Hlavní obsah

Ukrajina zažívá svůj rok 1968, řekl Lipavský na Donbasu

Foto: https://twitter.com/YPerebyinis

Ministr zahraničí Jan Lipavský (uprostřed) navštívil linii dotyku na Donbasu u města Stanycja Luhanska.

Reklama

„Ukrajinci musí mít právo se rozhodnout, zda budou patřit k Západu a přiblíží se Evropské unii a Severoatlantické alianci,“ řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský při návštěvě kontrolního bodu u města Stanycja Luhanska.

Článek

Ukrajinci musí mít právo si sami zvolit, zda budou patřit k Západu. Uvedl to v pondělí český ministr zahraničí Jan Lipavský při návštěvě takzvané linie dotyku v ukrajinském Donbasu. Linie od sebe odděluje ukrajinská vládní vojska a proruské separatisty ovládající od roku 2014 některé oblasti na východě Ukrajiny.

„Máme historickou zkušenost, když k nám vtrhla v roce 1968 cizí vojska. Ukrajina zažívá podobnou zkušenost teď,“ prohlásil ministr u města Stanycja Luhanska. Podle něj nelze dopustit, aby se historie opakovala.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu na Ukrajině. Moskva popírá, že má v plánu napadnout. Tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme za svého člena Ukrajinu, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska. Česká vláda stejně jako NATO či Spojené státy tento požadavek odmítá.

V přilbě a balistické vestě si český ministr společně se svým slovenským a rakouským protějškem Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem udělali obrázek o vojenské a humanitární situaci v Donbasu v doprovodu gubernátora ukrajinské Luhanské oblasti Serhije Hajdaje.

Lipavský dříve uvedl, že svou cestou na Ukrajinu chce vyjádřit s východoevropskou zemí solidaritu v době ruského tlaku. Návštěvou linie dotyku podle něj Česko demonstruje, že stojí za Ukrajinou a podporuje její územní celistvost.

Vztahy Kyjeva a Moskvy jsou nepřátelské od roku 2014, kdy protesty svrhly ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Rusko následně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu, kteří vyhlásili dvě separatistické „lidové republiky“ v Luhansku a Doněcku. Boje na východě Ukrajiny si dosud vyžádaly 14 tisíc životů.

Ve Stanycji Luhanské vznikl v roce 2019 neformální „hraniční“ přechod mezi separatistickou Luhanskou lidovou republikou a zbytkem ukrajinského území. Denně po nově postavené lávce přes řeku Severní Doněc projde oběma směry v průměru 2000 lidí. Dříve to bývalo v některé dny i 17 tisíc.

Představitelé členských zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance se v posledních dnech střídají na Ukrajině ve vysokém tempu. V pondělí pobývá v Kyjevě šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková, která má v plánu navštívit konfliktní oblast na východě země v úterý.

V tento den přiletí na Ukrajinu prezident Emmanuel Macron, který bude v doprovodu ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ve středu zavítá do ukrajinské metropole polský ministr zahraničí Zbiginiew Rau.

Reklama

Související témata:

Doporučované