Hlavní obsah

K diverzní akci se přihlásili ruští bojovníci. Putin mluví o terorismu

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Kreml kvůli dění v pohraniční Brjanské oblasti svolal na pátek Bezpečnostní radu, kterou povede prezident Putin. Podle Ruska „ukrajinští diverzanti“ napadli civilisty. K činu se ale přihlásil Ruský dobrovolnický sbor.

Článek

Rusko tvrdí, že na jeho území vkročily dvě ukrajinské diverzní a průzkumné skupiny. Informuje o tom státní agentura TASS. Podle ní skupiny na ruské území vstoupily ve čtvrtek v ranních hodinách a zmocnily se vesnic Ljubečany a Sušany v Brjanské oblasti.

Co se stalo?

Gubernátor oblasti Alexandr Bogomaz uvedl, že ukrajinští záškodníci stříleli po jedoucím autě. Ve stejné oblasti útočil podle gubernátora ukrajinský dron a ves Lomakovka byla ostřelována z minometů.

„Gardisté svádějí s útočníky boj,“ citovala ruská agentura nejmenovaný zdroj ze silových složek. Podle něj si boj vyžádal oběti a raněné mezi vesničany, Ukrajinci se údajně mohli zmocnit až šesti rukojmích. Původně zadrženého zdravotníka z Ljubečan podle TASS ukrajinští vojáci propustili. Ozbrojených sabotérů jsou podle ruské strany na místě desítky.

Tajná služba FSB oznámila, že spolu s vojáky podniká opatření k likvidaci „ozbrojených ukrajinských nacionalistů“.

Ruská média zveřejnila identitu dvou mužů, které označila za oběti diverzní akce. Leonid Golovanov byl podle těchto informací zastřelen v autě poblíž autobusové zastávky ve vesnici Ljubečany, když vezl školáky. Druhým zabitým byl šestapadesátiletý Alexandr Tkačenko, jehož tělo bylo nalezeno za zastávkou na okraji obce. Golovanov i Tkačenko pracovali jako operátoři ve školních kotelnách, uvedl Moskovskij komsomolec.

Postřelený byl údajně také chlapec, který musel postoupit operaci. Lékaři kulku z jeho těla odstranili. Fedor je pod neustálým dohledem specialistů, uvedl list Moskovskij komsomolec na svém telegramovém účtu.

Co říká proukrajinský ruský sbor?

Ruská oficiální místa sice mluví o Ukrajincích, ale podle listu Ukrajinska pravda se k odpovědnosti přihlásil Ruský dobrovolnický sbor. To je skupina, která od loňského léta bojuje jako součást ukrajinských ozbrojených sil, ale tvoří ji Rusové. Sbor tvrdí, že do Ruska pronikl, „aby ukázal krajanům, že mají naději a že svobodní ruští lidé se zbraní v ruce mohou bojovat proti režimu“.

Přítomnost v Brjanské oblasti potvrdil ruskému opozičnímu kanálu Važnyje istorii jeden z příslušníků sboru. „Jsem právě odtamtud. Na tomto úkolu se podílelo 45 lidí. Přijeli jsme, natočili jsme si naši věc a přepadli dvě bojová vozidla pěchoty. Žádné zraněné děti jsem neviděl. Ale byl tam jeden zraněný pohraničník. Žádné rukojmí jsme nevzali,“ řekl.

Jak reaguje Kreml?

Kvůli dění v rusko-ukrajinském pohraničí zrušil prezident Vladimir Putin plánovanou cestu na jihu Ruska do města Pjatigorsk, píše dále TASS. Prezidenta už o podrobnostech informovali ministr obrany, šéf FSB a šéf Národní gardy.

„Dnes (neonacisté) spáchali další teroristický čin, další zločin. Viděli, že to bylo civilní auto. Viděli, že tam sedí civilisté a děti. Právě takoví lidé si dali za úkol připravit nás o historickou paměť, připravit nás o svou historii, připravit nás o své tradice, jazyk,“ prohlásil Putin na videokonferenci k zahájení roku učitelů a vychovatelů.

„Násilí, skutečný zločin, páchají neonacisté a jejich páni. Jsem si jist, že ti samí páni si na dnešní zločin nevzpomenou, nikdo to nebude brát v potaz. Ale znovu opakuji, neuspějí,“ dodal Putin.

Mlha kolem Putina

Poměry v ruské vládnoucí elitě jsou velmi neprůhledné. Seriózní informace chybí, nezbývá než se probírat spekulacemi.

Bezpečnostní rada vedená prezidentem by se měla sejít v pátek, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Vyvrátil tak spekulace ruských médií, že se už konala.

Mluvčí neodpověděl na dotaz, zda by se kvůli incidentu mohl změnit status „speciální vojenské operace“, jak Kreml označuje válku proti Ukrajině, kterou vede už déle než rok. „Nevím, zatím nemohu říci,“ řekl Peskov.

Co říká Ukrajina?

Podle Kyjeva se jedná o „provokaci“. „Příběh o sabotážní skupině v Rusku je typickým příkladem provokace. Rusko chce vyděsit vlastní občany, aby si tak mohlo obhájit útok na jinou zemi a růst chudoby po roce války,“ řekl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak k incidentu.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrej Jusov řekl, že jde vnitřní konfrontaci mezi občany Ruska. „Takzvaná Ruská federace je naprosto nestabilní útvar s obrovským množstvím vnitřních konfliktů: mezinárodních, sociálních a politických…Prohlášení (Ruského dobrovolnického sboru) ukazuje, že lidé v Rusku pravděpodobně začínají povstávat proti Putinově krvavé diktatuře,“ dodal.

Rusové pravděpodobně opět uskutečňují provokační záměr. V Brjanské oblasti si vymysleli údajnou přestřelku s ukrajinskou průzkumnou a diverzní skupinou, která pronikla do oblasti, a také fantazírují o ‚rozsáhlých bojích‘ a ‚rukojmích,“ napsal web RBK-Ukrajina.

Výběr místa podle portálu nebyl náhodný, obě vsi Ljubečany a Sušany, kam údajně pronikla padesátka ukrajinských záškodníků, jsou u hranic s Ukrajinou.

Britská vojenská rozvědka ve středu uvedla, že Rusko podniká útoky bezpilotními letouny na Ukrajinu právě z Brjanské oblasti, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Doporučované