Hlavní obsah

„Ukrajinu nevyzbrojíme.“ Do válčícího Egypta ale Německo zbraně vyváží

Foto: Profimedia.cz

Rozestavěná fregata typu MEKO A-200, určená pro vývoz do Egypta.

Reklama

Největším kupcem německých zbraní byl loni Sísího Egypt, který se angažuje v konfliktech v Jemenu a Libyi a také doma porušuje lidská práva. Oproti tomu Ukrajině berlínská vláda zbraně dodávat nechce, bojí se eskalace konfliktu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V roce 2021 vyvezlo Německo zbraně za 9,3 miliardy eur, tedy o 61 procent více než v roce předchozím. Je to dosavadní rekord. Vůbec největším zákazníkem byl Egypt, který nakoupil za 4,3 miliardy. Jak informoval server Deutsche Welle, šlo například o tři fregaty MEKO A-200 od firmy ThyssenKrupp Marine Systems nebo o 16 systémů protivzdušné obrany, které vyrábí společnost Diehl Defence z Bádenska-Würrtemberska.

Egypt je jednou ze zemí, které jsou součástí Saúdy vedené koalice v Jemenu. Podle OSN přitom obě válčící strany v nejchudší arabské zemi páchají válečné zločiny. To samé platí i o válce v Libyi, které se Egypt rovněž účastní.

K masivnímu porušování lidských práv ale egyptský režim sahá i na domácí půdě: „Za vlády prezidenta Abdala Fattáha Sísího zažívá Egypt nejhorší lidskoprávní krizi za mnoho desetiletí. Desítky tisíc kritiků vlády včetně novinářů a obhájců lidských práv zůstávají ve vězení, kde jsou kvůli politicky motivovaným obviněním,“ píše o nejlidnatější arabské zemi organizace Human Rights Watch.

„Německý vývoz zbraní do Egypta je velmi problematický a je v rozporu s jejich závazky a povinnostmi vyplývajícími například ze Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Ta by měla bránit vývozu zbraní, který zhoršuje bezpečnostní situaci a podrývá lidská práva,“ napsal na dotaz Seznam Zpráv nizozemský odborník Frank Slijper z organizace PAX.

V Evropské unii není na vývoz zbraní do Egypta jednotný názor, ale některé země se zdráhají více než jiné: „Hlavně Francie a Německo, které jsou největšími výrobci zbraní v EU, samozřejmě ostatním státům nedávají dobrý příklad,“ podotýká Slijper.

Podle Jakuba Eberleho, ředitele výzkumu na Ústavu mezinárodních vztahů, je vývoz zbraní do Egypta odrazem dlouhodobé kontinuity německé politiky v této věci: „Není to nic mimořádného. Navzdory tomu, že má Německo na papíře velmi restriktivní vývozní politiku, v posledních deseti či patnácti letech tradičně vyváží do zemí Blízkého východu, které jsou velmi represivní. Teď je to Egypt, předtím to byla Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a další země,“ připomněl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Vyhýbání se eskalaci konfliktu

Prodej zbraní Egyptu tak kontrastuje s rozhodnutím nedodávat zbraně Ukrajině, které počátkem ledna oznámila nová ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. „V otázce dodávek zbraní na Ukrajinu se lišíme,“ řekla Baerbocková po schůzce se šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem.

Odpor k vývozu zbraní na Ukrajinu, kterou jinak Německo ve sporu s Ruskem alespoň diplomaticky podporuje, vysvětlila snahou o to, vyhnout se další eskalaci konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

Podle Jakuba Eberleho ale Němci v případě Ukrajiny – na rozdíl od Egypta – paradoxně postupují v souladu s tím, co dlouhodobě říkají: „My nechceme vyvážet zbraně do oblastí, kde se válčí nebo kde hrozí válka. Vývoz zbraní jen přispívá k eskalaci konfliktů.“

Zelení mají sice k Rusku v rámci německé koalice nejtvrdší postoj, musí ale brát i ohledy na partnerskou sociální demokracii, která naopak dlouhodobě prosazuje spíše vstřícný postoj ke Kremlu: „Myšlenka, že Německo dodá zbraně, které pak budou využity k zabíjení Rusů, je pro mnohé Němce nestravitelná,“ řekl serveru Deutsche Welle Marcel Dirsus z Institutu pro bezpečnostní politiku na univerzitě v Kielu.

Zelené z exportu nelze vinit

Nová německá vláda za export zbraní do Egypta nemůže – dohody se Sísího režimem uzavřela ještě vláda kancléřky Angely Merkelové, a to v posledních dnech před ukončením svého mandátu. Sama Baerbocková před Vánoci oznámila, že vláda pracuje na novém zákonu, který by zpřísnil dohled nad vývozem zbraní. „Jako koalice jsme dali jasně najevo, že zpětně zhodnotíme vývozy zbraní za posledních pět let,“ řekla agentuře DPA.

Jakub Eberle si proto myslí, že kritizovat Zelené po pouhých šesti týdnech ve vládě by nebylo spravedlivé. Zda vývozní politiku změní, se podle něj ukáže až za dva roky. Výchozí pozici k tomu nicméně mají dobrou: „Nemůžeme očekávat, že by Německo přestalo úplně vyvážet zbraně, ale politika restriktivnější bude. Dvě klíčová ministerstva, která s tím mohou něco dělat, totiž patří právě Zeleným. Licence se schvalují na ministerstvu hospodářství, které obsadil vicekancléř Robert Habeck, a ministryní zahraničí je Annalena Baerbocková,“ vysvětluje.

Z loňských rekordních vývozů zbraní a munice šlo zboží za 3,4 miliardy eur (asi 82 miliard korun) do zemí EU, Severoatlantické aliance a dalších partnerských států, jako jsou Japonsko, Austrálie, Nový Zéland nebo Švýcarsko. Zbraně za 5,9 miliardy eur ale putovaly do jiných zemí, mezi nimiž kraloval výše zmíněný Egypt, v první desítce největších zákazníků jsou ale také Singapur a Brazílie.

Německé restrikce pro vývoz zbraní vznikly na přelomu tisíciletí, kdy ve vládě seděli právě Zelení, diplomacii tehdy vedl jejich tehdejší předseda Joschka Fischer.

„Doufám, že je rozdíl mezi současnou vládou a tou předchozí, která povolila velké množství zbrojních vývozů těsně před koncem svého mandátu. Nová vláda dala najevo, že uplatní striktnější politiku v případě Egypta i Ukrajiny,“ napsal nizozemský expert Frank Slijper.

Reklama

Doporučované