v Čečensku, a to 1. ledna 2009, krátce po ruské válce v Gruzii, řekl Krasnyj. Cíl byl podle něj jasný, vybudovat děsivou armádní jednotku.

Špatné zázemí těchto vojáků a možnost jednat na Ukrajině bez hrozby trestu podle ukrajinské rozvědky tak členy útvaru přimělo „dělat nevýslovné věci“. Brutalitě jednotky ale nečelili pouze Ukrajinci, ale i její samotní členové. Ukrajinské úřady na mobilním telefonu zapomenutém na kyjevském předměstí mimo jiné objevili video, na kterém nadřízení vojáky opakovaně trestají údery do hlavy.

Reklama

Doporučované