Hlavní obsah

Lékař zneužil stovky gymnastek, ty teď vysoudily odškodné 380 milionů dolarů

Foto: Profimedia.cz

Americké gymnastky, které před Kongresem promluvily o Nassarově zneužívání.

Reklama

Oběti sexuálních přečinů, z nichž více než 300 žen a dívek obvinilo sportovního lékaře Larryho Nassara, dosáhly finančního vyrovnáni.

Článek

Případ Larryho Nassara, který působil jako týmový lékař ženského olympijského gymnastického týmu USA, otřásl nejen gymnastickým světem. Ze zneužívání ho obvinilo přes 250 žen a v roce 2018 byl kvůli svým činům odsouzen až ke 300 letům za mřížemi.

Nyní Nassarovy oběti dosáhly po pětiletém soudním sporu s Gymnastickou asociací USA (USAG), Olympijským výborem USA (USOC) a jejich pojišťovnami vyrovnání ve výši 380 milionů dolarů (8,5 miliardy Kč). Výši vyrovnání během pondělního slyšení definitivně potvrdil soud v Indianapolis.

„Toto vyrovnání je výsledkem odvahy stovek obětí, které navzdory právním překážkám… odmítly mlčet. Síla jejich příběhu nakonec zvítězila,“ uvedl v pondělí právník John Manly, který gymnastky zastupoval.

První žena, která Nassara veřejně obvinila ze zneužívání, v pondělí uvedla, že se jí ulevilo, když soudní spor konečně dosáhl závěru. „Tato kapitola je konečně uzavřena. Nyní může začít tvrdá práce na reformách a obnovách. Zda bude dosaženo spravedlnosti a dojde ke skutečně změně… To záleží na tom, co se bude dít dál,“ napsala Denhollanderová v pondělí na Twitteru.

Denhollanderová však dodala, že penězi nelze zahojit rány žen, které Nassar zneužíval. „Spravedlnosti bylo v rámci možností učiněno zadost a je dobře, že se z toho radujeme. Ale nezapomeňte, že zítra se všichni probudí a stále s těmi následky budou žít. Nezapomínejte na tuto skutečnost uprostřed střízlivé radosti z pravdy,“ dodala.

Součástí dohody také bylo vytvoření programu, podle jehož podmínek budou mít oběti sexuálního zneužívání významný vliv na to, jak bude USAG řešit budoucí obvinění z tohoto přečinu.

Podle webu Wall Street Journal k dohodě došlo jen díky tomu, že pojišťovna TIG souhlasila s vyplacením velké části dohodnuté sumy. AP připomíná, že v roce 2018 Michiganská státní univerzita, pod jejíž hlavičkou Nassar působil, v případu sexuálních přečinů souhlasila s vyplacením vyrovnání ve výši 500 milionů dolarů (11,2 miliardy Kč).

Vyrovnání se bude týkat nároků stovek žen. Patří mezi ně i zlaté olympijské medailistky Simone Bilesová, Aly Raismanová a McKayla Maroneyová. Všechny tři ženy o hrůzách, které prožily, vypovídaly během zářijového slyšení. Před výbor amerického Kongresu se postavily, aby svědčily o tom, jak FBI přistoupila k vyšetřování Nassarova případu poté, co na adresu lékaře obdržela první obvinění již v červenci roku 2015.

„Také jsem to sexuální zneužívání zažila. A bez pochyb věřím, že okolnosti, které k mému zneužívání vedly a umožnily mu pokračovat, jsou přímým výsledkem skutečnosti, že organizace vytvořené Kongresem pro dohled na mou ochranu jakožto sportovce - USA Gymnastics (USAG) a olympijský a paralympijský výbor USA - nezvládly svoji práci,“ pronesla tehdy jedna z nejlepších gymnastek historie Simone Bilesová.

„Aby bylo jasno, viním Larryho Nassara a také viním celý systém, který mu zneužívání umožňoval. USAG a olympijský a paralympijský výbor věděly, že jsem byla zneužívána jejich oficiálním týmovým lékařem velmi dlouho,“ pokračovala mladá gymnastka v emotivní výpovědi s tím, že nechce, aby si kterýkoliv sportovec musel projít podobnou zkušeností.

Nassara, který byl hlavním lékařem olympijských gymnastek, federální soud v roce 2017 odsoudil k 60 letům vězení na základě obvinění z držení materiálů o sexuálním zneužívání dětí. Následující rok byl u dvou různých michiganských soudů odsouzen ke 175 a 125 letům vězení za zneužívání gymnastek, které měl v péči.

Reklama

Související témata:

Doporučované