Hlavní obsah

Ukrajinci získali podrobný ruský plán na dobytí Kyjeva

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je podle vlastních slov ruským cílem číslo 1.

Reklama

Ukrajinské speciální služby nastínily další Putinovy plány. Tentokrát neinformují jen o způsobu útoku, ale i o jeho cílech. V Kyjevě podle nich půjde o jediné: vyvolat paniku a dostat se k vedení státu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K ukrajinským médiím se přes tamní zpravodajce dostaly informace o tom, jakým způsobem Rusko plánuje dobývat Kyjev. Putin se má řídit principem „kdo ovládá hlavní město – ovládá stát“. Nakolik jsou tyto plány skutečné, se v tuto chvíli dá ale jen těžko ověřit.

Podle webu Ukrajinská pravda, který se odkazuje přímo na zpravodajskou službu, je ukrajinská armáda připravena plán překazit. Ukrajinský generální štáb mluví o Kyjevu jako cíli ruské invaze už déle.

První kroky Rusů by měly vést směrem k jednomu ze dvou kyjevských letišť. Ostatně cílem ostřelování už se stalo mezinárodní letiště Boryspil a těžké boje se sváděly o letiště Hostomel, kde Rusové provedli výsadek, ale Ukrajina tvrdí, že ho má momentálně pod kontrolou.

Na dobytí letiště se podle citovaného plánu chystá nasazení až 2000 příslušníků speciálních sil za použití lehkých obrněných vozidel a běžné výzbroje výsadkových jednotek. Operace přistání má být řízena z letounů A-50 ve vzdušném prostoru Běloruska a Ruska.

Ve stejnou chvíli by se další jednotky měly soustředit na rozsévání paniky mezi obyvatelstvem. Sabotážní skupiny tak provedou útok na elektrické sítě a rozvodny, čímž velkou část hlavního města odpojí od elektřiny a znemožní jim komunikaci. Přilévat olej do ohně pak budou další týmy, které začnou se žhářstvím a rabováním.

Až Kyjevem bude zmítat panika, měla by Ruská federace spustit masivní kybernetický útok na úřady a další životně důležitá místa na Ukrajině. Ještě předtím se ale má také zintenzivnit situace na frontě, což donutí vojensko-politické vedení vyslat většinu bojeschopných jednotek na linii obrany. V Kyjevě tak bude méně vojáků.

Vedlejším produktem paniky by podle plánu měl být i odchod „nekontrolovaných kolon uprchlíků“ z Kyjeva, které víceméně zablokují dálnice i silnice a které vojákům zkomplikují pohyb. Ostatně už ve čtvrtek po prvních úderech se v Kyjevě tvořily kolony.

V hlavním městě následně ruské jednotky plánují zajmout a ovládnout hlavní orgány, jako parlament nebo již zmiňovaný generální štáb. Nutné bude držet nad nimi kontrolu až do příjezdu hlavních sil.

Kýženým výsledkem operace je zmocnit se vedení státu, v plánech však není specifikováno, o koho přesně by mělo jít. V krátkém videu zveřejněném po půlnoci nicméně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že nepřítel ho označil za cíl číslo 1, jeho rodina má být cílem číslo 2.

„Existují také informace o nepřátelských sabotážních skupinách vstupujících do Kyjeva,“ informovala dále hlava státu s tím, že i nadále hodlá v hlavním městě zůstat. „Proto žádám kyjevské občany, aby byli ostražití a dodržovali zákaz vycházení,“ dodal Zelenskyj a varoval Ukrajince, aby neočekávali pomoc ze zahraničí.

V dalších krocích plánu si chce Rusko prostřednictvím vydírání a výhrůžek smrti velkého počtu civilistů vynutit od vedení státu podepsání mírové dohody. Ta by samozřejmě měla hrát do karet právě Rusku. Pokud bude vedení země evakuováno, dokumenty by mohli podepsat proruští politici, kteří by převzali odpovědnost poté, co politické vedení z Kyjeva „uteklo“.

Situace na Ukrajině v mapách

+2

Ve výsledku pak lze Ukrajinu rozdělit na dvě části. Vzorem by mohlo být dřívější rozdělení Německa na západní a východní část, respektive také rozdělení Severní a Jižní Koreje. Rusko zároveň uzná legitimní část Ukrajiny, která nastolené podmínky podepíše a bude loajální k Ruské federaci.

Termín dokončení operace podle médií není znám, očekává se ale v nejbližších dnech. Záviset bude na počasí, vývoji politické situace ve světě a procesu vyjednávání. Američané, jak Seznam Zprávy již informovaly, nicméně očekávají pád Kyjeva během několika dní.

Reklama

Doporučované