Hlavní obsah

Unikátní záběry ukazují, jak se za rok 2021 změnila naše planeta

Národní úřad pro letectví a vesmír zveřejnil sérii nových satelitních snímků, které ilustrují dopady klimatických změn i lidské činnosti na podobu Země během uplynulého roku.

Reklama

Článek

Satelitní snímky NASA pomohly odhalit v Peru ilegální těžbu zlata

Srovnávací snímky z 31. května 2020 a 2. května 2021.

Peru a NASA spolupracovaly na vývoji webového nástroje, který využívá data ze satelitů, aby pomohl peruánským úřadům odhalit nelegální těžbu zlata v Amazonii. Výzkumný tým se zvláště zajímá o nalezení malých skupin, které často využívají toxickou rtuť. Zlato extrahují rozpouštěním ve rtuti, směs zahřejí, rtuť se odpaří. Jenže proniká do atmosféry i do vody, čímž drobní zlatokopové zatěžují životní prostředí více než průmyslové doly. Snímky ukazují nárůst těžby podél řeky Pariaman během 11 měsíců.

Rekordně nízká hladina Velkého Solného jezera v Utahu

Srovnávací snímky z 29. července 2017 a 24. července 2021.

V červenci 2021 dosáhla jižní část Velkého solného jezera v Utahu podle zjištění americké geologické vědeckovýzkumné agentury (USGC) vůbec nejnižší úrovně hladiny.

Stoupající hladina Viktoriina jezera

Srovnávací snímky z 8. května 2013 a 27. května 2021.

Tyto snímky ukazují zvětšení Viktoriina jezera, největšího afrického jezera. Měsíce intenzivních dešťů zvedly hladinu vody na nejvyšší bod za poslední tři desetiletí. Částice zeminy barví na snímku vodu viditelně do hněda.

Zelenější Namibie

Srovnávací snímky z 29. ledna 2020 a 7. února 2021.

Velká část Namibie byla na začátku roku 2021 zelenější než o rok dříve, a to díky dramaticky zvýšeným srážkám. Namibie zažívá obvykle zhruba 300 slunečných dnů do roka s mírným obdobím dešťů. Rok 2021 byl nejmokřejší za posledních deset let, lednové srážky se ve velké části země zdvojnásobily či ztrojnásobily.

Sucho zmenšilo kalifornské jezero Shasta

Srovnávací snímky z 13. července 2019 a 16. června 2021.

Jezero Shasta je největší nádrží Kalifornie a klíčovým zdrojem vody pro zemědělství Centrálního údolí. Mezi dvěma snímky činí rozdíl v poklesu hladiny 33 metrů. Zásoba vody se snížila zhruba na 40 % kapacity a přibližně na polovinu historického průměru za uvedené roční období. Hnědé třásně kolem vody, které vidíte na snímku z roku 2021, jsou odhaleným dnem nádrže.

Fotografie jsou součástí sbírky Images of Change z dílny NASA.

Reklama

Doporučované