Hlavní obsah

Ukrajinský zázrak. Chci vidět svět bez nášlapných min, říká mladý vynálezce

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci používají drony třeba k vyhledávání a zaměřování nepřátel. Ilustrační fotografie.

Reklama

Mladý Ukrajinec Igor zaujal svým dronem pro detekci min porotu soutěže Global Student Prize. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak kvadrokoptéra funguje, i to, jak může pomoci jeho rodné zemi.

Článek

Když v roce 2014 Rusko napadlo ukrajinský Krym, sedmnáctiletý Igor Klymenko začal přemýšlet, jak by mohl své zemi pomoci. Poslední dva roky tak pracuje na vývoji dronu, který detekuje nášlapné miny a který již úspěšně prezentoval na mnoha soutěžích a výstavách.

„Invaze mě inspirovala, abych udělal vše, co je v mých silách, abych pomohl své zemi,“ vysvětlil Igor svou cestu k vývoji kvadrokoptéry v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Vždycky mě zajímala věda, a tak jsem se rozhodl prozkoumat možnosti využití robotiky při odminovávání.“

Global Student Prize

Cenu Global Student Prize, sesterskou cenu Global Teacher Prize, vyhlásila společnost Chegg.org ve spolupráci s nadací The Varkey Foundation v roce 2021. Založena byla s cílem vytvořit novou silnou platformu, která ukazuje úsilí výjimečných studentů, kteří společně mění svět k lepšímu.

Cena je určena všem studentům, kteří dosáhli věku 16 let a jsou zapsáni do akademické instituce nebo programu věnujícího se odborné přípravě a dovednostem. O cenu se mohou ucházet také takzvaní studenti „na částečný úvazek“ nebo studenti zapsaní do online kurzů.

Jeho úsilí nyní vyzdvihla vzdělávací technologická společnost Chegg, jež cenou Global Student Prize oceňuje jedinečné studenty, kteří se snaží změnit svět k lepšímu. Do jejího letošního ročníku přišlo více než 7 tisíc nominací a přihlášek ze 150 zemí světa. Vítěz, kterému připadla finanční odměna ve výši 100 tisíců dolarů, však mohl být jen jeden.

Středoškolské studium mladý Ukrajinec dokončil během války a za dalšími znalostmi se vydal do kanadské Alberty. Na vývoji dronu nyní spolupracuje s vědci z celého světa nebo s ukrajinskou organizací, která se věnuje odminovávání regionů zasažených válkou. Po finanční stránce mu pomáhá například i finská nevládní organizace Ministry of Good Spirit.

I když je Igor nyní v bezpečí za oceánem, jeho rodina a přátelé zůstávají na Ukrajině, která se stále nachází ve válečném konfliktu s Ruskem. V rozhovoru tak vypráví nejen o svém vynálezu, ale také o aktuálních pocitech, plánech do budoucna nebo o tom, jaké bylo dokončování studia s válkou „za okny“.

Můžete našim čtenářům blíže popsat, co Váš dron dělá?

Můj dron, Quadcopter Mines Detector, detekuje protipěchotní i protivozidlové miny a poskytuje souřadnice jejich polohy s přesností na centimetry. Protože mé zařízení navíc i létá, může takové miny odhalit, aniž by je odpálilo.

Proč a kdy jste se rozhodl na vynálezu pracovat?

V roce 2014, když mi bylo devět let, jsem byl díky vysílání večerních zpráv svědkem ruské invaze na Krym. To mě inspirovalo k tomu, abych udělal vše, co je v mých silách, abych pomohl své zemi. Začal jsem proto přemýšlet, jak bych toho mohl dosáhnout ještě jako student.

Foto: Varkey Foundation

Sedmnáctiletý Igor Klymenko v New Yorku, kde převzal své ocenění.

Vždycky mě zajímala věda, a tak jsem se rozhodl prozkoumat možnosti využití robotiky při odminovávání. Posledních osm let jsem pak spolupracoval se svými učiteli a vědci z celého světa na vývoji dronu, o kterém se dnes bavíme.

Používá se Váš vynález na Ukrajině už nyní? V jakém stádiu vývoje vlastně dron je?

Dosud jsem postavil dva prototypy a na Ukrajině jsem s nimi získal dva patenty. Nyní pracuji na vytvoření minimálního životaschopného produktu, abych mohl dron vyzkoušet i v reálném provozu.

(Pozn. red.: Takzvaný „minimum viable product“ je produkt s nejmenší možnou funkcionalitou, který je však plně použitelný a umožňuje rychle získat zpětnou vazbu od zákazníků pro další vývoj.)

Zapojil jste se do pomoci spoluobčanům a celé Ukrajině i v jiných směrech?

Když jsem na Ukrajině dokončoval střední školu, provozoval jsem pro spolužáky online doučování matematiky a fyziky. S rodiči jsme také rozváželi jídlo a vodu těm, kteří bránili naši zemi na frontě.

Kdo nově velí okupantským jednotkám na Ukrajině?

Ruské ministerstvo obrany v sobotu jmenovalo nového velitele ruských jednotek nasazených na Ukrajině - stal se jím dosavadní velitel Jižního vojenského okruhu a velitel ruských vzdušných a kosmických sil Sergej Surovikin.

Od ukončení střední školy pak pracuji jako dobrovolník v neziskové organizaci Ukrainian Global Scholars, která pomáhá ukrajinským studentům získat stipendia na některé z nejlepších světových univerzit. Díky tomu mohu vracet své zemi, co mi dala, i když jsem od ní tisíce kilometrů daleko.

Zůstává na Ukrajině Vaše rodina a přátelé? Jaké z toho máte pocity?

Ano, moje rodina a přátelé jsou stále na Ukrajině. Každý, koho ve své vlasti znám, je hrdina a dělá výjimečné věci. Mnozí jsou v první linii a riskují životy, další dobrovolně připravují a rozvážejí potraviny nebo pracují na tom, aby naše země byla i nadále v pohybu.

Přestože mi všichni velmi chybí, těším se, že se jednoho dne na Ukrajinu vrátím se znalostmi, které získám tady na Albertské univerzitě, abych pomohl vyřešit problém nášlapných min nejen tam, ale i na celém světě.

Jaké bylo dokončovat studium během ruské invaze?

Když začala válka, veškerá naše výuka se přesunula do prostředí internetu a já i moje rodina jsme odjeli z Kyjeva na venkov. Tam jsem pokračoval ve studiu, zatímco jsme se schovávali ve sklepě, a školu jsem nakonec opravdu dokázal dokončit v květnu, jak jsem měl i původně v plánu.

Češi stále jezdí bojovat na Ukrajinu

Války na Ukrajině se aktivně účastní desítky dobrovolníků z České republiky. Tento týden se na východ země vypravila skupinka dalších. Seznam Zprávy byly u toho, více v reportáži Jana Nováka.

Mnoho našich učitelů muselo kvůli válce nastoupit do armády. Zatímco bránili naši zemi, i nadále mě podporovali po telefonu a prostřednictvím hovorů na Zoomu, abych mohl dokončit školní rok a pokračovat ve svém projektu vývoje dronu. Navždy jim za tohle budu vděčný.

Byla to těžká situace, přiměla mě ovšem k většímu odhodlání udělat vše pro to, abych pomohl svému lidu. Jak jsem také dnem i nocí pracoval na zdokonalování dronu, uvědomil jsem si důležitost vzdělání. Naučil jsem se, že se správnými znalostmi skutečně mohu něco změnit.

Co pro Vás vlastně výhra znamená? A na co použijete peníze, které jste díky ní získal?

Jsem poctěn, že jsem tuto cenu vyhrál, a jsem velmi vděčný společnosti Chegg.org a nadaci Varkey Foundation, že mi poskytly tuto platformu pro zvýšení povědomí o celosvětovém problému nášlapných min.

Cena mi významně pomůže v rozvoji dronu, je to pro mě ale také příležitost spojit se s dalšími mladými inovátory z celého světa. S několika finalisty Global Student Prize jsem již mluvil a těším se, že se setkám ještě s mnoha dalšími a uvidím, jak můžeme všichni spolupracovat na tom, abychom změnili věci k lepšímu.

Mohlo by Vás zajímat

Ukrajinským silám se podle vlády v Kyjevě daří získávat nazpět další území v regionech, které si Rusko nezákonně přisvojilo po nedávných „referendech“. Jak zásadní posun to znamená v ukrajinském vojenském snažení? Co úspěchy v ofenzívě znamenají pro atmosféru na Ukrajině? A může Moskva pomýšlet na obrat?

Většinu peněz, které se s cenou pojí, plánuji použít právě na další vývoj svého zařízení a na záchranu co největšího počtu životů.

A jaké jsou po nynějším úspěchu vaše plány do budoucna?

V srpnu jsem se přestěhoval do Kanady, kde budu studovat informatiku na Albertské univerzitě, která má v tomto směru nejmodernější vybavení. Vše, co se zde naučím, pak hodlám využít ve svém projektu s drony. Vedle tohoto studia jsem ovšem také součástí online kurzu Národní technické univerzity Ukrajiny, který se zabývá automatizací systémů.

V konečném výsledku se chci jednoduše naučit co nejvíce, abych mohl pokračovat ve vývoji svého zařízení a v záchraně co největšího počtu lidí. Doufám také, že můj přístroj bude moci být využit na Ukrajině a ve všech zemích, které ho potřebují. Mým snem je jednou vidět svět bez nášlapných min.

Reklama

Související témata:
Igor Klymenko
Global Student Prize

Doporučované