Hlavní obsah

Únosce z texaské synagogy měla kdysi v hledáčku britská MI5

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden označil sobotní únos v texaské synagoze za teroristický čin. Útočník se do budovy zřejmě dostal, protože předstíral, že je bezdomovec.

Reklama

Čtyřiačtyřicetiletý Malik Faisal Akram, kterého americké úřady označily jako útočníka, při střetu s policisty zemřel. Všem rukojmím se při sobotním útoku podařilo dostat na svobodu, nikdo z nich neutrpěl zranění.

Článek

Brita, který vzal v sobotu v texaské synagoze čtyři lidi jako rukojmí, vyšetřovala v roce 2020 britská kontrarozvědka MI5, informoval v úterý server BBC News.

Akram, který pocházel z města Blackburn v severoanglickém hrabství Lancashire, byl vyšetřován na konci roku 2020. V době, kdy odletěl do USA, ho již MI5 nehodnotila jako rizikového. Bezpečnostní zpravodaj BBC Frank Gardner uvedl, že Akram byl v roce 2020 na seznamu britské bezpečnostní služby jako „objekt zájmu“.

Americká policie byla k synagoze ve městě Colleyville přivolána v sobotu v 11:00 místního času (18:00 SEČ). Podle zdroje blízkého vyšetřování se Akram dostal do synagogy, protože předstíral, že je bezdomovec. Původně vzal čtyři rukojmí včetně rabína.

Britská police v pondělí uvedla, že v rámci vyšetřování zatkla dva teenagery z Manchesteru, nezveřejnila ale jejich pohlaví ani věk. Manchesterská i londýnská Metropolitní policie uvedly, že jsou v souvislosti s vyšetřováním v kontaktu s americkými úřady.

Podle policejních zdrojů se předpokládá, že Akram přicestoval do USA přes newyorské mezinárodní Kennedyho letiště před dvěma týdny. Zbraně použité při incidentu si zřejmě koupil „na ulici“ po svém příjezdu.

Pachatel podle médií požadoval propuštění pákistánské teroristky Áfíy Siddíkíové, o které hovořil jako o své sestře. Siddíkíová byla v roce 2010 v New Yorku odsouzena k 86 rokům vězení za pokus o zabití amerických vojáků. Trest si odpykává ve věznici, která podle amerického tisku leží asi 32 kilometrů od synagogy. Siddíkíová se od jeho činů distancovala prostřednictvím svého právníka.

Americký prezident Joe Biden i britský premiér Boris Johnson čin označili za teroristický.

Akramův bratr Gulbar uvedl, že Malik trpěl duševními problémy. Akramovi přátelé z Blackburnu prohlásili, že jeho duševní zdraví se zhoršovalo, a vyjádřili překvapení, že byl schopen odcestovat do USA.

Muslimská rada Británie (MCB) vyjádřila solidaritu s židovskou komunitou a označila incident za „zločin z nenávisti a akt antisemitismu“.

Reklama

Doporučované