Hlavní obsah

Při zranění Gerasimova měl na Ukrajině padnout jeho osobní strážce

Foto: Profimedia.cz

Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov.

Reklama

Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov byl na Ukrajině zraněn, uvedla dnes ukrajinská tisková agentura Unian s odvoláním na vojenského novináře Olexandra Šulmana.

Článek

Podle vojenského novináře Olexandra Šulmana šestašedesátiletého generála Valerije Gerasimova, kterého se nyní z okolí ukrajinského Izjumu snaží evakuovat, zasáhl šrapnel do pravé nohy.

V ohrožení života Gerasimov není. Podle údajů, jež nelze nezávisle ověřit, mu už střepinu z nohy odstranili. Zlomeninu neutrpěl. Moskva informaci nekomentovala.

Podle zpráv, které přebírají ukrajinská média, byl Gerasimov s dalšími vojáky na velitelském stanovišti, z něhož je řízeno velení ruských sil v oblasti Izjumu, když toto místo zasáhla ukrajinská palba. Údajně při útoku zahynulo 20 osob.

Podobné zprávy přinesl i kanál Ukraine Online, který kromě toho také uvedl, že byl při útoku zabit Gerasimovův osobní strážce a generálmajor Alexej Simonov. Boje na východě Ukrajiny se nyní soustřeďují právě v okolí Izjumu, ale také Charkova, uvedl ukrajinský generální štáb.

O tom, že Gerasimov osobně přijel do ukrajinského Izjumu, aby převzal velení ruských vojsk v Donbasu, ukrajinská média informovala koncem dubna.

Kyjev tvrdí, že od začátku ruské agrese zabil více než deset vysoce postavených ruských velitelů, včetně nejméně šesti generálů.

Portál Defence Express poukázal na to, že generál měl vzhledem ke své funkci řídit operace strategického významu, nikoli operativně taktické.

Kromě toho přítomnost Gerasimova na polním velitelském stanovišti podle Defence Express naznačovala, že jmenování náčelníka Jižního vojenského okruhu, generála Alexandra Dvornikova, velitelem ruských sil na Ukrajině nezlepšilo situaci s koordinací a řízením jednotek na bojišti.

Reklama

Doporučované